Daha önce denemiş olsam da bu tarifi görünce hemen tekrar denedim. Ellerime batmadan ipleri ayırmak çok güzel oldu doğrusu. Sıklıkla yapılacaklar arasına girdi bile bu çorba, ister etli, ister tavuklu. Teşekkürler kuzinedekızaranekmek.
Kuru Bamya Çorbası
1 çay bardağı kuru çiçek bamya
1 tatlı kaşığı sirke
2 yemek kaşığı tereyağı
1 kuru soğan
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı domates salçası
2-3 acı kuru süs biberi (ya da biber salçası )
1/2 limonun suyu
6 su bardağı kaynar su
250-300 gr az haşlanmış tavuk eti (kıyma ya da parça et)
- Karabiber ve tuz
Bamyalar tüyleri için, önce ipleri üzerindeyken tencerede tütsüleniyor. Bu yönteme bayıldım. Kısık ateşte çevriliyor. Ateşten alındıktan sonra bir bez ya da kalınca bir peçete arasına alınarak iki el arasında sürtülerek tüyleri dökülüyor. Sirke ve üzerini geçecek kadar suyla birlikte bamyalar tencereye konur. Önce yüksek ateşte, su kaynadıktan sonra kısık ateşte 15 dakika kaynatılır. Süzülür, soğuk sudan geçirilir ve ipleri kopartılır.
Tereyağı tencereye alınır, yemeklik doğranan soğanlar kavrulur. Un eklenir, kokusu gidene kadar çevrilir. Sıcak su konulara karıştırılır. Diğer malzemeler de eklenir. Çorba kaynamaya başladıktan sonra kapak hafif açık bırakılarak 35-40 dakika pişirilir. Limonla servis edilir.
Mineciğim bamyanın kurusuna bayılırım ama çorbasını hiç deneme
YanıtlaSildim.Çok leziz görünüyor ellerine sağlık.Mutlu hafta sonları öpüyorum
bamyayı bir türlü sevemedim,ıspanağı bile sevmeye başladım ama bamya ile aramız pek bir soğuk=/
YanıtlaSilELLERİNİZE SAĞLIK GÜZEL GÖRÜNÜYOR. İYİ HAFTA SONLARI.
YanıtlaSilBamya en sevdiğim sebzedir bayılırım ellerinize sağlık
YanıtlaSilDerya;tavsiye ederim bizim hoşumuza gitti
YanıtlaSilCMOS;ıspanağı bile mi sen hiç sebze sevmiyorsun anlaşılan :)
Gülcan;teşekkürler
Kendimce;teşekkürler
Tütsileme işine ben de bayıldım güzel bir yöndem önce tüysülüyoruz sonra pişiriyoruz eeee bu arada bamyalar çıbıl oluyor ama :))
YanıtlaSilEllerine sağlık canım daha önce yemedim hiç bamyayı sevdiğime göre bunuda severim kesin.....
Yıldız;valla ben çok sevdim yok yok bamyalar güzel oluyor tavsiye ederim bizim evde bağırsaklara iyi geldiği için de seviyoruz bamyayı : )
YanıtlaSilZeytinyağlısını çok severim çorbasını denemedim hiç,ellerine sağlık canım .
YanıtlaSilÇok farklı bi,r tarifmiş, ben hiç içmedim, çok merak ettim şimdi...
YanıtlaSilHayatta yemeyeceğim sebzelerden biri :(
YanıtlaSilkonya gibi bizim oralardada Kayseride çiçek bamya çorbası pek meşhurdur.Limonlu limonlu pek güzel olur.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilkarabidikim;tavsiye ederim ...
YanıtlaSilSihem Tachouli / Yaşam Stil;sağlıklı üstelik kolay da sayılır : )
annelili;kereviz 1 , bamya 2 çok ayıp : )
Limon Çiçekleri; teşekkürler ...
Ama başka yok inan, diğerlerini yerim...
YanıtlaSilannelili;ne isterler benim kerevizimden bilmem : ) peki bari : )
YanıtlaSilne kadar sağlıklı ne kadar güzel bir çorba.ellerine sağlık..
YanıtlaSilTütsüleme yöntemine bayıldım arkadaşım. Sırf ayıklalamamak için kullanmak istemezdim. Tarif de çok lezzetli olmuş, senin de, tarifini aldığın arkadaşımızın da ellerine sağlık.
YanıtlaSilSevgiler.
dokuzuncubulut;ikimiz adına da teşekkürler : )
YanıtlaSilMinecim bamyayı çok severim ama çorbasını hiç denemedim...Neden olmasın süper bir fikir ayline ve sana öpücükler:)
YanıtlaSilYemekVaktiAylin;tavsiye ederim değişik ve en önemlisi besleyici : )
YanıtlaSilBenim mutfakta süs amaçlı sallanıyor bamyalar. Senin tarifi görene kadar hiç pişirmeyi düşünmemiştim. Ilginç.
YanıtlaSilTütsüleme kısmını anlamadım yalnız, nasıl boş tencerenin altını yakıp, bamyaları koyup sonramı alıp kağıt arasında hırpalıyoruz??
Anlatırsan, kız da sayende ilk bamyasını yemiş olur. Yazın denemiştim tazesini ama yememişti.
Bak birde ne var hatırladım şimdi. Bir dönem bir arkadşım Bozcaada da eski bir okuldan devşirme bir hotel işletiyordu. Koridorlarında hep bamya kuruturlardı, gideken alırdık. Bir güzel olurduki. tabi biz tazelerini alırdık. Son gittiğimde bamya falan görmedim. acaba hala Bozcaada nın bamyası meşhurmudur.
Geveze anne Çiğdem
Oğlak Kızları; yanmaz tavaya kısık ateşte ipleriyle birlikte koyuyorum 3-5 dakika yetiyor
YanıtlaSilsonra ipleriyle birlikte bir beze ya da kalınca bir peçeteye koyuyorum peçeteyi ikiye katlayıp elimle ovuşturuyorum yani hiç elime dokunmadan pütürlerini temizlemiş oluyorum umarım anlatabildim
ben bamya sevmem ki :SS ama senin ki hele çorbası enfes görünüyor :)) ellerine sağlık :))
YanıtlaSil