15 Haziran 2019 Cumartesi

Frankenstein ya da Modern Prometheus - Mary Shelly




Gencecik bir kadına dair filmin sürüklediği, klasik elimde bugünlerde... Anne babasının, dönemin önemli entelektüellerinden olduğu düşünüldüğünde kitaplarla harmanlanmış hayatı ve zorlukları... Erken yaşlarında tanışıp evlendiği kocasıyla yaşadıkları... Ve Frankenstein'ı yazışı... Bu kitabın yazarının kadın olduğunun bile farkında değilmişim diyorum şaşkınlıkla.

Frankenstein'ı, kocasının yaşattıklarından sonra yazdığını düşünüyorum önce. Percy'nin, Mary'i    ne hale getirdiğine dairmiş gibi geliyor. Oysa kitabın girişinde, Lord Byron'ın misafiri olduklarında, eğlence için yazmak istedikleri hayalet hikayelerinden ilham aldığını anlatıyor. Kocasının, sürekli teşvikinden bahsediyor.

Sanayi devriminin filizlendiği, Percy Shelly'nin odasında türlü teçhizatla   deneyler yaptığı bir dönem. Mary'nin böyle bir ortamdan etkilenmemesi imkansız düşününce. Ama 19-20 yaşlarında bu kadar kuvvetli bir kitap yazması dehasına dair olmalı... Frankenstein dendiğinde zihnimde canlanan tip kitapla birlikte gidiyor. Uzun, siyah saçlı bembeyaz dişli, incecik sarı derisinin altından görünen kas ve damarlardan bahsediliyor, ne kadar iğrenç olduklarından! Üstelik Franskenstein yaratıcısının adı, yaratığın değil! Kitabın nasıl ilerdiğini merak etsem de, okumayı kış günlerine bırakacağım sanırım. Bu arada Mary Shelly hayranlıkla anacağım kadınlar arasına çoktan girdi bile...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...