22 Mart 2010 Pazartesi

Mutfaktaki Hazine



Hesaplılık, kolaylık ve vitamin zenginliği, bir kadının mutfağındaki olmazsa olmazlardan. Ne şanslıyız ki bu üç özelliği sağlayan baklagiller var hayatımızda ve ülkemiz baklagiller açısından çok zengin. Yani hem kendi mutfağımızı, hem de yerli malı kullanarak ülke ekonomisini desteklemiş oluyoruz. Bu nedenle ama öncelikle vitamin zengini oldukları için benim sıklıkla pişirmeye çalıştıklarımdan baklagiller. Net 425g de çorbalara bakarken yeşil mercimekli çorba başlığı altındaki çorbanın içindekileri okuyunca çok hoşuma gitti.

Bu arada bu kitaptaki fotoğraflarda Gamze Bursa genellikle koyu rengi tercih etmiş. Siyah ya da kahverengi renkleri arasında tabaktakine odaklanıyorsunuz ve gayet de hoş olmuş bana göre. Tabii bunu denemek için biraz daha gelişmiş bir makine lazım. Hava kararmak üzere olduğu için bembeyaz tabaklarımızı kullandım, renkler canlı çıkmasa da biran önce günlüğüme eklemek istediğim için fotoğrafı ekliyorum, hep söylediğim gibi daha iyisini çekince değiştirmek üzere…

Ablacım inan lezzetli olmuş, beğeneceğini düşünüyorum.


Yeşil Mercimekli Çorba

(Tarif – Gamze Bursa Net 425g)

Malzemeler
• 1 büyük soğan, küp şeklinde doğranmış
• 3 çorba kaşığı zeytinyağı
• 1 havuç küp şeklinde doğranmış
• 2 su bardağı yeşil mercimek
• 1 su bardağı nohut, haşlanmış
• ½ su bardağı ev eriştesi
• 3 avuç maydanoz, kıyılmış
• 6 su bardağı su
• 2 diş sarımsak – isteğe göre-
• Tuz
Derin bir tencereye zeytinyağı konur, soğanlar ve sarımsak eklenerek kavrulur, havuç eklenir biraz daha çevrilir. Çok az su konarak 5 dakika pişirilir. Yeşil mercimek ve 3 bardak sıcak su eklenir, 10 dakika daha pişirilir. Nohut ve 2 bardak sıcak su da eklenip, 15 dakika daha pişirilir. Ev eriştesiyle birlikte bir bardak su eklenerek 5 dakika pişirilir. Sonrasında maydanozlar serpilerek ocaktan alınır.

- Nohut geceden ıslatılır, sabah haşlanır. Haşlanılan su dökülmeden çorbada kullanılabilinir. Mercimek akşamdan ıslatılmasa da olur ama en az bir saat civarı su da bekletmek iyi olabilir. Yukarıdaki dakikalar değişebilir, çorbanın suyuna ve pişme durumuna bakarak ekleneceklere karar verilir.





8 yorum:

  1. Mercimekle nohutu birarada kullanmak enteresan bir fikir. Cok da saglikli bir corba. Eline saglik.

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederim, tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  3. bu siteye girdikçe karnım feci acıkıyor ama zor dayanıyorum gecenin bi saati yememek için.

    YanıtlaSil
  4. Mineciğim merhaba, bloğuma yazdığın içten yorumların için çok teşekkür ederim.Çorba tarifin hem besleyici hemde hoş görünüyor.Bu gece bende mericmekli ve tutmaç hamurlu yoğurtlu yaptım.Küçük bir kızım var beslenmesine dikkat ediyorum böyle güzel lezzetler çocuklar içinde çok güzel oluyor.Eline sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. sofran çok hoştu, harika lezzetler hele bir de dostlarla paylaşınca...
    ben de çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  6. adsızım, Nurayım, kıymetlim sen gel ben sana yaparım : =)hem dinlenirsin biraz...

    YanıtlaSil
  7. Sabah yine iştahım açık.
    Kilo vermem gerekirken kilo alıcağım.
    Kendimi iyi hissediyorum,ne zaman ben oraya gelirim diye hesapları yapmaya başladım.İllede bu çorba menüde olur,benden tam puan alır.
    Küçük bir bavul çantayla gelirim,çanta gelirken boş olur,giderken doldurur giderim.
    Yandın kızım yandın...
    Hayaller kurulmaya başlandı,
    Menüleri sen istediğin gibi listele...
    Ben kerevizsiz yaptım seçimlerimi..

    YanıtlaSil
  8. teyzelerin en güzeli,
    nisan haziran çağırır bizi İstanbul
    Mayıs el sallar Samsun'dan gel diye
    Herşeyin hayırlısı
    Sağlıklısı
    Görüşelim mutlulukla dolalım hepimiz, yüzlerimizde açan güllerle her yan misler gibi koksun
    : =)

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...