8 Eylül 2010 Çarşamba

Şekerpare



Şekerpare en sevdiğim geleneksel tatlılardan. Bu tarifi birkaç bayramdır bayıla bayıla yapıyorum. Hem çok kolay, hem de çok lezzetli.

Şekerpare
(Tarif; portakalağacı)

• 1 paket margarin, oda sıcaklığında
• 1 su bardağı pudra şekeri
• 4 yemek kaşığı irmik
• 2 yemek kaşığı hindistan cevizi
• 2 yumurta
• 4 su bardağı un
• 1 paket vanilya
• 1 paket kabartma tozu
• 3 su bardağı şeker
• 4 su bardağı suyu
• ½ limonun suyu
• fındık ya da badem içi

4 su bardağı su 3 su bardağı şeker ile kaynatıldıktan 5 dakika sonra yarım limonun suyu eklenir. Kısa bir süre daha kaynatıldıktan sonra ateşten alınarak ılımaya bırakılır.

Margarin, şeker, irmik, hindistan cevizi, yumurta, vanilya, kabartma tozu karıştırılır. Un elenerek ve azar azar eklenerek bu karışımla yoğrulur. Kulak memesi kıvamına gelince yuvarlak kurabiyeler yapılıp tepsiye dizilir. Üzerlerine birer fındık ya da badem batırılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. Tepsi fırından çıktıktan 3 dakika sonra şerbet dökülür. Bizim fırın tepsisi çok büyük ve yayvan olduğu için şekerpareleri genişçe bir borcama alıp üzerlerine öyle şerbet döküyorum. Şerbetin çekmesi beklenir ya da damak tadına göre şerbet tam çekmeden de şekerpareler çıkarılabilir.
- Şekerparelerin sıcak, şerbetinse ılık olması gerekiyor -

13 yorum:

  1. hazır satılanlardan ziyade bende ev yapımı olanları seviyorum:) ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. canım sevdiklerinle güzel bir bayram geçirmeni dilerim :)

    YanıtlaSil
  3. tatlılarına bakıp ağzım sulanırken bende sadece çikolata ile geçiştiriyorum.
    yemesini sevdiğim ama yapmasını beceremediğim tatlı bu.

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık.
    Ben de severim güzel yapılmış bir şekerpareyi ama ne yazık ki içindeki margarinden dolayı bizim evde istenmeyen tatlılar grubuna giriyor kendisi.
    özlem

    YanıtlaSil
  5. harika bir tatlı tarifi en kısa zamanda deneyeceğim:) sevgiler iyi bayramlar...

    YanıtlaSil
  6. Adaşım bu tarifini alıyorum geçen gün benim yaptığım tepside yayıldı kaldıramadım seninki nefis görünüyor iyi bayramlar diliyorum sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık, ah bir de kalorisi olmasa:)
    hayırlı, huzurlu, sağlıklı, mutlu bayramlar dilerim...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Az önce annemle telefonda görüştüğümde bana şeer pare yapacağını söylemişti, şimdi de burada görünce hepen canım çekti. Ramazan bayramından sonra rahat rahat yenecek hafif bir tarif :) Ellerine sağlık canım....Bayramın mübare olsun...

    YanıtlaSil
  9. Zeynep; dışardakiler biraz daha yumuşak oluyor ben böylesini seviyorum hem en iyisi ev yapımı değil mi :)

    Nilay; çok teşekkürler herşey gönlünüzce olsun

    teyzecim senin elinden ne uçan ne de kaçan kurtulur herşeyi becerirsin : ) de vaktin olmaz : ) öptüm

    resimli günlük; margarin bizde de pek hatta neredeyse hiç yenmez arada sırada giriveriyor işte tariflerden dolayı bir de kandil simidinde kullanıyorum ama bir dahaki sefere tereyağlı deneyeceğim şekerpareyi

    Ege'nin Annesi; biz bayılıyoruz tavsiye ederim

    Mis Kokulu Lezzetler Mine; ölçileri çok güzel bu tarifin hemen de oluyor...

    Hatice; arada bir olacak hayat kaloriler için çok kısa : )

    Sürpriz Mutfak; çok teşekkür ederim, annenin elinden yemen dileğiyle...

    YanıtlaSil
  10. Mine'ciğim en sevdiğim tatlılardan biridir şekerpare henüz yapmaya cesaret edebilmiş değilim şimdilik hazır olanlarla idare ediyorum.Eğer bir gün yapmaya niyetlenirsem tarifin aklımın bir köşesinde duracak;)
    Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  11. Gülay; kesinlikle tavsiye ediyorum çok kolay bir tarif

    YanıtlaSil
  12. ellerine sağlık.çok severim.İYİ BAYRAMLAR DİLİYORUM.BU ARADA GÜLLAÇTA NEFİS...

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...