21 Mart 2012 Çarşamba

Zararlı mı ?


Yıllarca mutlu mesut, bayıla bayıla kullanıyorsun. Sonra bir gün çizilince çok zararlı, kullanılmaz diyorlar. Hoppalaaa hadi biraz daha pahalısını alayım hani çizilmez falan diye geçiyor aklından. Yok o da olmuyor ne kadar dikkat edersen et hop bi çizik hop çöpe.Teflonlardan bahsediyorum. 
Sonra seramik tava, tencerelerin çıktığını duyuyorsun. İlk gördüklerinden alıyorsun belki yirmi tanesinin içini inceleyerek, hani pürüzsüz olsun diye. Onlar da çiziliyor, hop gene çöp. Ama onlar seramik çizilirse bir şey olur mu? Ne olur ne olmaz kullanmamalı tabii. Sonra Esse'deki indirimlerden ecotouchıydı, greenpaniydi dolduruyorsun eve. Biraz daha pahalı ama olsun için daha rahat sanki. Yok onlara da birer çizik gelip konuveriyor işte. Sonları mı, e malum. Peki seramik tava ve tencereler çizilince teflonlar gibi zararlı mı henüz bilmiyorsun. Tıpkı alüminyum folyolar, yağlı kağıtlar, yeşil patatesler gibi bir süre daha kullanılacak gözüküyor. Varsa bir şey yakında çıkar kokusu.

Peki ya çevremizi saran radyasyonu ne yapacağız?Telsiz telefonlar, uzaktan kumandalar, kablosuz internetler ...  İstediğin kadar dikkat et yok o çizik, yok bu zararlı diye. Yahu bilgisayarının kablosuz bağlantısını açtığında bile en az 5 tane modemi görebiliyorsun. Yani zarar sadece çalıştırana değil ki. Hadi hayırlısı diyelim  ne diyelim başka... 

27 yorum:

  1. apartmanların arasındaki baz istasyonları zaten 1 milyon teflon tava gücünde:((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yapacak birşey yok bir de tvde biz heryerde çekiyoruz demiyorlar mı yahu ne pahasına !

      Sil
  2. gerçekten öyle ya anlayamıyorum şu durumu her gün yeni bişey zararlı diyolar neye inanacağımızı şaşırdık :(

    YanıtlaSil
  3. sonumuzu allah hayırlı etsin,biz ne kadar dikkat etsekte zararlı ot insanın burnunun dibinde biter hesabı ,zararlı herşey burnumuzun dibinde malesef,yapacak birşey yok sanki..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aman ya ne kadar dikkat etsek boş galiba...

      Sil
  4. Dediğin gibi her yerden geliyor tehlikeler sadece tencere tava mı buzdolabı tv. evde sürekli zorunlu kullandığımız pek çok alet...
    Ben çok takılmıyorum tava tencere olayına zaten yetişemiyor insan arkasına çelik tencere kurtarıyor şimdilik:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çelik tencerelere can kurban ya ona da alerjisi olan olabiliyormuş biliyor musun
      neyse herşeyin hayırlısı Rabbim sağlık versin ...

      Sil
  5. Hasbel kader yaşıyoruz işte Mine'cim. Sağlığa zararlı o kadar çok şeyle iç içeyiz ki teflondaki çizik masum kaldı gözümde:)

    YanıtlaSil
  6. Ben de bakırın zaarlı olduğunu duymuştum, ne kadar doğru bilmiyorum.. :) ben de sizi beklerim bloğuma, sevgilerimle.. :)
    www.LensMarket.Com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bakır galiba kalaylanmadığında mıydı ay bilmiyorum : )

      Sil
  7. al benden de o kadar mine.tava alıp atmaktan bıktım gittim mikro aldım. radyasyonun alası.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. alemsin : ) mikro dalgayla aramız hiç yok ama bazı evlerde gereklilik galiba...

      Sil
  8. Bir yıl önce iki tencere iki de tava aldım seramik kaplamalı. Özellikle çin malı olmayanlarını tercih ettim. Ama tavalar şimdiden kayma özelliklerini yitirdiler. Teflon gibi değiller yani. Henüz çizilmediler ama çizilirlerse ne kadar zararlı bilemiyorum. Bu işin sonu yok galiba..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iyi dayanmış iki yıl bizim evde en fazla 6 ay : ) yok gerçekten

      Sil
  9. Seramik toprakla işlenerek yapılan kaplardır.Çizilmesi sorun olmaz diye düşünüyorum.Güveç gibi.Ondan esinlenilmiş olabilir.Çıkış amacı insanlara teflonun verdiği zararı anlayıp seramiğe yönlendirmektir.Eğer seramiğe ek olarak zararlı kimyasal eklenmiyorsa çizilmesi sorun olmaz gibi.

