Annemin kemosundan önce teyzem besin duyarlılığı testi yaptırmıştı yıllar önce ... Canımın cananı eski toprak tabii çok az çeşitle sorunu vardı. Bahsetmeye bile değmezdi. Ablamla bense buğdayından mısırına kadar çok çeşitli besinlerle başımızın dertte olduğu gerçeğiyle başbaşa kalıverdik.
Besin duyarlılığı alerji gibi hemen olarak göstermiyor etkisini, bağışıklık sistemini yavaş yavaş etkiliyor(muş). Şimdilerde mutfakla bu kadar haşır neşirken, sağlıklı beslenmeye önem verirken besin duyarlılığımıza uygun birşeyler yapmalı diye düşünmeye başladım. Bu amaçla kullanmaya başladığım unlardan biri de darı unu, daha çok sarı darı unu. Günlük hayatta hiç karşıma çıkmayan bu un nerede kullanılıyor dediğimde, bebek maması yapımında kullanıldığı söylendi, çok şaşırmıştım. Öte yandan mercimekle yaptığım bu tartın mısır ekmeğine benzediğini söylediler annemle ablam yani pek mesudum : )
Darı Unu İle Yeşil Mercimekli Tart
3,5 - 4 su bardağı sarı darı unu
1 kahve fincanı süt
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı toz şeker
Bir tutam tuz
İçi;
1 su bardağı yeşil mercimek
2 tane kuru soğan
1 çorba kaşığı tereyağı
1 fincan sıvıyağ
1 fincan sıvıyağ
Tuz
Karabiber
Geceden ya da en az 1 saat önceden ıslatılan yeşil mercimek üzerini geçecek kadar suyla haşlanır, süzülür. Soğanlar yemeklik küp küp doğranıp kavrulur. Tuz, karabiber eklenir. Mercimekler de konularak şöyle bir çevrilir. Kenara alınır.
Un, şeker, tuz, sıvıyağ ve süt birlikte yoğrularak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Ele yapışmayacak şekilde olacak, dolayısıyla un elenerek yavaş yavaş konulursa gerektiğinde rahatlıkla eklenir ya da fazla konulmamış olur. Üzeri örtülerek 15 dakika dinlendirilir. Unla mercimekli harç karıştırılarak
fırın kabına yayılır. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişmeye bırakılır.
gerçekten değişik bir tart olmuş ama tadını tahmin edebiliyorum çok güzeldir ellerinize sağlık...
YanıtlaSilCanım benim yeşil mercimekli tart süpersin ellerine sağlık öptüm koca
YanıtlaSilman...
HİÇ DUYMADIĞIM BİR UN ELLERİNİZE SAĞLIK SEVGİLER.
YanıtlaSildarı unu hiç duymamıştım.yani aslında duydum annemden ama hiç ne gördüm ne kullandım.marketlerde yok galiba.
YanıtlaSilolsadayeseksuzan;inanır mısın benim tadına bakmaya fırsatım olmadı : ) ablamla annemin beğenmesi yetti : )
YanıtlaSilDerya;teşekkürler, çok naziksin : )
Gülcan;teşekkür ederim : )
EyleminMutfağı;marketlerde yok ben de epey aramıştım iki çeşidi var ...
Elinize sağlık, çok değişik bir tarif. Darı bildiğimiz mısır diye biliyorum, en çok karadenizde oluyor ama bu yıl yağmurlardan çok az olmuş:(
YanıtlaSilMine cim,
YanıtlaSilDarı dediğin mısır değil mi? Yani mısır unlu ve mercimekli tart yaptın :) Kulağa hoş geliyor :))Ağızda dağılan bir hamuru olduğunu tahmin ediyorum, ellerine sağlık canım, sevgiler...
Elif'inTerazisi;hayır mısır değil, mısır unundan farklı, hani şu kuş yemi olarak da kullanılan darıyı düşün : )
YanıtlaSilkemalpaşatatlisi.com;darı mısır değil, mısıra duyalılığımız var zaten : ) bir çeşidi kuş yemi olarak kullanılan darı , öte yandan bebek maması yapımında kullanılıyor ben de yeni yeni öğreniyorum : )