5 Ekim 2012 Cuma

Parmak Tatlısı


Sevgili adaşlarımdan biri Mine'nin günlüğünde gördüm ve ilgimi çekti bu nefis tatlı. Böyle tatlılar hep tereyağı ya da margarinle olur ya (ya da ben öyle yapıyorum diyeyim) zeytinyağlı olması çok değişik geldi. Hatta önce yapmaya cesaret edemedim. Evdekiler beğenir mi, yemezlerse o kadar tatlı ziyan olmasın kimseye de veremeyiz diye düşünürken, tarifin alındığı kibelenin mutfağına da baktım. En sonunda denedim, iyi ki denemişim bayramlarda yaptığım şekerparenin yanına ekleyeceğim nefis bir tatlı oldu. 
Parmak Tatlısı

2 yumurta
2 Türk kahvesi fincanı pudra şekeri
2 Türk kahvesi fincanı zeytinyağı ya da ayçiçek yağı
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un 

Üzeri için 

1 yumurta sarısı 

Şerbeti için 
9 Türk kahvesi fincanı şeker
11 Türk kahvesi fincanı su 
1 tatlı kaşığı limon suyu
Böyle tatlılarda hep yapıldığı gibi önce şerbet pişirilerek soğutulur. En az 20 dakika kaynatıldıktan sonra limon suyu ilave edilmelidir. Hamur malzemelerinin tümü karıştırılır. Un yavaş yavaş eklenirse kulak memesi kıvamında yani yumuşak bir hamur kıvamı daha iyi yakalanır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar ayrılıp mekik şekli verilerek, üzeri hafifçe bastırılır. Yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Yumurta sarısı sürülür, üzerleri çatalla hafifçe çizilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirilir. Şerbet sıcak tatlıların üzerine dökülür. Kapağı kapalı olarak 2 saat dinlendirilir. 

21 yorum:

  1. Zeytinyağlı olması çok sağlıklı nefis gözüküyor,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. şerbetli tatlılarda zeytinyağı nasıl olur acaba diye şöyle bir düşündüm okurken ama fotoğrafta pek leziz görünüyor,sende onayladıysan eminim harikadır :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öyle öyle anlaşılmıyor zeytiyağı olduğu sızma kullandım ben

      Sil
  3. Çok güzel olmuş, ellerinize sağlık. Ayrıca çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar..

    YanıtlaSil
  4. Zeytinyağı dediğin zaman akan sular durur adaşım hala tereddütte olanlar var aslında harika oluyor mutlaka denemek lazım senin tarifinle deneyeceğim ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğenmen dileklerimle öpüyorum

      Sil
  5. ben bunu yaparsam kimseye yedirmem ki :D
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ha ha ha çok tatlısın ya : )

      Sil
  6. TABAĞI ALIP KAÇABİLİR MİYİMM MİNE,CİMM?:)))
    ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOORR..
    ELLERİNE SAĞLIK..
    ZEYTİNYAĞLI OLUŞU DAHA Bİ HOŞ.
    SEVGİLER CANIMM..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tabii ki ne demek afiyet olsun : )

      Sil
  7. Şu an o kadar çok tatlı çektiki canım sizin tarifte tam böyle bir anıma denk geldi, çok güzel ve leziz görünüyor, ellerinize sağlık.

    Yelda Ergin Öztürk

    YanıtlaSil
  8. Cok fena canim istedi aksam aksam, ufff!

    YanıtlaSil
  9. şekerpare sandım evvela.
    zeytinyağlı demek. kesinlikle katı yağlardan bin kat daha iyi bu tarif bence şekerpareyi sallayabilir denemeli, :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet sızma zeytinyağı ama ayçiçek de kullanılabilir. .

      Sil
  10. offff.nefis nefisss.ellerine sağlık canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Ellerine sağlık canım, çok güzel görünüyor, zaten tadını biliyorum :) güzel günler dileğimle...

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...