    Radyasyonda korunmak için bazı sensörler satılıyor tabi ki bir çok ünlü yanında taşıyarak korunuyor ama bizlerin hemen ulaşması ne kadar mümkün bilemiyoruz.Güzel bir konuya değinmişsiniz.Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sensörler de iyi fikir kaktüsler ev için ama :)

      Sil
  10. Valla kaçış yok gibi görünüyor
    :Meme kanseri gelişmiş toplumların kanseriymiş :((
    İyi hafta sonları
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. çizik olması değil, telfon olması asıl risk unsuru zaten. tiroid doktorum tafarından katı şekilde uyarıldım, aman diyorum! evdekileri atıcam, sahan - emaye takılıcam. pilav nasıl pişer emayede o ayrı tabi..

    YanıtlaSil
  12. Kısaca, piyasada renk olarak seramiği andıran ama alüminyum üzerine kaplanmış olan ürünler kesinlikle ve kesinlikle seramik değildir. Seramik kaplayabilmek için alt zeminin toprak yada döküm demir olması gerekir. Yada seramik benzeri ve yine aynı oranda sağlıklı olan emaye ile kaplanmış olmalıdır. Emaye kaplamalar, şu anda FOOD CONTACT testini geçebilen ve metal üzerine kaplandıktan sonra ısıyla ve yiyecekle muhatap olabilecek en sağlıklı malzemelerdir. Seramik diye satılan ürünler ise, CERAMİCA markasıyla ve seramikle olan isim benzerliğinden dolayı piyasada reklam edilen malzemelerdir. Gerçek seramik kaplamayla kesinlikle alakası yoktur. İsminin CERAMİCA olması da, (ne hikmetse) sanırım bir tesadüftür)) Bir halkla, bir toplumla ancak bu kadar alay edilebilir… Bu kadar dalga geçilebilir…

    İşin diğer boyutu; Bu seramik diye piyasaya çıkan ürünlerin gerçek üreticileri, eski teflon üreticileridir ve yukarıda bahsettiğim gibi daralan pazarlarını yeniden canlandırmaya çalışmaktadırlar. Bunu yaparken de emaye ve gerçek seramik ürünleri rakip görmektedirler çünkü emaye ve gerçek seramik üretiminde kullanılan bor madeni rezervi ülkemizdedir ve maalesef bu kaynaklara senelerdir istedikleri gibi hükmedememişlerdir. Ama iyi lobi faaliyetleri ve kanun alt yapılarıyla borla üretilen emaye kaplama gerçek ürünleri hep 2. planda tutmayı başarmışlardır. Fakat emayeye, yapışmazlığıyla senelerdir rakip olan teflonda olduğu gibi, bir süre sonra sağlık açısından büyük fiyaskolar ortaya çıkmıştır.. Bu ürünün de sonu teflon gibi olacaktır ama nice dna sı bozulan, alzheimer hastalığına, belki kansere yakalanan insanlar gördükten sonra…

    Sonuç olarak, piyasada seramik diye reklamı yapılan bu ürünlerin yiyecekle temasıyla alakalı kesinlikle ve kesinlikle sağlıklı olduğunu söylemek mümkün değildir. Bazı sitelerde, hatırı sayılır aşçılar, yemek ustaları ve yazarların boy boy fotoğraflarıyla bu ürünler reklam edilmekte, bu kişiler de buna alet olmaktadır. Bu siteler ve kişiler, bilip bilmeden bu ürünlere referans olmakta ve halkı yanıltmaktadır. Bu ürünler sanki ekololik ürünlermiş gibi reklam yapılmaktadır.. Bir çok kadın sitesine ve yemek sitesine bunları yazmama rağmen, bir gün sonra yazılarım hep siteden silinmiştir. Lütfen ama lütfen bu aldatmacaya kapılmayınız.. Ufak bir araştırma sizlere en doğru yolu gösterecektir. Yukarıda yazdığım küçük detayları bir kimya mühendisine, malzeme mühendisine yada bir seramikçiye sormanız size net bilgi verecektir. Veya üşenmeden Türk Seramik Derneği’ni arayıp, bu ürünlerin gerçek seramik olup olmadığını sorunuz. Üniversitelerin internet sitesinden seramik bölüm hocalarının iletişim bilgilerine ulaşıp sorunuz.. Lütfen bu ürünlerden uzak durunuz.. Burada saydığım tüm kurumları da, insaniyet ve toplum sağlığı adına doğruyu paylaşmaya ve halkı aydınlatmaya davet ediyorum... Lütfen derneklerimiz, odalarımız ve üniversitelerimiz de bu konuda duyarsız kalmasınlar…

    Sevgi ve saygılarımla,

    ENGİN

    YanıtlaSil
  13. ali güler'in yorumu çıkmadı bir türlü ; evet var dr. arkadaşım söylemişti, hemşiresi seramik almış herşeyini...

    YanıtlaSil
  14. Elimde emaye kaplı dökum tencerenin teflonu yer yer soyulmuş..Ne yapmak gerekir.Teflonu tamamen kazıyıp döküm
    Tenvere olarak kullanmak sağlığa zararlı mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tek çizikle bile atılıyor teflonlar. bu konuda uzman değilim ama piyasada sağlıklı olduğu söylenen her ürünün sağlıksız çıkmasından çok sıkıldım. kendi adıma sadece çelik ve cam kullanıyorum evde.

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...