6 Temmuz 2010 Salı

Ş Ailesi – Şip Şak Şekerli Şeftali








Ş ailesi tatlı mı tatlı küçük ş ve anne babasından oluşuyormuş. Çok yaramaz olan küçük ş annesinin sıkı tembihlerine rağmen çok hızlı koşar, sık sık düşerek dizlerini, ellerini hatta yüzünü bile yaralarmış. Yaralandıktan sonra da ağlaya ağlaya  annesine gelirmiş. Anne Ş ne kadar kızsa da çocuğunu o halde görünce yumuşayıverir, hemen yaraları temizleyip, sevdiği bir tatlıdan yaparmış. Tabii o günü sakin geçiren afacan ş, ertesi gün gene neşeyle koşturmaya, oyunlar oynamaya son hızla başlarmış.

Günlerden bir gün küçük ş bahçelerinin kenarında tek başına oturup kara kara düşünürken annesi görmüş ve yanına gelmiş. “ Hayrola bir derdin mi var?” diye yanına oturmuş. Küçük ş dertli dertli içini çekerek “ben artık bu kuyruğu kullanmak istemiyorum, hep takılıp düşmeme neden oluyor” demiş. Sonra “bak arkadaşım s ne kadar rahat, çok az düşüyor, yeter artık istemiyorum, bana engel oluyor kuyruğum. Hem zaten kimse de benimle oynamak istemiyor, arkadaşım s yi daha çok seviyorlar hep onunla oynamak istiyorlar” demiş. Anne Ş üzüntüsünü belli etmeden gülümseyerek elini uzatmış ve “gel eve gidelim bunları evde konuşuruz” demiş. Birlikte mutfaklarına gitmişler. Anne Ş dolaptan birkaç tane şeftali çıkardığında küçük ş nin bir an gözleri parlamış sonra gene üzüntülü bir tavır takınmış. Anne Ş “şeftaliyi çok seviyorsun biliyorum, gel seninle bir şeftali tatlısı yapalım” demiş. Sonra da “ sence şeftalinin ş si olmasaydı adı güzel olur muydu” demiş. Küçük şeftali hayır anlamında başını sallamış. Sonra şeftalileri ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarmış ve tepsiye dizmiş. Dolaptan toz şekeri alarak üzerlerine biraz serpmiş. “Peki ya şekerin ş si olmasaydı, olur muydu?” demiş. Küçük ş gene hayır anlamında başını sallamış. Anne Ş üstlerine biraz fındık ekleyerek fırına vermiş. Minik ş nin yanına oturup “hepimizin bir özelliği var, bizi biz yapan da bu özelliklerimiz ve onlardan vazgeçemeyiz. Vazgeçersek senin arkadaşın s den ne farkın olur. Biz seni böyle çok seviyoruz. Arkadaşların ve öğretmenlerinin de çok sevdiklerini biliyorum. Fazlaca düşmenin nedeni kuyruğun değil, çok yaramaz olman, ayrıca demin s yle ettiğiniz kavgayı da duydum” deyip sarılmış tatlı mı tatlı küçük ş ye . Annesine hak vererek gülümseyen küçük ş , fırından çıkan ve şip şak yaptıkları tatlıyı iştahla yemiş. Bir daha hiç şikayet etmemiş, daha az yaramazlık yapıp daha az yaralanmış. Bu da Ş ailesinin hayatına mutluluk katmış.


Ş lerimize sahip çıkalım : )



Şeftali Tatlısı
(Tarif; portakalagacı ) 

Malzemeler

• Bir kilo şeftali
• 1,5 su bardağı toz şeker
• Aldığı kadar fındık, badem

Şeftaliler yıkanıp, kurulanır. İkiye bölünüp, çekirdekleri çıkarılır. Sanırım burada reçellik şeftali kullanmak gerekiyor çünkü ikiye bölmek de ve çekirdeklerini çıkarmakda epey zorlandım. Küçük oldukları içinde parçalandılar az bucuk : ) Çukur kısımları yukarı gelecek şekilde fırın kabına dizilir. Üzerlerine 1,5 su bardağı toz şeker dökülür. (Şekeri biraz azaltıp, esmer şeker kullandım.) Çukur kısımlara fındık ya da badem konur.1,5 su bardağı su kaba dökülür. Fırına koymadan yağlı kağıdın kenarlarını kıvrılarak, 200 derecelik fırında şeftaliler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkartılıp buzdolabına koyacak kadar soğuduktan sonra dolaba konur 4-5 saat sonra servis edilir.

11 yorum:

  1. kabukları soyulmuyor mu?

    YanıtlaSil
  2. Tatlıyı daha önceden biliyordum ama yanında bu masalla servis edildiğinde tadından yenmez olmuş.Vakit buldukça önceki masallardan pardon tariflerden de okuyorum.Tadı damağımda kalıyor.
    özlem

    YanıtlaSil
  3. Özlemcim, ne kadar hoş bir yorum, çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir tatlı..Üzerine dondurma ve şanti ile beraber servis edildiğinde güzel bir peşmelba olur..))Sevgiler.Aida

    YanıtlaSil
  5. Aida, süper fikir hele de bizim gibi dondurma canavarlarına
    teşekkürler ...

    YanıtlaSil
  6. Tatlı güzel ama hikaye daha da güzel ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  7. mineciğim cok güzel olmuş ..ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Pratik bir şey ve lezzetlidir kesinlikle, yapabileceğim bir şeye benziyor :D Bu arada çikolata benim vazgeçilmezimdir, üzerine çikolata sos yapılırsa çok daha güzel olabilir ;)

    YanıtlaSil
  9. trigonomikcim; çikolataya ben de deli deli olurum : ) yapılabilecek bir şey ama yarma şeftalileri beklemek daha güzel çünkü ayırırken çok zorlanıyor insan
    kolaylıklar

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...