17 Mart 2010 Çarşamba

Marquez'in muz kızartması




Sevdiğim kitap yazarlarının özel hayatları, yaşadıkları dönem, bu dönemin olayları  hakkında bilgi sahibi olmak, yazdıklarına karışıveren hayatlarından parçaları fark etmeye çalışmak hoşlandığım oyunlardan biri kitap okurken… Bu nedenle bir iki kez hatta daha fazla okuduğum kitaplar da oluyor. Hem yaş nedeniyle hem de ruh halimin farklı olabilmesi sebebiyle oyunuma katabildiklerim de farklılaşabiliyor zamanla.

Büyülü gerçekliğiyle beni alıp götürüveren Marquez, hem kendinden, hem Latin Amerika’nın yaşadığı kesiminden çokça parçayla yazdıklarını defalarca okutabilecek yazarlardan bana göre. Birkaç yıl önce Yüzyıllık Yalnızlık’ı tekrar okuduğumda bir hayal gibi anlatılan muz plantasyonları ve kitabın sonundaki tozlarla yok oluş etkilendiğim bölümlerden yalnızca birkaçıydı ki, kitabın kapağını kapatırken etrafımda toz bulutuyla neredeyse kayboluyorum gibi gelmişti. …

Muz kızartması da Anlatmak için Yaşamak’ı okurken sık sık yenilen ve aklımda sürekli denesem dediğim bir tatlı olarak kaldı. Lezzet dergisindeki vanilyalı sıcak muz tarifini görünce de artık denemenin zamanı geldi diye düşündüm. Lezzet Dergisinin, muzları ortadan ikiye bölün kısmını, ben uzunlamasına böldüğüm için fotoğraflardaki muzlarım daha ince oldu. Ama muzları ortadan ikiye bölmekte fayda var, zaten uzun muzu tavadan direk olarak alamadığım için hepsi ikiye bölündü. Annemin sevdiği bir tarif oldu, bakalım ablam akşama nasıl bir yorum yapacak, benim içinse sevdiğim bir yazarın tarifini uygulamış gibi değişik bir haz aldığım bir tatlı.Ama her zaman yapabileceğim bir tatlı olmadı galiba…

Vanilyalı Sıcak Muz

Malzemeler

• 4 adet muz

• 50 gr tereyağı

• 1 su bardağı toz şeker

• 1 paket vanilya

Servis için ;

• Vanilyalı dondurma

• Toz Antep fıstığı

Muzların kabukları soyulup, ortadan ikiye bölünür. Tereyağı tavada eritilir. Toz şeker ve vanilya eklenip, iyice eriyinceye kadar beklenir. Sonrasında muzlar eklenerek, her iki tarafları da kızarıncaya kadar beklenir. Beklemeden servis tabağına alınır. Dondurma ve Antep fıstığı ile süslenerek servis yapılır.



10 yorum:

  1. istiyorum!!! istanbula gelince bana yapar ama dime kuzenim

    YanıtlaSil
  2. Ozellikle muz severler icin guzel bir tarif bence. Yillsr once, universitedeyken elma kizartmasi yapmistim bir kez. Aklima o geldi. Latin Amerika'da muz temel gidalardan biri sanirim. Bir Latin arkadasim, anneannesinin taze muzlarla yemek yaptigindan soz etmisti. Hayal edemiyorum ama enteresan olacagi kesin oyle bir yemegin :)

    YanıtlaSil
  3. sevgili "adsız" kuzenim tarifi yukarıda : =))
    şaka bir yana tabii ki yaparım çok basit, başka şeyleri de seçip beğen derim hatta ...

    vejeterjan kedi;
    muzdan yemek, gerçekten değişik olmalı...

    YanıtlaSil
  4. Bloğunuz hayırlı olsun.Adaşınız olarak kolaylıklar diliyorum.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Çok naziksiniz, çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Ben daha önce bunu Çin lokantasında yemiştim.Tadı harikaydı.Umarım seninki de güzeldir.
    Marquez'in muz kızartmasını listemize alalım.
    Yani yapacakların çoğalıyor haberin olsun.

    YanıtlaSil
  7. :=)) teyzecim sen yeterki iste ve samsun'a gel
    aslında Marquez'in sıklıkla yediği muz kızartmasının tarifi bu mu tam olarak bilmiyorum ama en azından kendisinden ilham aldım diyebilirim : =) hepimiz kocaman öptük

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Minecim,
    Bende bu muz kızartmasını çok duymuş ama denemeye cesaret edememiştim, yani tadını beğenmeyecğimi düşündüğüm için. Sayende fikir edinmiş oldum sanırım herkesin çok beğeneceği bir lezzet değil ama yine de denemeye değer. Tarifin için teşekkürler sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar. Muzlar kızarırken ateş hangi ayarda olmalı? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. orta ateşte ben bildiğimiz sarı muzlarla yapmıştım ama onların kullandığı yeşil muzlar sanırım hani survivorda da patatese benziyor tadı dediklerinden... -olmamışlarından bahsediyorlar sanırım ya da farklı bir cins -

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...