19 Mart 2010 Cuma

Güneşi İyileştiren Sarı Kek



Güneşi İyileştiren Sarı Kek

Zamanların birinde rengarenk mutlu keklerin yaşadığı sıcacık bir ülke varmış. Kekler gündüzleri neşe içinde çay partileri düzenler, koşup oynar, geceleri de kekik, ıtır, yasemin kokuları arasında yıldızları seyretmeye bayılırlar, huzurla uykuya dalarlarmış. Her sabah dostları güneşin ilk ışıklarıyla minik top kekler doğar, neşelerine neşe katılırmış.

Günlerden bir gün tüm kekler hava karanlıkken uyanmışlar. Hepsi dışarı çıkıp, birbirlerine neler olduğunu sormuş. Acaba sevgili dostları güneş neden o sabah sıcacık ışınlarıyla kendilerini selamlamamış? Merak ve korkuyla birbirlerine bakışırken kısa sürede toparlanıp, ülkenin en bilge sebzeli keklerinin önerisiyle güneşe gitmeye karar vermişler. En genç ve çevik çikolatalı keklerden oluşan bir gurup yola çıkmış. Enerjik çikolatalı kekler az gitmiş uz gitmişler, dere tepe düz gitmişler ve güneşi bir dağın arkasına yaslanmış, öksürüp burnunu çekerken bulmuşlar. Parıl parıl parlayan güneşin rengi solmuş, ısıtamaz, dostlarıyla konuşamaz olmuş. Çok şaşıran gurup, aceleyle geri dönmüş ve bilge sebzeli keklere durumu anlatmışlar. Güneşin soğuk algınlığına karşı en iyi ilacın vitamin kekleri olacağını çok iyi bilen bilge kekler hemen bol limonlu sarı keklerin yapılmasını istemiş, gençler de acilen vitamin deposu limonlu kekleri götürüp, güneşe yedirmişler. Bir süre sonra kendine gelmeye başlayan güneş mutlulukla gülümsemeye başlamış, yavaş yavaş başını kaldırarak dağın arkasından doğrulmuş. Işınlarıyla rengarenk kekler ülkesini selamlayarak teşekkür etmiş. Minik top kekler kaldıkları yerden koşuşturmaya, bilge sebzeli kekler güneş altındaki koltuklarında dinlenmeye devam etmişler.

Kekler ülkesinde hayat sarı limonlu kekler sayesinde sonsuza dek sağlıkla, mutlulukla devam etmiiiiş…

(Not: Gelen tepkilerden masalın bana ait olduğunu belirtmem gerektiğini anladım. Yani yazan Mine Fatma Tozanlıoğlu'dur. )

Canımın içi ablamın sevdiği tariflerden biri olduğu için yaptım, fotoğraf istediğim gibi olmadı ama daha iyisini  çektiğimde değiştiririm deyip koymak istedim.

Nuraycım ablamın sevdiği kek sana da yarasın inşallah bir an önce sağlığına kavuş, masal bu ya bir dilimi her türlü soğukalgınlığına şifaymış işte …

Limonlu Kek

(Tarif Selin Kutucular; Dedemin Sofrası Büyükada Yemekleri )

Malzemeler

• 5 yumurta

• 2 su bardağı toz şeker

• ½ su bardağı ayçiçeği yağı

• ½ su bardağı limon suyu

• 1 limon kabuğu rendesi

• 2,5 su bardağı un

• 1 paket kabartma tozu

• 1 tutam tuz

Yumurtaların aklarıyla sarıları ayrılır. Akları tuz ile karıştırıcıyla iyice çırpılır. 1 bardak toz şekeri ilave edilir. Tekrar çırpılır. Yumurta sarıları da ayrı bir yerde çırpılıp, 1 bardak toz şeker ilave edilip aklarla karıştırılır. Karıştırıcının hızı azaltılıp, kalan malzemeler eklenir. Karışım yağlanmış kek kalıbına dökülür. Önceden ısıtılmış 175derece fırında pişirilir.

Not: Aklarla sarıları en az 10ar dakika karıştırmak önemli.

7 yorum:

  1. Limonlu keke bayilirim. Tadi da kivami da cok guzel olur. Canim istedi.

    YanıtlaSil
  2. harika bir hikaye ve harika bir kek

    minecim hikayene de kekine de bayıldım..ablacığının zevkli ağız tadından çıktığına eminim..hepinize kucak dolusu sevgiler..seda

    YanıtlaSil
  3. çok teşekkür ederim, çok naziksin ...

    YanıtlaSil
  4. Nasılda lezizi olmuş,pamuk gibi,ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  5. çok teşekkür ederim : =)

    YanıtlaSil
  6. bence görüntü gayet güzel :)hikayeyide beğendim.ellerine sağlık cnm.

    YanıtlaSil
  7. Öcal-mutfak-Esra;teşekkürler

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...