18 Nisan 2010 Pazar

Kibirli Sırık Fasulye



Çiftçi amcanın fasulye tarlasındaki fideler güneşle birlikte gitgide daha da güzelleşmeye, boyları atmaya, yaprakları büyümeye başlamış. Tatlı fasulyeler büyürken bir yandan sürekli şarkılar söyler, oyunlar oynar diğer yandan da konuşup büyümenin ne demek olduğunu, insan dostlarına nasıl faydalı olacaklarını düşünürlermiş.

Böyle güle oynaya, konuşa konuşa mutlulukla günler geçerken fasulyeler iyiden iyiye boy atmaya gittikçe güzelleşmeye başlamışlar. Yalnız içlerinden bir tanesi daha da fazla uzayıp hepsine tepeden bakar olmuş. Diğerleri onun neden daha çok uzadığını merak ededursun, o bu durumla böbürlenip herkesi küçümsemeye, onları hor görerek “ben hepinizden daha uzunum, daha mükemmelim, insan dostlarım beni daha çok sevdikleri için daha iyi bakıyorlar” diyerek diğer arkadaşlarını üzmeye başlamış. Fasulyelere bakmaya gelen çiftçi amcaları en uzun fasulyeye daha uzun bir sırık getirerek onu sırığa iyice sarmış. Uzun olduğu için daha güzel olduğunu düşünüp kurumundan yanından geçilmeyen fasulyenin arkadaşları, onu da oyunlarına katıp her zamanki gibi eğlenmek isteseler de o bir kenara çekilip onlara tepeden bakmaya devam edermiş.

Gecelerden bir gece hava iyiden iyiye kararınca çok sert bir rüzgar çıkmış. Rüzgar fırtınaya çevrilmiş ve uğuldayan rüzgar önüne ne bulduysa katarak götürmeye başlamış. Sebze bahçesindeki bütün sebzeler gibi bizim fasulyeler de birbirlerine sokulup korkarak fırtınanın dinmesini beklemişler. Sırık fasulye korkudan ölse de kendine yediremediği için onlara katılmamış ve uzakta kalarak tir tir titremeye başlamış. Birazdan onun sarıldığı sırık “çat” diye kırılmış ve rüzgarla birlikte uçup gitmiş. Uzun fasulye de yerlerde sürüklenmeye fasulyelerini ve yapraklarını dökmeye başlamış. Bir yandan da bağırıp ağlıyormuş. Haline acıyan arkadaşları bir zamanlar oyun oynadıkları, yakın arkadaş oldukları fasulyeyi hemen aralarına alarak korumuşlar, ona destek olarak sabaha kadar fırtınadan hep birlikte korunmuşlar. Sabah fırtına dinince ancak gelebilen çiftçi amca birbirine kenetlenerek fırtınayı atlatmış olan fasulyeleri hayretler içerisinde izlemiş ve hepsini teker teker düzeltmiş, sularını vermiş.
Çiftçi amcanın güneşe yaydığı çok şey görüp geçirmiş olan kuru fasulyelerin en yaşlısı, birbirine sarılarak fırtınayı atlatan fasulyelere "aferin" diyerek, onları kutlamış. Sonra da sırık fasulye, boncuk, şeker fasulye, barbunya fasulyesi gibi fasulye çeşitleri olduğunu, hepsinin fasulye olduğunu yani birbirlerinden sadece görünüş olarak farklı olduklarını, hiçbirinin diğerinden üstün olmadığını ve birbirlerine destek olarak her şeyi atlatabileceklerini anlatmış.

Mutlulukla kuru fasulyeyi dinleyen minik fasulyeler, ışıldayarak ortalığı aydınlığa, neşeye boğan güneşle birlikte her şeyi unutarak ve birbirlerini çok severek büyümeye devam etmişler.

Kıymalı Taze Fasulye

Malzemeler

• ½ kg taze fasulye
• 200-300 gr civarında kıyma
• 1 yemek kaşığı domates salçası
• ½ yemek kaşığı biber salçası
• 1 havuç
• 2 sarımsak
• 1 büyükçe soğan
• 3 çorba kaşığı sıvıyağ

Sıvıyağda hafif kavrulmuş kıyma, ortadan ikiye bölünerek enlemesine ufak ufak kesilen havuçla birlikte biraz çevrilir. Daha sonra küp küp kesilen soğan ve sarımsak eklenir. Hepsi iyice kavrulur. Salçalar eklenir. Bir iki kez daha çevrilir. Yıkanıp, ayıklanan taze fasulyeler eklenir. Su konulmadan beş dakika kadar pişirilir. Sonra üzerine örtecek kadar su konulur. Fasulyeler yumuşayınca ocaktan alınır. İstenirse maydanozla süslenebilir.

Not: Etli sebzelerin hemen hemen hepsinin yapılışı aynı olduğu için bu tarifi koysam mı diye tereddüt ettim. Sonra da burası benim yemek günlüğüm olduğuna göre yaptığım ve tarifi olmayan yemekleri koymalıyım diye düşünerek bu tarifi de ekledim.



5 yorum:

  1. çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık taze fasulyeyi çok severim

    YanıtlaSil
  2. havuçla fasulyeyi pek düşünemedim ama adı fasulye olsun yeter,şapur şupur yerim.
    zahmetine sağlık..

    YanıtlaSil
  3. hiii,tesadüf öğlen kıymalı fasulye yedim.
    çok istemişim demekki..

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Mine,
    Samsun'daki organik pazar yeniden açılacakmış, Buğday Derneği'nin bülteninde okudum, açılma haberini aldığımda yine blogdan haberdar ederim herkesi!

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Mine,
    Eminim ki kitaplarım senin evinde çok mutlu olacaktır. Onları yuvana konuk ettiğin için sonsuz teşekkürler!

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...