8 Mart 2010 Pazartesi

Bulgurlu Pazı Dolması



Yanımda bir fincan demlice çayım ve evde bu saatlerin bildik sesleri…Bu kadarı keyiflenmeme yetiyor. Günlük koşuşturma başlamadan günlüğüme, geçen gün yaptığım bulgurlu pazı dolmasını eklemek istiyorum. Pazı ne zamandır kullanmayı düşündüğüm bir sebze, bulguru da sıklıkla kullandığım için bu tarifi görünce hemen uygulamak istedim. Üstelik pazarda yeşilliklerimi aldığım yerde bahçeden yeni toplanmış demet demet pazıları bulunca hemen uygulamaya geçtim.
Yapar yapmaz  bitecekti ki ertesi güne fotoğraf için biraz ayırabildim. Güneş ışığı canlı gösteriyor, bu yüzden açık havada çekmek çok hoş. Ama hava kapalı olunca da böyle koyu çıkıyor fotoğraflar… Bu arada dolma sarma konusundaki acemiliğim fotoğrafta iyice belli etmiş kendini, daha iyilerini sardığımda yanına yeni fotoğraflar eklerim inşallah. Tarif Lezzet dergisinden.

Bulgur Pazı Dolması
(4-6 kişilik)

Malzemeler
• 2 demet pazı
• 1 soğan
• 1 diş sarımsak
• 1 su bardağı ince bulgur
• 1 tatlı kaşığı domates salçası
• 1 tatlı kaşığı biber salçası
• Yarım su bardağı ince kıyılmış maydanoz
• 1 çay bardağı kıyılmış nane
• Kırmızı pul biber
• Karabiber (ben koymadım )
• Yarım çay bardağı zeytinyağı
• 3 yemek kaşığı nar ekşisi
• 20 gr tereyağ
• Tuz
• 1,5 su bardağı sıcak su
Pazılar yıkanır, sapları kesilir. Kaynar suda iki dakika bekletilir. Süzgece alınarak suyu süzdürülür. Bulgur sudan geçirilerek bir kaba alınır. Sarımsak ve soğanın kabuğu soyulup, rendelenir. Salçalar, maydanoz, nane, zeytinyağı, tuz ve baharatlar eklenip iyice karıştırılır. Pazı yaprakları düz bir zemine serilir. Kenar kısmına bir miktar bulgurlu karışım konularak sarılır. Tenceye dizilir. (Dolmalar tencereye konmadan bir iki pazı yaprağı tencerenin dibine serilir. ) Tereyağ ve su bir kapta eriyinceye kadar ısıtılır. Nar ekşisi ve tuz eklenip, karıştırılır. Dolmaların üstünde gezdirilir. Üzerine küçük bir tabak kapatılır. Tencerenin de kapağı kapatılarak, kısık ateşte 35 dakika pişirilir. 25-30 dakikadan sonra suyunu kontrol etmek iyi olabilir, ben az kalsın yakıyordum canım dolmaları. Pişen dolmalar servis tabağına alınır, istenirse nar taneleri ile süslenerek servis yapılır.

7 yorum:

  1. minişimmmm harikasın.
    bu dolmadan isterim haberin olsun.

    YanıtlaSil
  2. seni iki kere protesto ediyorum.birinci protestom yemeğin tadı güzel olmuş, beğendim ama siteye koyucam diye çok az yaptın ve fotoğrafını aydınlıkta çekeceğim diye akşamleyin bize yedirmedin.ikinci protestom ise daha doğru dürüst zeytinyağlı yaprak dolması,kıymalı yaprak dolmasını yapmadan bu işlere girişmen.Tekrar tekrar protesto ediyorum,ama doğrusunu itiraf etmem gerekir ki,işten geldikten sonra değişik değişik yemekler yemek ve yemeklerimin hazır olması çok güzel.Bir de unutmadan söyleyeyim, bu yemekte havuç yok; biliyorsun ,havucu ve turuncuyu hiç sevmiyorum.Senin huyundur bütün yemeklere havuç koyarsın faydalı vitaminli diye.Bana da zorla yedirirsin,bu yüzden de seni gene protesto ediyorum.

    YanıtlaSil
  3. canım ablam akşama beğeneceğini umduğum sürprizlerim var gene :=))
    (eyvah dediğini duyar gibiyim : =) )

    YanıtlaSil
  4. bu akşam Annecim yapmış banada göndemiş..warya Kerem (benim küçük bebişim) bile saldırdı.Sarımsaklı yoğurtla inanılmaz oluyor..Minnoş keşke tabağın kenarına 2 kaşık yoğrtta koysaydın bak foto nasıl aydınlık olurdu harika harika ...nefisss enfesss.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. annelerin elinden herşey güzel oluyor ama bu bulgurlu pazı dolması başka güzel gerçekten
    biz yoğurtla yememiştik çok iyi fikir...

    YanıtlaSil
  6. Hımm Karadenizli olmasamda çok severim pazı dolmasını sanırım ekşi sevdiğimden midir nedir çok nefistir ellerinize sağlık harika görünüyorlar yine..Yalnız "adsız" yorum bırakan arkadaşa da ayrıca sevgiler gönderiyorum çok güldüm yorumuna....

    YanıtlaSil
  7. Zeynep; adsız ablamdır ve tam bir lezzet radarıdır yani bu purotestolar hiiiç bitmez : )

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...