9 Mart 2011 Çarşamba

Güzel Bir Gün İçin Bir Tatlı, Bir Poğaça : )


Hala alışamadım iki günlük arasında bölünmeye, kayıtlarımdaki sorunlara, linuxu yedek günlüğe ayarlamaya... Velhasıl pek bir yabancı, buruk hissediyorum hala, hele de bu kadar teknoloji özürlü olunca ... 
Tabii ki en büyük derdim bu olsun, sağlık, bereket olsun diyorum gülerek bir yandan da: ) 
Sevgili Vijdan ve Hasret'in tariflerini denedim dün. Bayıldı bizimkiler. Çok teşekkürler her ikisine de ....

Galeta Unlu Patatesli Poğaça
(Tarif;Vijdan)

150 gr. Yumuşak tereyağı
 1 adet haşlanmış patates
 1/2 çay bardağı sıvıyağ
 1/2 çay bardağı yoğurt
 1 yumurta (akı içine katılacak)
1 paket kabartma tozu
 1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un

İçi için;
2 adet haşlanmış patates
Nane, tuz

Üzeri için;
Yumurta Sarısı
Galeta unu

Oda sıcaklığındaki yumuşak tereyağı, haşlanmış, rendelenmiş ya da çatalla ezilmiş patates, yoğurt, sıvıyağ ve yumurta akı karıştırılır. Un, mahlep, kabartma tozu, tuz ile yoğrulur. 30 dakika dinlendirilir. İç için haşlanan ve çatalla ezilen patatesler naneyle karıştırılır. Dinlenen undan parçalar koparılarak avuç içinde düzleştirilir, bir parça harçtan konulur, kapatılır. Yuvarlanarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye konur. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Galeta unu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Dikkat fırından çıkar çıkmaz bitebilir. : )


Portakallı Kereviz Tatlısı
(Tarif;Hasret)
1 adet orta boy kereviz
1 portakalın suyu
1 çay bardağı çekilmiş ceviz
2 yemek kaşığı limon suyu
10 yemek kaşığı şeker
1/2 tatlı kaşığı tarçın

Portakal suyu ve 4 kaşık toz şeker tencereye alınır. Ocağın altı orta ateşte açılır. Kereviz kabuğu soyularak dörde bölünür. 1cm kalınlığında doğranır. Portakal suyu kaynamaya başlayınca kerevizler eklenir. Üzerlerine limon suyu gezdirip karıştırılır. Kerevizler yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirilir. Pişmeye yakın suyunu çekiyor ve karamelize oluyor. Yakmadan dikkatlice ocaktan alınarak fırın kabına yerleştirilir. 6 kaşık toz şeker, ceviz ve tarçın bir kapta karıştırılarak kerevizlerin üstüne dökülür. 200 derecede fırında üzerleri kızarana kadar bırakılır. 

29 yorum:

  1. Kerevizden tatlı hiç aklıma gelmemişti =) Kokmuyor mu? Bu arada ikinci adresin wordpress mi?

    YanıtlaSil
  2. eline sağlık hemşerim..
    soframda her zaman yerin hazır arkadaşım,istediğinde gel buyur,sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. tarifler harika olmuş canım benim.ama poğaça başka bir güzel duruyor.ellerine saşlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  4. UrfaTutkunu; değişik kereviz tadında kabak tatlısı benzeri diyeyim : ) aaa iyi aklıma getirdin bak yedeğe bağlantı vereyim

    YanıtlaSil
  5. KızHatçe;şaka tabii ki ama neden olmasın hayırlısı diyelim, gene de çok teşekkürler : )

    Sevda;poğaça gerçekten çok güzel oluyor bizim evin zor beğenenleri çok beğendiler : )

    YanıtlaSil
  6. Kerevizi çok severim ama tatlısını hiç denememiştim Mine'ciğim. Madem güzel olmuş diyorsun deneyeceğim şimdi. Ellerine sağlık olsun, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  7. Poğaçalar leziz görünüyor,eline sağlık=)

    YanıtlaSil
  8. dokuzuncubulut;annem bugün bundan tekrar yap diyordu, ama herkesin ağız tadı farklı...

