1 Haziran 2010 Salı

Arapların Gözünden Haçlı Seferleri Amin Maalouf- Tabbule






İsmiyle bugüne kadar duyduğum bakış açılarından farklı olduğunu tahmin ettiğim bu kitabı neredeyse roman sürükleyiciliğinde okudum hatta okuyuverdim demek belki de daha doğru olur. 200 yıllık bir süreçte bölgedeki ilk Frenk ordularını önemsemeyen Arapların kendi aralarındaki iktidar kavgalarını, yeterince savaştan ve yenilgiden sonra ancak güçlü liderlerle toparlanabildiklerini okudukça çok şaşırdığım hatta baştan araştırmak istediğim yeni şeyler öğrendim.


Amin Maalouf Haçlı Seferleriyle batının nasıl eğitildiğini ve Araplardaki tüm uygarlığa rağmen aslında gerileme döneminin başladığını, bir daha da toparlanamadıklarını ve 200 yıllık bir dönemde olan bu savaşların sonunda gelen Frenklerin tamamen gönderilmiş olmalarına rağmen izlerinin hala devam ettiği belirtmiş kitabın sonunda.

Tabbule
(Tarif; Portakal Ağacı)

Malzemeler:

• 225 g ince bulgur
• 50 g maydanoz, doğranmış
• 8 taze soğan, doğranmış
• 4 yemek kaşığı limon suyu
• 2 büyük domates
• 40 g taze nane yaprağı
• 2-3 salatalık, soyulup küçük küçük doğranmış
• 4 yemek kaşığı zeytinyağı
• tuz ve karabiber
• bir dahaki yapışımda nar ekşisi ekleyeceğim

Bulgur bir kaba alınıp üzerini geçecek kadar soğuk su konulur. 20 dakika sonra bulgur bir eleğe alınır. Tüm suyunun akması sağlanır. Geniş bir kaseye alınıp maydanoz, soğan, limon suyuve 1,5 tatlı kaşığı tuz ilave edilir. Mümkünse buzdolabında 1 saat bekletilir. Domatesler soyulur. Çekirdekleri çıkartılıp küp küp doğranır. Bulgurlu karışıma domates, salatalık, nane, zeytinyağı, tuz ve karabiber eklenip karıştırılır. Marulla döşenmiş bir tabak içinde servis edilir.

5 yorum:

  1. hep duyuyorum ama hala şu tabbuleyi bir denemek kısmet olmadı :) ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  2. Minecim merhaba hemen iadeyi ziyerete geldim ca
    nım sayfan ve yaptıkların harika bundan sonra
    daha sık görüşmek dileğiyle sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Nilay, çok teşekkürler
    Derya; yetenek isteyen el becerilerinin renkliliği olmasa da mutfak günlüğüyle idare ediyorum, teşekkürler : =)

    YanıtlaSil
  4. Minişim,

    Bunun kısırdan farkı ne...
    Bu arada yemeklere yetişemiyorum bir de kitaplar çıktı başıma.
    Ne kadar çok okunacak,ne kadar çok yenilecek yemek var.
    Sıraya koydum yapacaklarımı ve okuyacaklarımı.
    Senden aldığım okumadığım tek roman kaldı.Ya bitirince ben geleceğim,ya da sen geldiğinde vereceğim.Okuduklarını beğeni sırasına göre ayır.

    YanıtlaSil
  5. işin aslı hiç kısır yapmadım : =)))
    Tabbule Beyrut'a ait , aslında Ece TEmelkuran'ın Muz Sesleri Beyrutta geçtiği için yapmıştım sonra onu yazmaktan vazgeçtim uzun süre önce okuduğum için
    beğeniler farklı olabiliyor, görüştüğümüzde konuşuruz öptüm : =)

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...