Lezzetli, görünümü güzel, değişik bir davet yemeği desem... Yapmadan önce evde bu kadar ilgi çekeceğini düşünmemiştim açıkcası. Amacım evdekileri değerlendirmek hem de besleyici birşeyler yapmaktı. Tereyağının dayanılmaz çekiciliği, yeşilliklerin besleyiciliği ile vazgeçilmezlerden olacak sanırım.
(Bu arada geceleri girebiliyorum günlüğüme. Yorum yazmak güçleşti dolayısıyla ve özletti kendini hadi hayırlısı diyelim )
Dane-i Yeşil (Yeşil Sebzeli Pilav)
(Tarif;500 Yıllık Osmanlı Mutfağı - Marianna Yerasimos)
1 bardak pirinç
1 kilo ıspanak
1,5 bardak ıspanak suyu
5 kaşık tereyağı
1 orta boy soğan
2 avuç taze kişniş otu- kullanmadım-
1/2 demet nane
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
50 gr şamfıstığı
1/2 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
Tuz
Pirinç tuzlu ılık suda bekletilir deniliyor, süresi normal pilavlarda yaptığım gibi 20 dakika oldu. Yıkanıp, süzülür. Ispanak hariç kullanılacak yeşillikler sirkeli suda bekletilerek iyice yıkandıktan sonra ince ince doğranır. Ispanaklar da iyice yıkandıktan sonra yarısı ayrılır ve kaynayan iki bardak suda 10 dakika haşlanır. Suyu süzülür ve 1,5 bardak ayrılır. Ayrılan çiğ ıspanaklar ve soğan ufak ufak doğranır. Bir tavada 2 kaşık tereyağı eritilerek ıspanakla soğan eklenir ve biraz çevrilir. Ayrılan 1,5 bardak su eklenerek pilav tenceresine tuzu da eklenerek konur ve kaynatılır. Soğanlı ıspanak ve pirinç tencereye konur. Önce altı açık ateşte 3-4 dakika sonra kısık ateşte 10-15 dakika pişirilir. Kalan 3 kaşık tereyağı bir tavada eritilerek fıstıklar hafifçe kavrulur ve pilavın üstünde gezdirilir. İnce ince doğranan yeşillikler de eklenir. Tencerenin üstüne kağıt havlu ya da bez konur ve kapak kapatılarak çok kısık ateşte 15 dakika demlenir.
http://minetozanlioglu.wordpress.com/
Böyle değişik tarifleri çok severim çok güzel görünüyor tadını merak ettim doğrusu ellerine sağlık sevgiler....
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSilgÖRÜTÜSÜ ÇOK GÜZEL.tADININDA ÇOK GÜZEL OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM.
SEVGİLER;
Çok iştah açıcı gözüküyor. Ispanak kullanmak ilginç fikir demek osmanlı mutfağı hımm şaşırtıcı...
YanıtlaSilBende sebzelisini yaptım ve içine Uzakdoğu sosu koydum, süper oldu süper. Eminim senin pilav da muhteşemdir.
YanıtlaSilFüzyon anne Çiğdem
Değişik bir pilav olmuş ellerine sağlık canım..Hayırlı Cumalar.
YanıtlaSilkesinlikle nefis görünüyor. ellerinize sağlık
YanıtlaSilEllerine saglik canim,bence bu pilav sik bir gorsellige sahip oldugu icin once seyredilir,sonra vakit kaybetmeden mideye indirilir.Yanin da ayran da istenir.)Son olarak da bol vitamin ve lezzet deposu ve de eline saglik denir.
YanıtlaSilSevgilerimle...
pilav ne kadar güzel olmuş canım benim.görüntüsü lezzetini gösteriyor.ellerine sağlık.öpyorum.
YanıtlaSilbu yemegin adi bile yeter onu denemeye. Keske osmalicayi hayatimizdan bu denli cikarmasaymisik. Ben seviyorum eski sözcükleri...
YanıtlaSilolsada yesek suzan ;tadı gerçekten nefis, tavsiye ederim biz de hemen bitti : )
YanıtlaSilAycan;aynen öyle çok güzel teşekkürler : )
annelili;: ))) ben de değerlendirmek için kullanmıştım iyiki kullanmışım : )
Oğlak Kızları;ne güzel yapmışsın ellerine sağlık : )
SEVALCE LEZZETLER ;: ) iyi bir davet yemeği seçeneği olarak kullanacağım : )
Zeynep;teşekkürler
Küçük Mucizem teşekkürler
Sevda;çok teşekkürler
Sünter;teşekkürler
Pilavda yeşilliğe bayılırım hem görüntü hem tat harika oluyor. Nefis olmuş Mineciğim ellerine sağlık afiyetler olsun.
YanıtlaSilDeğişik bir pilavmış. Bu pilavı ilk kez görüyorum:) Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilçeşnici Handan ;çok teşekkürler
YanıtlaSilevliveçocuklu;tavsiye ederim hele de davet sofralarına çok yakışır diye düşünüyorum
Merhaba dane-i yeşil pilavında bence malzeme miktarı yanlış, bir bardak pirince 1 kg ıspanak konsydı, pilav olmaz bildiğimiz ıspak ymeği olurdu.
YanıtlaSilKFEZA;dikkatli yorumun için teşekkürler, malzemeleri birebir kullanarak yaptım yemeği, ama ıspanağın bir bölümü sadece suyu için kullanılıyor sanırım yapılışını okurken gözünden kaçtı
YanıtlaSilartan ıspanağa da yumurta kırdım : )