Çocukken en sevdiğim annemin misafir günleriydi. Öğlenciysem okuldan geldiğimde kocaman bir tabak bana da hazırlanır. Kıremalı pasta ve kıymalı böreğe bayılırdım. O börek eski komşularımızca hala hatırlanır.
Şimdilerde canımın içi annem mutfakla hemen hiç ilgilenmiyor, ünlü olan yemeklerini yapalım dediğimde bile yan çiziyor : ) Sağlık olsun, internet var ya, annemin böreğine benzeyen kılasik kıymalı böreği de buldum. Tepsim küçük olduğu için bir dahaki sefere biraz daha az yufka kullanacağım bu nefis börekte...
Kılasik Kıymalı Börek
(tarif; portakalağacı)
250 -300 gr kıyma
3 orta boy soğan
1/2 demet maydanoz
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Tuz
4 yufka
2 yumurta
1,5 - 2 su bardağı süt
1/2 çay bardağı sıvıyağ
Kıyma suyunu çekene kadar yağda kavrulur. Yemeklik doğranan soğan eklenerek, pembeleşinceye kadar kavrulmaya devam edilir. İnce doğranmış maydanoz, biberler ve tuz eklenir. Süt, bir yumurta ve 1/2 çay bardağı yağ karıştırılır. Tepsi yağlanır ya da yağlı kağıt serilir. Yufka kenarlarından taşacak şekilde tepsiye serilir. 2. yufka ikiye bölüp buruşuk şekilde yayılır, üzerine biraz sütlü karışımdan dökülür. Kıymalı harç ikiye bölünür. Yarısı yufkanın üzerine yayılır.
3.yufka da ikiye bölünüp buruşuk şekilde kıymanın üzerine serilir, tekrar sütlü harçtan dökülür. Kalan kıymalı harç üzerine yayılır.
4. yufkadan tepsinin tam üzerini örtecek şekilde bir parça ayrılır, kalanı kıymanın üzerine serilip sütlü karışımdan dökülrü. Tepsinin kenarlarından taşan yufkalar içe katlanır. Üstüne kalan süt gezdirilir. Ayrılan yufka serilir. Üzerine 2- 3 yemek kaşığı sütün içine kırılıp çırpılan yumurtadan sürülür. Dilenirse üzerine çörekotu da serpilir.
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana pişirilir. Afiyetle yenir.
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana pişirilir. Afiyetle yenir.
Böreğin her türlüsünü seviyorum,çok lezzetli görünüyor eline sağlık;)
YanıtlaSilellerine sağlık, missler gibi kokusu taa buralara geldi :)))
YanıtlaSilsevgiler...
Çok canım çekti... titremeye başladım:)
YanıtlaSilCanımmm ellerine sağlık yanında ayranda var değilmi:)))öpüyorum...
YanıtlaSilAnne günlerinin ben de hastasıydım,çeşit çeşit böreklere,mantılara,pastalara nasıl karşı konabilir ki?Akşam gelir kendimize ziyafet çeker,tabii yemek de yiyemezdik:))
YanıtlaSilBörek çok güzel görünüyor,annenden tam not almıştır herhalde:)
ellerine sağlık arkadaşım ben hamur işi canavarı olarak en sevdiğim örek kıymalı börektir bayılırım
YanıtlaSilMine canım bu kadar denk düşer bendede börek çeşitleri var :)))
YanıtlaSilRamazanda aklıma bir tek aklıma gelen börek ve türk kahvesiydi bayramda ikisinide bol bol yedik ve içtik :))
Sıcak sıcak nasılda güzel yenir...
Ellerine sağlık...
Eline sağlık canım,şu saatte bile canım çekti.Annecinin yapmayışı yılların yorgunluğundandır.
YanıtlaSilSevgilerimle...
Followupfashion;teşekkürler : ))
YanıtlaSilYelda;: ))ah bu kokular öldürüyor beni : )
DeliAnne;: )))
Derya;ayran olmaz mı :)
ErguvanVakti;: ) sevdiler evcek ama hala o eski tadı arıyorum ...
BASİTTARİFLER;kim dayanabilir bu tada : )
Vijdan;oooh misler gibi yarasın kuzuya : )
YanıtlaSilSevalceLezzetler;haklısın , sağlıklı olalım tarifler nasılsa bulunur : )
Bol kıymalı görünüyor:)Yanında zeytinyağlı ve salata ana yemek yerine geçer,eline sağlık...
YanıtlaSilÇiğdem;:) çok haklısın : )
YanıtlaSilMedanşeri;teşekkürler : )
YanıtlaSilGünlerde misafirlerden arta kalan ganimetleri kim sevmez, ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilElif'inTerazisi;evet ya ne güzel günler, ne güzel ganimetlerdi : )
YanıtlaSil:) afiyet sifalar olsun canim..
YanıtlaSilbir baska demi cocuklugumuzdan kalma lezzetlerin bedenimizde, ruhumuzda edindigi yer.. bir baska kiymetli onlar..
ellerine saglik..sicacik sevgi ve selamlarla..
en sevdiğim börektir kıymalı harika görünüyor :))
YanıtlaSil!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! ;kesinlikle başka, özlemle anılan : )
YanıtlaSilannekaleminden; teşekkür ederim : )