4 Mayıs 2012 Cuma

Pirpirim (Yabani Semizotu) Aşı


Çocukken yani bahçeli evimizde otururken her yerde yabani semizotu görebilmek mümkündü ve gayet de normaldi. Hatta yollarda gördüğümde de şaşırmıyordum. Şimdilerde yani semizotunun yararlarını öğrendikten sonra yabanisi de o kadar değerlendi ki mevsiminde bulunca hemen alıyorum. Salatasına bayılıyorum, annem de yediğim en güzel semizotu diye tanımladığı yemeğine.Derken Tijen Hanım'ın kitabında pirpirimin yabani semizotu olduğunu öğreniyorum ve hemen deniyorum. Ekşi kokusuyla nefis ve sağlıklı bir lezzet oluveriyor sofralarımızda.


Dolunayla gelen üzücü haberlere bir son olur inşaAllah bu mübarek cuma. Güzel bir haftasonu dileklerimle...

Pirpirim Aşı (Elazığ) 
(tarif; Turunç Kokulu Düşler-Tijen İnaltog)

1/2 kg yabani semizotu (pirpirim)
1 adet soğan
1 adet domates
1/2 su bardağı haşlanmış nohut
1/2 su bardağı yeşil mercimek
2 diş ezilmiş sarımsak
3 kaşık zeytinyağı
1,5 su bardağı ılık su -nohutun haşlama suyunu kullandım-

Semizotları ve domates elma sirkeli suda yarım saat kadar bekletilir. İyice durulanır. Küp küp doğranan soğanlar yağda kavrulur. Ufak doğranmış domatesler de eklenerek biraz çevrilir. Semizotu ve ılık su da eklendikten sonra 10 dakika kadar pişirilir. Daha sonra nohut ve mercimek de eklenir. Ezilmiş sarımsak da katılarak servis edilir. 

17 yorum:

  1. üstü bol sarımsaklı yoğurt oh oh oh . bayılırım. Mine'min ellerine sağlık..İyi hafta sonları.

    YanıtlaSil
  2. Canım hayırlı cumalar ellerine sağlık harika görünüyor sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. biz de Pirpirim deriz ona. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pirpirim aklıma yazılanlardan, semizotu da güzel bir isim ama

      Sil
  4. canım ben geldim hayırlı cumalar aldım mmm miss
    :)

    YanıtlaSil
  5. Nil' imin en çokk sevdiği yemek kesinlikle bahçelerden toplananlarla daha lezzetli oluyor :)) ellerine sağlıkk Mine mutlu haftalar :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim canım Nil ağzının tadını biliyor

      Sil
  6. Çok severim nefis olmuş görüntüsü süper ellerine sağlık afiyetler olsun canım.

    YanıtlaSil
  7. sizi izlemeye ve bloguma devet etmeye geldim..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoşgeldiniz sıklıkla görüşmek üzere

      Sil
  8. Semizotunu ben de çok severim Minecim
    bu şekilde hiç denemedim ben genellikle pirinçli ve domatesli yapar üzerine yoğurt dökerim
    şimdi tam zamanı çok hafif ve sağlıklı bir yemek...
    Ellerine sağlık ......

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biz de yoğurtlu pek az yeniyor genelde salata oluyor teşekkürler

      Sil
  9. Merhaba arkadaşlar;
    Hepinizin malumu olduğu üzere, oldukça farklı ve zengin bir yemek
    kültürüne sahibiz Ülke olarak.
    Zaman zaman çeşitli programlarda ve etkinliklerde daha önce hiç
    duymadığımız tatmadığımız lezzetlerle karşılaşıp şaşırıyoruz ve
    çoğunlukla bizde yapmaya çalışıyoruz,
    Bende düşümdümki "Yöresel Lezzetler Etkinliği" düzenleyip bloglar
    arasında değişik kültürlere,farklı bölgelere ait
    yemek,çorba,tatlı,hamur işi gibi bir çok çeşitli yöresel yemeği
    elimizden geldiği kadar bir araya toplayalım istedim...Tabi siz
    değerli arkadaşlarımın sayesinde...

    "Yöresel Lezzetler Etkinliği"mize 22 Mart-12 Mayıs Tarihleri arasında

    ben http://safiyeile.blogspot.com/ blogumda ev sahibeliği
    yapacağım,göndereceğiniz güzel tarifleri
    beklerim,tariflerinize "Yöresel Lezzetler Etkinliği" için Safiye'ye
    gönderiyorum diye linkimle birlikte not düşüp,tarifinizede hangi
    yöreye ait olduğunu yazıp,
    bana haber verirseniz
    tariflerinizi severek yayınlayacağım.
    Blogu olmayan fakat tarif göndermek isteyen arkadaşlarımızda tariflerini,
    fotoğrafını ve yapılış şeklini yazarak

    safiye.serbest@hotmail.com adresime mail atarak etkinliğimize katılabilirler...

    Etkinliğimize herkes davetlidir,istediğiniz kadar yöresel lezzetle
    katılabilirsiniz...
    Teşekkürler

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...