19 Mayıs 2010 Çarşamba

Marilyn Venüs'ün Son Gecesi, Nazlı Eray- Lezzet-i Şahane Peykek



Kitabı elime alıp baktığımda Marilyn Monroe ile ilgili neler hatırladığımı düşündüm. Tabii ki muhteşem beyaz elbiseli pozu, buğulu bakışları, belki seyrettiğim birkaç filmi… Onun dışında sevgilileri ya da ölümü tozlu bir perdenin ardında, çok uzaktaydılar.

Neden olmasın deyip, kolay okunacağını tahmin ettiğim bu kitabı güzel bir tatil seçeneği olarak düşünüp aldım. Dayanamayıp tatili beklemeden okudum. Okudukça sarışın bombanın başka bir yüzü, Kennedylerin bugüne kadar pek de ilgilenmediğim hayatları, kılonlama, zaman cepciği, anılar, unuttuğumuzu sandığımız geçmişin bilinçaltıyla nasıl da gün yüzüne çıkabileceği ya da kapalı kapılar ardındakilerle ilgili pek çok konuyla karşılaştım. Kısaca, Nazlı Eray’ın fantastik anlatımıyla, ithal kısa süreli bilim kurgu dizilerin tadında ve aşağıdaki son cümleleriyle hoş bir kitap.

“Hayat onu nasıl algıladığın ve nasıl yaşadığındı. Başka hiçbir şey değildi.” Sayfa 270



Evde herkesin harika nidalarıyla yediği cheesecake nam-ı diğer peykek yani tam da sarışın bombaya yakışan sarı bir kek : =)

Limonlu Peykek *
(Tarif; Gamze Bursa –Net 425 gr. )

Malzemeler

• 200gr pötibör bisküvi – Eti burçak kullandım-
• 30 gr margarin
• 2 su bardağı süzme yoğurt
• 1 kutu kırema
• 1 paket labne peyniri
• ¾ su bardağı toz şeker – biraz daha az kullandım-
• 6 yumurta
• 2 çorba kaşığı mısır nişastası
• 1 çorba kaşığı limon suyu
• 1 limon kabuğu, rendelenmiş
• 2 paket vanilya

Fırın 180 dereceye ayarlanır. Bisküviler robotla çekilir. Margarin eritilerek bisküvilere eklenir. Kırıntı gibi bir hamur elde edilir. Yağlanmış 24 santimlik kılipsli kek kalıbına ya da benim yaptığım gibi 24 santimlik, kolayca çıkarılabilmesi için iyice yağlı kağıt serilmiş bir kek kalıbına iyice bastırarak yayılır. Fırında 5 dakika pişirilir. Karıştırılan diğer malzemeler üstüne dökülür. 35 dakika daha pişirilir. Eğer kekin ortası pişmediyse, üst rafa alınarak derecesi düşürülür. Biraz daha pişirilir.

Limonlu Sos

• 1 limon suyu
• 1 su bardağı su
• 2 limon suyu, rendelenmiş
• 4 çorba kaşığı tozşeker

Tüm malzeme kısık ateşte sürekli karıştırılarak, koyu bir kıvam elde edilinceye kadar pişirilir. Sos peykekin üzerine dökülür. Çok tatlı olabilir diye sosu yapmadım. İstenirse çikolatalı sos da dökülebilir. Afiyetle yenir.

*yaseminmutfakta günlüğünde gördüğüm peykek ismini çok sevdim bundan sonra cheesecakein adı peykek :=)

9 yorum:

  1. Ne güzeller geldi geçti.Allah Cennet güzelliği versin:)
    Peynirli kekinizi afiyetle yiyin,çok güzel görünüyor.Görüşmek üzere:)

    YanıtlaSil
  2. Bloguma ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. çok güzel bir tarif .

    bloğuma bıraktığınız güzel yorum için teşekkür ederim.çiçeğin adını sormuştunuz,çiçeğin bir kaç adı var.en sık kullanılan isimleri lantana camara,ağaç minesi ve çalı minesi .

    iyi günler

    YanıtlaSil
  4. 4 yorum görünüyorken neden iki tanesi okunabiliyor bir anlasam!

    YanıtlaSil
  5. sormayın dünden beri bende de aynı sorun.sizin yorumunuzu yayınladım ama yorumlarda görünmüyor.dünden beri uğraşıyorum,onaylıyorum ama yorum kısmında görünmüyor.bende benim blogda mı sorun var diyodum,sanırım blogger den kaynaklanıyor.

    şuan sizin yazınızdaki 4 yorumda okunabiliyor.

    YanıtlaSil
  6. Nazlı Eray kitaplarını pek severim. Ne çılgın kadın ama, neler buluyor söyleyecek.

    YanıtlaSil
  7. Kitap ve kek,..
    muhteşem ikili.yanında çay..değme keyfime.
    Mine zevkine fazlasıyla hayranım.İyi ki yeğenimsin.
    Bol öpücükler..

    YanıtlaSil
  8. teyzelerin ve kardeşlerin en sevileni, sultanı teşekkürler

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...