28 Kasım 2012 Çarşamba

Doğu'dan Uzakta - Amin Maalouf



Elimde yeni bir kitap bir öncekinden etkilenmiş olmalıyım diyorum girişini okurken. Sonra da  eskisinin yazısını yazmadığımı hatırlıyorum. Soğutmamalı arayı. Hele de bu kadar etkilenmişken. Amin Maalouf’u yıllardır okumama rağmen en etkilendiğim kitabı Arapların Gözünden Haçlı Seferleri’ydi. Bu savaşların adlarını, sonuçlarını vs okulda okumuş olsam da hedef alınan coğrafyanın o dönemi hakkında bir şey bilmediğimi fark etmiştim. Tabii bana göre roman tadında yazılmış, o güzel kitabı okuyana dek.

Yazarın yeni romanını görünce de aldım hemen. Okuma sırasında kararsız kalsam da kendini öne aldırdı doğrusu. İçine girdikçe Amin Maalouf’un doğduğu coğrafyayla, belki savaş olan tüm coğrafyalarla ilgili insan hikayeleri arasında buldum kendimi. Gençlik dönemlerinde mutlu, hayalci, tartışan, düşünen, farklı dinlerden olmalarına rağmen birbirlerine bağlı arkadaşların aradan geçen zamanda başlarına gelenler. Özel yaşamları, gelgitleri, psikolojileri, dinlerin birlikteliği, bulundukları coğrafyanın bugünkü halinin nedenleri derken doyurucu  ve beklenmedik bir şekilde tırajik biten ve bambaşka bir dünyaya iten bu romanı okumaktan çok hoşlandım.   

“Sınıfta, Fransız Devrimi zamanında ilan edilen ‘İnsan ve Yurttaş Hakları Beyannamesi’nden söz ediliyordu. Bir öğrenci, kadınların da bu hakların kapsamına dahil edilip edilmediklerini, eğer edilmişlerse niye Fransa’da oy kullanma hakkını ancak İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra elde ettiklerini sormuştu. Öğretmen, gerçeği söylemek gerekirse, bu kanun önünde eşitlik beyanına kadınların dahil edilmediklerini belirtmiş, ama buradan hareketle onların bilinçli olarak saf dışı bırakıldıkları sonucuna varılamayacağını eklemişti. Gerçekliğin bu yönü o dönemde yaşamış insanlar açısından tasavvur edilemiyordu, “görülemiyordu’, o kadar, demişti.”
Sayfa 142 -143


15 yorum:

  1. Sınıftaki diyaloga bayıldım.
    Darısı kızımın ve Dalyan da kuracağım okuma klubünün başına diyorum.

    Hiç okumadım, bir kitabı var kütüphanemde ama hangisi onu bile bilmiyorum. Gittim baktım, daha doğrusu buldum diyelim. Semerkand. Okudun mu nasıl??

    Kitapkurdu anne Çiğdem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semerkand ilk okuduklarımdan haşhaşilerdi sanırım konusu bir daha okumak istediklerimden...
      ya ben de burada bir okuma kulübü istiyorum offf ne hoş olur kafa dengi birkaç arkadaşla böyle şeyler...

      Sil
    2. Dimi ya, aldığımız haz süper olurdu değil mi, dur bakalım.

      Sosyal anne

      Sil
    3. hadi hayırlısı o zaman

      Sil
    4. okuma kulübü mü dediniz? ve ben bu yazıyı yeni görüyorum. böyle bir kulüp kuruldu mu? ne durumdasınız? heyecanlandım :)

      Sil
  2. bu adamın kitaplarına bayılıyorum.. hepsini okumuş olmayı isterdim ama henüz üç tanesini okudum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okumak istedikten sonra okunur keyifli okumalar...

      Sil
  3. sevgili mine,
    gördüğüm günden beri istiyorum bu kitabı da!
    pek severim yazarı zira..
    bakalım ne zaman okuyacağım, henüz "afrikalı leo"yu bile okumamışken..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kendilerini zamanı gelince okutturacaklardır nasılsa : ) öpüyorum

      Sil
  4. Bu yazardan okumaya çalıştığım ilk kitap... beni henüz sarmadı, gerçi daha 4. gün kısmını okuyorum. Ancak umarım giderek heyecanlanmaya ve merak uyandırmaya başlar aksi halde verdiğim paraya acımış olacağım. Çünkü almayı istediğim o kadar çok kitap var ki sırada..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sarmayabilir o zaman aynı şekilde devam ediyor çünkü adamın bağlantısını kopardığını düşündüğü ülkesiyle ilgili kendine dönmesi, arkadaşlarını bir araya getirmesi vs. daha çok savaşta olan bir ülkede savrulan insan halleri, kalanlar, gidenler, yıllar sonra geçmişe bakmalar, kendileriyle hesaplaşmalar ilgini çekmeyebilir Amin Maalouf Lübnan asıllı olduğu için çok iyi anlatmış bu durumları her ülkenin başına gelebilir maalesef

      Sil
    2. yine de okumaya devam edeceğim. Kitapları yarım bırakmayı sevmiyorum ama keyifli gitmiyor maalesef :(

      Sil
  5. kimbilir belki de bir sözcüğünde bir cümlesinde ya da bir olayda yakalıverir , neden olmasın ?

    YanıtlaSil
  6. amin maalouf'un ilk olarak Yüzüncü Ad kitabını okudum.(semerkant kitaplığımda beni bekliyor)arkasından da Doğu'dan Uzakta. her iki kitabını da çok beğendim ama Doğu'dan Uzakta'nın çok etkisinde kaldım beni etkiledi ve bitmesine üzüldüm. sonunu da bukadar güzel ve sürükleyici giderken konunun noktalanamaması üzücüydü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. en sevdiğim kitaplarından biri Arapların Gözünden Haçlı Seferleri, roman olmamasına rağmen romansı tadıyla tarih anlatımı nefisti tekrar okumayı istediklerimden... Ortadoğu uzmanlığıyla yazdığı kitapları seviyorum her kitabını tavsiye ederim

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...