5 Aralık 2011 Pazartesi

Kıymalı Pırasalı Börek

Pırasalı lezzetler bizim evin temel direklerinden. Sindirim sistemini rahatlaması defalarca denenip onaylandı. Dolayısıyla etlisinden zeytinyağlısına, böreğinden suflesine, çorbasından köftesine bu kışın sultanı neredeyse. Abimse gene mi deyip kaçıveriyor ama yılmayıp tam gaz devam diyorum : ) Aşağıdaki de haftasonu soframızı lezzetlendirdi ve teyzemin dondurucusuna da yollandı. Umarım ikram ettikleri de beğenir.


Kıymalı Pırasalı Börek

3 yufka
3 yumurta
1,5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağı
1 kahve fincanı sıvıyağ
1/2 paket kabartma tozu

iç harç;

200 -300 gr kıyma
1/2 kg pırasa
tereyağı
1 havuç
1 soğan

Kıymayla soğan tereyağında kavrulur. İncecik doğranan havuçlar eklenir. Çevrilmeye devam edilir. Pırasalar da halka halka ince doğrandıktan sonra eklenir. İyice yumuşadıktan sonra soğuması için bir kenara alınır. Küçük bir fırın tepsisi yağlandıktan sonra bir yufka kenarlarından taşacak şekilde yerleştirilir. Üstüne ayrı bir kapta karıştırılan tereyağı, sıvıyağ, kabartma tozu, süt, yumurta sürülür. Diğer yufkanın yarısı sosa batırılarak ve buruşturularak konur. Kıymalı ve pırasalı harcın bir kısmı konulduktan sonra sosa batırılan diğer yufka da buruşturularak üzerlerine konur. Kalan harç da üzerlerine yayılır. Yufkanın taşan kısımları da üzerine kapatılır. Kalan sos dökülür. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarıncaya kadar pişirilir.



8 yorum:

  1. Ellerine sağlık.Bayılırım pırasaya.Börek nefis olmuş.

    YanıtlaSil
  2. Mine,

    Lütfen, lütfen yalvarıyorum, tavuklusunu dene.
    Süper oluyor, yiyen birdaha istiyor.

    Ellerine sağlık.
    Hımm diyen anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  3. PembeKekik; teşekkür ederim : )

    OğlakKızları; ayıpsın abim geliyor bu hafta ona sürpriz yaparım kih kih : )

    YanıtlaSil
  4. eminim çok yakışmıştır..bende seviyorum pırasayı..ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  5. et ile aram iyi olmasada ,pırasa ve havuç kısmını yapacağım:DD.çok merak ettim.nede güzel kabarmışş.ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  6. Fatoş'unMutfağından; teşekkürler, yakışmaz mı : )

    Öcal-Mutfak-Esra; çok teşekkürler, pırasanın sevilmeme ihtimaline karşı etli yaptım sadesi de çok güzel olacaktır eminim : )

    YanıtlaSil
  7. Bende pırasanın her türlüsüne evet derim. Hele ki böreği üstelik el açması arnavut böreği olunca süper oluyor. Şu yorumlarda yazılan tavuklusunu merak ettim bu hafta pazardan alıp yapasım geldi şimdi. Uzun süredir bloguma güncelleme yapmıyordum ama bu aralar bomba tarıfler hazırlıyorum bir kaçı elimde içlerine bunuda koymak istiyorum. Seni kaynak göstericem cnaım. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. SürprizMutfak; yaşasın merakla bekliyorum : ) çok teşekkür ederim canım : )

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...