Pişirildikten bir gün sonra tadı NEFİS oluyor. Tam bereketli misafir sofralarına layık…
Patlıcanlı Pilav 16. Yüzyıldan günümüze
(Tarif 500 Yıllık Osmanlı Mutfağı-Marianna Yerasimos)
Malzemeler
• 2 bardak pirinç
• 3 bardak su
• 4 orta boy kemer patlıcan
• 2 orta boy soğan
• 4 kaşık tereyağı
• 3 parça damla sakızı
• 1 kaşık bal
• 1 çay kaşığı safran
• 1 tatlı kaşığı tarçın
• ½ tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber – kullanmadım-
• Tuz
Safran 1 kahve fincanı sirkeli suda 1-2 saat demlendirilir. Pirinç yarım saat tuzlu ılık suda bekletilir. İyice yıkayıp süzülür. Damla sakızı havanda dövülür. Patlıcanlar kabukları alacalı soyulduktan sonra 2-3 dakika tuzlu kaynar suda haşlanarak, süzülür. Soğanlar yemeklik küp küp doğranır. Tencereye yağ konularak eritilir, soğanlar eklenir. Pembeleşinceye kadar kavrulur. Patlıcanlar eklenir, ezilmeden dikkatlice kavrulur. Tencereye 3 bardak sıcak su eklenir. Tuz, safran, damla sakızı bal eklendikten sonra bir taşım kaynatılır. Pirinç konulur. Tencerenin kapağı kapatılır 3-4 dakika harlı ateşte, sonra kısık ateşte pirinç suyunu çekene kadar 10-15 dakika pişirilir. Pilava tarçın eklenir. Tencerenin ağzı bezle örtülür ya da kapak altına kağıt havlu konulur, 15 dakika civarı çok kısık ateşte demlenir. Tencere ateşten alındıktan sonra karıştırılmadan yarım saat dinlendirilir. Pişirilen kapta servis yapılır.
işte bu,.. ağzımıza layık.
YanıtlaSilbunu en çok Osman sever ,tarife bayılacak,mutlaka da yapacak.
banada yemesi düşecek.
ellerine sağlık Minişim.
afiyet olsun teyzelerin sultanı annem ikinci kez yaptırdı üst üste : =)
YanıtlaSilya bak annem ayvalık'ta ve bunu yapacak kimse yok,ben de beceremem..çok canım çekti :)
YanıtlaSilbalgözlü şeker tamam bir dahaki yapışta seni de çağıracağım : =)
YanıtlaSil