Dane-i yeşilden sonra nefis bir pilav, hele de davet yemekleri için. Özellikle vakit varsa, safran güzelce demlenir. Bademler keyifle soyulur. Yani harika bir pilavla birlikte aheste aheste pişilir. Ve tabii ki sofraya konduğunda hem görüntüsü hem lezzeti hem de kokusuyla tam not alınır. Bizim evde davet sofralarının baş tacı olacaklardan. Haşlanan tavuk ya da kızarmış etle sunulabilir. Daha renkli görüntü için pilav nar taneleri ile süslenebilir.
Dane-i Saru
(Tarif; 500 Yıllık Osmanlı Mutfağı - Marianna Yerasimos)
1 küçük yağlı tavuk
1 bardak pirinç
2 bardak tavuk suyu
4 kaşık tereyağı (60gr, tavuk suyu yağlıysa 30gr da yeter)
200 gr tatlı badem
1 çay kaşığı safran
1 kahve fincanı gülsuyu (safran için ya da az sirkeli su )
2 tatlı kaşığı bal ya da 1 tatlı kaşığı şeker
Tuz
Safran gülsuyunda en az 2-3 saat dinlendirilir. Biz gülsuyu kullanmaya pek alışık değiliz. Onun için diğer alternatif olan az sirkeli suyu tercih ettim. Tavuk üstünü geçecek kadar suyla ve az tuzla haşlanır. Kaynarken biriken köpük temizlenir. (Bütün tavuk yerine butlardan çıkardığım suyu kullandım.) Tavuk suyunun 2 bardağı ayrılır. Pirinç en az yarım saat ılık tuzlu suda bekletilir. Sonra yıkanıp süzülür. Bademler sıcak suda 10 dakika bekletilir. Kabukları soyulur, dörde bölünür. Pilav pişirilecek tencereye 2 bardak tavuk suyu, tuz, bal konularak kaynatılır. Bu suya pirinç eklenir. Pirinç suyunu çekene kadar 3-4 dakika kuvvetli ateşte, sonra 10 dakika kadar kısık ateşte pişirilecek, pirinçler iyice suyunu çekene kadar... Bu arada bir taraftan tereyağı yakılmadan eritilir, bademler eklenir, hafif kavrulur. Bademler yağla birlikte pirince katılır. Ardından gül suyu ve safran ya da sirkeli su da eklenir. Kapak sıkıca kapatılır, 20 dakika çok çok kısık ateşte pişirilir. Ateş söndürülür. Tencere hiç ellenmeden 15 dakika bırakılır. Sonrasında çatalla ezmeden karıştırılır. Servis tabağına alınır.
Minecigim ellerine saglik, gercekten saygin, özel bir pilav olmus... Hele de adinin Dane-i Saru olduguna bakarsak... Benim de kizlik soyadim Dane... Bu yüzden cok ilgimi cekti.... Yiyen herkeslere afiyet, sifa olsun... Sevgilerimle...
YanıtlaSilOsmanlı mutfağına hayranım çok güzel bir pilav ellerine sağlık....
YanıtlaSilAhh canım benim nasıl güzel gözüküyor :)
YanıtlaSilMiss kokusu buralara kadar geldi haberin olsun :)
Ellerine sağlık..
off off. ben bir pilav canavarıyım. ve senin değişik tariflerine bayılıyorum. keşke eşim önyargılı olmasa hepsini denemek isterdim.
YanıtlaSilMÜNSTER;herşeyiyle dört dörtlük bir pilav adıyla da tabii : )
YanıtlaSilolsada yesek suzan ; çok teşekkür ederim canım
Vijdan;Nilciğim de sever sanırım : )
KüçükMucizem;sen bize gel bir ara yer içeriz birlikte : )
Osmanlı mutfağı gibisi var mı be güzelcim:))Ellerine sağlık harika görünüyor tatmalı muhakkak..Hayırlı Cuma'lar..
YanıtlaSilCanım hayırlı cumalar çok asil bir
YanıtlaSilpilav olmuş ellerine sağlık öpüyorum.
hiç denemedim,süper bir lezzet olduğuna eminim.ellerine sağlık canım.öpüyorum.
YanıtlaSilosmanli mutfagi gibisi yok zaten!
YanıtlaSilellerine saglik canim enfes görünüyor pilavin..sicacik sevgiler
Osmanlı mutfağına hayranım benim gibi herşeyi karıştırıp yapmayı deneyen biri için ideal tarifler var. O kitabı edinmek isterim arkadaşım ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilTam padişahlara yakışan bir pilav olmuş nefis bir tat ellerine sağlık Mineciğim.
YanıtlaSilçok leziz gözüküyor.. hımmm yemede yanında yat =)
YanıtlaSilellerine sağlık pilavın her türlüsü makbuldür bu da şahane:D
YanıtlaSilZeynep;evet katılıyorum ...
YanıtlaSilDerya;çok teşekkür ederim
mutfaktaki rüya - Arzu-tavsiye ederim sevecektir evdekiler : )
♥ Hasretli Lezzetler ♥;teşekkür ederim güzel bir hafta dileklerimle...
Özgen;aa evet yayınlamalı onu da sevdiğim kitaplar listesinde gerçekten güzel tarifler var ve bilgileri de doyurucu ...
habinos;teşekkürler
CMOS;teşekkür ederim canım