8 Temmuz 2012 Pazar

Samsun İstasyon Mahallesi Pazarı


Doğduğum şehir hatta doğduğum mahalledeki pazarla hukukumuz eskiye dayanıyor olmalı değil mi diye düşünürken güldüm kendi kendime. Pazarla ilgili ilk anılarım hemen aşağısındaki ilkokulumdan dönerken ne olduğunu tam anlamadığım kalabalığın içinden geçmekti galiba, birinci sınıfta falan olmalıyım. Sonra çok özlediğim babam bahçede bir köşe istediğimin ertesi günleri elinde bir çapayla gelmişti pazardan, ufacık hala duruyordu sopası değişmiş olsa da.


Yıllarca babam elinde torbalarla geldi pazardan, şimdi düşünüyorum da ne gününü ne de torbalarla nereden geldiğine hiç dikkat etmemişim. Genelde oyunda olduğumdan olsa gerek : ) 







Sonraları canım babamla torba taşıma fasılları, kendi başıma gitmeler başlasa da tam olarak neyi nereden alacağımı bilmiyordum doğrusu ...





Bir de o zamanlar daha zor muydu almak ne ? Seçtirmezlerdi kolay kolay.










Hatta Bodrum'a gittiğimde çok şaşırmıştım, herkes seçtiriyordu çünkü. Bugünlerde belki de pazar gitgide küçüldüğünden öyle bir dert kalmadı. 





Zaten insan kıyamıyor hele de doğrudan yetiştiriciden alıyorsa, Rabbim bereketini arttırsın ürünlerin, kazandıklarının...


Yok yok bizim minik adam değil. Ama girişteki yol üzerinde biri sürü çocuk var arabalarıyla. İyi mi kötü mü bilmiyorum çok küçükken bu kadar kazanmaları. En son Mardin'de çocuklara para vermeyin okumuyorlar demişlerdi. O zaman ne demek istediklerini anlamamıştım tam olarak bizim minik adama baktıkça ürker oldum. Umarım okur ve geleceğini garanti altına alır. 

Mahallemizin pazarına gitmeyi seviyorum, hep aynı insanları görmeyi de. Umarım küçülmesi devam etmez ve hep gideriz. Merak edenlere cumartesi günleri Atatürk İlköğretim Okulu'nun arka taraflarına  yayılıyor diyebilirim ya da Emniyet Müdürlüğü'nün alt kısımlarına ...



12 yorum:

  1. bir pazar bu kadar mı güzel anlatılır,öpüyorum seni ...özlemişim mineciğim.

    YanıtlaSil
  2. Herkesin vardır değil mi Pazar anıları.
    Benim ki Çarşamba pazarından. Suadiye den. Bisküviler ve diğer o tür satan tezgahlar.
    Meyve sebze diil. Almazdıkda ama aklımda kalmış demekki.

    Paylaşım için teşekkürler.

    Nostalji anne Çiğdem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ya burada da var her şey var üstelik ama meyve sebze hatta ot odaklı oldum ben de : )

      Sil
  3. AY SEVGİLİ MİNE NE DOĞAL NE GÜZEL BİR PAYLAŞIM. ÇOK İÇTEN ÇOK. SEVERİM SAMİMİYETİN SAF HALİNİ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne kadar naziksin çok teşekkür ederim

      Sil
  4. İstanbul'un çoğu yerinde seçtirmiyorlar. Bakıyorsun bütün tezgahlar şiir gibi, birşey alıyorsun eve gelince yarısı çürük. O kadar dikkat etmeme rağmen göremiyorum. :)) Ben de Bodrum Cuma pazarını çok severim bu yğzden. Hele ilkbaharda. Ot cümbüşü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tam bir ot cümbüşü oluyor diğer pazarlarını da gezmek istiyorum bakalım ve birgün diyeyim en iyisi : )

      Sil
  5. bayılırım pazarlara hele Bodrum pazarı bir harika oluyor
    bu hafta yıllık izine çıktım nasipse salı günü erkenden tire pazarına gidecem ben de senin gibi böyle güzel resimler çekerim:))
    Sevgiler Minecim ............

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bekliyorum o zaman güzelliklerle dolsun iznin

      Sil
  6. Samsun'un pazarlarında seçtirirler mi yoksa pazarcı kendisi mi katar torbaya?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. genelde yazdığım gibi ama seçtirmedikleri de oluyor eskiden çok fenaydı hiç seçtirilmiyordu kendi bilecekleri iş, kazanan yok !

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...