15 Nisan 2010 Perşembe

Sarı Çorba


Bugünkü menüde sarı çorba var, yani kırmızı mercimek çorbası. Çocukluğumda en sevdiğim çorba olan sarı çorbanın mercimekten yapıldığını mutfakla haşır neşir olduğumda yani yakın zamanlarda öğrendim. Tarifin temeli Gönül Candaş, Bereketli Olsun. Bu kitabı çok eskiden teyzem hediye etmişti. Şimdilerde yeni baskısı çıkmış, görünce hoşuma gitti. Tarife dayanamayıp küçük bir havuç da ekledim. Mercimeği süzmedim, karıştırıcıdan geçirdim.

Mercimek Çorbası

Malzemeler

• 6 su bardağı tavuk suyu ( et suyu da olabilir)
• ½ su bardağı kırmızı mercimek
• 1 adet küçük patates
• 1 soğan
• ½ çorba kaşığından biraz az un
• 1 küçük havuç
• 1 küçük yumurtanın sarısı
• ½ su bardağı süt
• Tuz
• Kırmızı biber
• 1 çorba kaşığı sıvıyağ
• 1 çorba kaşığı tereyağı
• Küp küp kesilmiş ekmek parçaları

Soğan, havuç küp küp doğranır. Sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Un eklenir, biraz daha kavrulur. Tavuk suyu, mercimek, ufakça doğranmış patatesler eklenir. Mercimekler pişince yani rengi değişip dağılır gibi olunca el karıştırıcısıyla karıştırılır. Servisten 10 dakika önce süt ve yumurta sarısı çatalla karıştırılır, bu karışım çorbaya eklenir. Tuz atıldıktan sonra ateş kapatılır. Üzerine kırmızı biberle tereyağı gezdirilir. İstenirse ekmek parçaları 200 derecelik fırında kızartılarak çorbaya eklenir.





5 yorum:

  1. Mineciğim eline sağlık ben bu çorbayı süt ilavesi ile yapıyorum.Denemeni tavsiye ederim.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. son derece sağlıklı bir çorba.
    özellikle çocuklar küçükken onlara yedirilecek güzel ve sağlıklı çorbalardan biri..
    vakit öğlene geliyor ya ,acıktım galiba.

    YanıtlaSil
  3. bu arada çocuklar masallara herzaman bayılır,yemek yemeyen çocuklara anlatılmalı bence.

    YanıtlaSil
  4. Mercimek çorbasına süt,yumurta hiç denemedim.Ben sarmısak,soğan koyuyorum.Sütü denerim.

    YanıtlaSil
  5. Çiğdem;sarımsak herşeye çok yakışıyor sütsüz yaptığım zamanlarda koyuyorum ben de...

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...