19 Şubat 2011 Cumartesi

Kuru Bamya Çorbası


Daha önce denemiş olsam da bu tarifi görünce hemen tekrar denedim. Ellerime batmadan ipleri ayırmak çok güzel oldu doğrusu. Sıklıkla yapılacaklar arasına girdi bile bu çorba, ister etli, ister tavuklu.  Teşekkürler kuzinedekızaranekmek.

Kuru Bamya Çorbası

1 çay bardağı kuru çiçek bamya 
1 tatlı kaşığı sirke
2 yemek kaşığı tereyağı
1 kuru soğan
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı domates salçası
2-3 acı kuru süs biberi (ya da biber salçası )
1/2  limonun suyu
6 su bardağı kaynar su 
250-300 gr az haşlanmış tavuk eti (kıyma ya da parça et)
- Karabiber ve tuz

Bamyalar tüyleri için, önce ipleri üzerindeyken tencerede tütsüleniyor. Bu yönteme bayıldım.  Kısık ateşte çevriliyor. Ateşten alındıktan sonra bir bez ya da kalınca bir peçete arasına alınarak iki el arasında sürtülerek tüyleri dökülüyor. Sirke ve üzerini geçecek kadar suyla birlikte bamyalar tencereye konur. Önce yüksek ateşte, su kaynadıktan sonra kısık ateşte 15 dakika kaynatılır. Süzülür, soğuk sudan geçirilir ve ipleri kopartılır. 
Tereyağı tencereye alınır, yemeklik doğranan soğanlar kavrulur. Un eklenir, kokusu gidene kadar çevrilir. Sıcak su konulara karıştırılır. Diğer malzemeler de eklenir.  Çorba kaynamaya başladıktan sonra kapak hafif açık bırakılarak 35-40 dakika pişirilir. Limonla servis edilir.

22 yorum:

  1. Mineciğim bamyanın kurusuna bayılırım ama çorbasını hiç deneme
    dim.Çok leziz görünüyor ellerine sağlık.Mutlu hafta sonları öpüyorum

    YanıtlaSil
  2. bamyayı bir türlü sevemedim,ıspanağı bile sevmeye başladım ama bamya ile aramız pek bir soğuk=/

    YanıtlaSil
  3. ELLERİNİZE SAĞLIK GÜZEL GÖRÜNÜYOR. İYİ HAFTA SONLARI.

    YanıtlaSil
  4. Bamya en sevdiğim sebzedir bayılırım ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Derya;tavsiye ederim bizim hoşumuza gitti

    CMOS;ıspanağı bile mi sen hiç sebze sevmiyorsun anlaşılan :)

    Gülcan;teşekkürler

    Kendimce;teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Tütsileme işine ben de bayıldım güzel bir yöndem önce tüysülüyoruz sonra pişiriyoruz eeee bu arada bamyalar çıbıl oluyor ama :))
    Ellerine sağlık canım daha önce yemedim hiç bamyayı sevdiğime göre bunuda severim kesin.....

    YanıtlaSil
  7. Yıldız;valla ben çok sevdim yok yok bamyalar güzel oluyor tavsiye ederim bizim evde bağırsaklara iyi geldiği için de seviyoruz bamyayı : )

    YanıtlaSil
  8. Zeytinyağlısını çok severim çorbasını denemedim hiç,ellerine sağlık canım .

    YanıtlaSil
  9. Çok farklı bi,r tarifmiş, ben hiç içmedim, çok merak ettim şimdi...

    YanıtlaSil
  10. Hayatta yemeyeceğim sebzelerden biri :(

    YanıtlaSil
  11. konya gibi bizim oralardada Kayseride çiçek bamya çorbası pek meşhurdur.Limonlu limonlu pek güzel olur.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  12. karabidikim;tavsiye ederim ...

    Sihem Tachouli / Yaşam Stil;sağlıklı üstelik kolay da sayılır : )

    annelili;kereviz 1 , bamya 2 çok ayıp : )

    Limon Çiçekleri; teşekkürler ...

    YanıtlaSil
  13. Ama başka yok inan, diğerlerini yerim...

    YanıtlaSil
  14. annelili;ne isterler benim kerevizimden bilmem : ) peki bari : )

    YanıtlaSil
  15. ne kadar sağlıklı ne kadar güzel bir çorba.ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  16. dokuzuncubulut20 Şubat 2011 22:52

    Tütsüleme yöntemine bayıldım arkadaşım. Sırf ayıklalamamak için kullanmak istemezdim. Tarif de çok lezzetli olmuş, senin de, tarifini aldığın arkadaşımızın da ellerine sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. dokuzuncubulut;ikimiz adına da teşekkürler : )

    YanıtlaSil
  18. Minecim bamyayı çok severim ama çorbasını hiç denemedim...Neden olmasın süper bir fikir ayline ve sana öpücükler:)

    YanıtlaSil
  19. YemekVaktiAylin;tavsiye ederim değişik ve en önemlisi besleyici : )

    YanıtlaSil
  20. Benim mutfakta süs amaçlı sallanıyor bamyalar. Senin tarifi görene kadar hiç pişirmeyi düşünmemiştim. Ilginç.
    Tütsüleme kısmını anlamadım yalnız, nasıl boş tencerenin altını yakıp, bamyaları koyup sonramı alıp kağıt arasında hırpalıyoruz??

    Anlatırsan, kız da sayende ilk bamyasını yemiş olur. Yazın denemiştim tazesini ama yememişti.

    Bak birde ne var hatırladım şimdi. Bir dönem bir arkadşım Bozcaada da eski bir okuldan devşirme bir hotel işletiyordu. Koridorlarında hep bamya kuruturlardı, gideken alırdık. Bir güzel olurduki. tabi biz tazelerini alırdık. Son gittiğimde bamya falan görmedim. acaba hala Bozcaada nın bamyası meşhurmudur.

    Geveze anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  21. Oğlak Kızları; yanmaz tavaya kısık ateşte ipleriyle birlikte koyuyorum 3-5 dakika yetiyor
    sonra ipleriyle birlikte bir beze ya da kalınca bir peçeteye koyuyorum peçeteyi ikiye katlayıp elimle ovuşturuyorum yani hiç elime dokunmadan pütürlerini temizlemiş oluyorum umarım anlatabildim

    YanıtlaSil
  22. ben bamya sevmem ki :SS ama senin ki hele çorbası enfes görünüyor :)) ellerine sağlık :))

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...