    Followupfashion;teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. Tarifler çok güzel görünüyor ellerine sağlık:))Bende alışamadım bir türlü wp ye iki yer arasında kaldım ama yedek de almayınca huzursuz oldum açıkçası..Hayırlısı bakalım..

    YanıtlaSil
  10. ellerine sağlık canım güzel görünüorlar,bende şimdi bir poğaça yapayım dedim acaba hangisinden yapsam diye geziniyordum.Cuk oturdu.bu arada sen yine bloggerdan yazmaya devam et ben diğerine hiç yazmıyorum bile:)

    YanıtlaSil
  11. Mineciğim harika gözüküyorlar :)
    Kesinlikle hemen bitiyor poğaçalar..
    Ah birde nilim yese :(
    Kereviz tatlısını ilk defa duydum ilgimi çekti.
    Anneciğin tekrar istediğine göre çok güzelll :)
    Ellerine sağlıkk ...

    YanıtlaSil
  12. Zeynep;hayırlısı

    Limonçiçekleri; insan rahat ettiği yerde kalmak istiyor tabii ama ... : )

    Vijdan;teşekkürler, kolay gelsin çocuklara yedirmek epey zor ...

    YanıtlaSil
  13. Birbirinden güzel hepsi de ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  14. ne kadar ilginc tatli tarifi hafif ve saglikli lezzetide guzeldir eminim :)
    ellerine saglik!

    YanıtlaSil
  15. Canım benim ellerine sağlık poğaçalar
    harika öpüyorum.

    YanıtlaSil
  16. BOYALI ELLER ;değişik herkesin ağız tadı farklı olabilir, ama sanırım yarına tekrar yapacağım bizim eve:)

    derya;teşekkürler

    YanıtlaSil
  17. kereviz tatlısı değişik bir fikir cidden. hem hafiifte rahat rahat bolca ye :) ellerine saglık canımm

    YanıtlaSil
  18. Aaa kerevizin tatlısı da mı oluyormuş? Denemek lazım, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  19. Kereviz tatlısını ne duydum daha önce ne de yedim ama şimdi denemek istiyorum.Eminim sizinkisi çok lezzetli olmuştur.Ellerinize sağlık;)

    YanıtlaSil
  20. Çok ilginç bir tarif bu çok merak ettim doğrusu arkadaşım.Acba kokusu nasıl oluyor?

    YanıtlaSil
  21. Mineciğim poğaça çok güzel ellerine sağlık canım.Kerevizin tatlısını hiç duymadım çok değşik geldi deneyeceğim merak ettim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  22. Nazlı;teşekkür ederim

    Aylin TÜRKŞEN AYSEL;ben de çok şaşırmıştım görünce : )

    Sihirli Günce ;annem beğendi : )

    Özgen;görüntüsü elma tatlısı vs. gibi kerevizi daha çok tadınca anlıyor insan kokusunu hatırlayamadım şimdi : )

    ÇeşniciHandan;sanırım şekerle ve biraz kaynatarak herçeşit tatlı oluyor ben de Hasret sayesinde öğrenmiş oldum

    YanıtlaSil
  23. elinize sağlık poğaçalar nefis olmuş kereviz tatlısı da gerçekten değişik...
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  24. yemekbiraşk; teşekkürler : )

    YanıtlaSil
  25. Ne kadar hos bir tatli olmustur kimbilir... Ellerine saglik canim benim... Ilk firsatta denemeliyim... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  26. Münster;teşekkürler tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  27. Mineciğim uzun zamandır sana dönemedim, kusuruma bakma, bloguma bıraktığın güzel yorumlara gönülden teşekkürlerrrr..Sevgilerrr....

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...