Güne perde aralığından sızıveren yaramaz güneşle başlamayı ne çok özlediğimi fark ettim bu sabah. Günlerce süren yağmur, kapalı havanın ardından sadece bir tutam güneş görmek insanın içini ısıtıveriyor işte, hiç sormadan başlatıveriyor çocuk hayallerine … Gökkuşağı renkleriyle ağaçlar salınıveriyor nereye baksam, bahçeler çocuk cıvıltılarıyla dolup taşıyor, insanların yüzlerine oturuveren gülümseme sızıveriyor her yerlere… Beklenen haberler hep güzel oluyor, mutlu ediyor beklediklerimizle birlikte…
Kapı aralandı bile, geliyor ilkbahar kucak açmış, aydınlık taptaze günleri, müjdeli haberleriyle…
Pilandığım, yerli meyvelerden oluşan rengarenk bir tabaktı. Ama bu konuda birazcık çalışmam gerekiyor galiba.... Meyve tabağı yerine cıvıltılı bahçelerin, balkonların sofralarında yer alacak güzel bir zeytinyağlı barbunya tabağı ekledim arşivimden...
Barbunya Fasulyesi
• ½ kilo kuru barbunya
• 1 çorba kaşığı domates salçası
• 1 orta boy çay bardağı zeytinyağı
• 1 adet orta boy havuç
• 1 çorba kaşığı biber salçası
• 1 diş sarımsak
• 1 orta boy soğan
• 2-3 tatlı kaşığı toz şeker
• Tuz
Akşamdan ıslatılan kuru barbunya, 10 dakika haşlanır. Suyu süzülür. Havuç, soğan, sarımsak rendelenir, zeytinyağında kavrulur. Haşlanmış barbunyalar, salçalar, tuz ve şeker eklenir. Üzerini dört parmak geçecek kadar su eklenir. Orta ateşte pişirilir. Pişerken suyunu kontrol etmek de fayda var.
Tarif Selin Kutucular ; Büyükada Yemekleri’nden birkaç değişiklikle…
Güneşi özledim,
YanıtlaSilGezmeyi özledim,
Barbunyayı özledim.
Sizleri çok özledim..
Sen böyle güzelliklere devam edersen
Soluğu Samsunda alacağım.
Öğlen vakti..
Karnım acıkmış
Özel yemeklerim var,tatsız tuzsuz..
Karnımı doyurman imkansız ama
Gözlerimi doyurman harika.
Şimdi öğlen güneşinde
Ablam ben ve sizler
Olmalıydık Sevgi Kafede..
Barbunya,yanında mısır ekmeği.
Samsunun denizi önümüzde.
Manzara harika.
Sonra güneşin altında
Ablamın kolunda hafif yürüyüş..
Üşüyüp eve dönmeli.
Minişimin harika çayını içmeli.
Güneş dedin,
Beni özlemlerle Samsuna getirttin.
Çıkın dolaşın benim yerime
Bir güneş vakti soluk alın.
Sizleri özlemişim.
Güneşi özlemişim.
Barbunyanı yiyeceğimi anlamışım.
Hepiniz öpüldünüz.
Sevgi ile kucaklandınız.
Çayımız Çaykur'dan
YanıtlaSilElmamız Amasya'dan
Kivimiz Rize'den
Hoşgeldin der şimdiden
Güzeller güzeli teyzelerine
Ablası özlemle döker gözyaşı
Yeğenleri hasretle bekler mesajları
Yaparlar tabak tabak barbunya, bamya
Dolmalar sıraya girer, çabuk gel bekliyoruz seni derler
Hep birlikte yemek için sevgiyle, sağlıkla, mutlulukla...
ay teyzecim bu kadar senin kadar uzun yazamıyorum yahu : =)))
Ne güzelde dile gelmiş özlemler,barbunya çok lezzetli gözükyor ellerine sağlık...
YanıtlaSilçok teşekkür ederim
YanıtlaSilBiz her zaman bulamiyoruz taze barbunyayi, cok severim. Ellerinize saglik, cok guzel duruyor...
YanıtlaSilçok teşekkür ederim, aslında kuru barbunya ama kuru barbunya da en az tazesi kadar lezzetli
YanıtlaSil-evdekiler pek bir seviyorlar :=)-