23 Ağustos 2016 Salı

Feniçka - Lou Andreas-Salomé


Sohbet ederken görüp almam arasında saniyeler olmalı… Bir dönem Camille Claudel ve Lou Andreas-Salomé’nin hayatları çok ilgimi çekmişti. Muhteşem Camille’in iç burkan hayat hikayesinin tersine Salomé çok güçlü bir karakterdi. Erkek egemen dünya Camille’in yeteneğini, yaşadıklarını, hayatının son otuz yılını akıl hastanesinde geçirerek orada ölmesini çoktan unutup gitmişti. Bir yanda sanatçı hassasiyetine yenilen, aşırı duygusal Camille diğer yanda Nietzche ve Paul Ree’yle kırbaçlı arabalı fotoğraf çektiren Salomé… İşte böylesine baskın bir karakterin yazdıklarını merak ediyordum. Kitabıyla karşılaşmaksa tam bir sürprizdi benim için…

İnsan davranışları üzerinde uzmanlaşmış bir erkeğin, dönemine rağmen özgür yaşayabilen bir kadına karşı davranışlarını ve düşüncelerini çok iyi anlatan kısacık bir kitap Feniçka. Salomé, karşısındaki erkeğin neler hissettiğini, davranışlarını analiz etmede çok başarılı. İkisi arasında arkadaşlık ilişkisi olabileceğini anlatırken insan doğasına dair her detay bugün de geçerli değil mi? Hatta rüyada kendini anlamayla ilgili cümleler de o gün için yenilikçi bugünse artık kanıksanmış durumda değil mi? Günümüzde yüzyılların getirdiği birikimle konuşulan, normal gelen hatta hala tabu sayılan davranış ve düşünceleri aktaran, klasik dönem tasvirciliğini anımsatan cümleleriyle dile önem veren Feniçka’yı sevdim. Salomé’nin neler düşündüğünü nasıl yaşadığını kendi kelimeleriyle okumak hoşuma gitti. Farklı eserlerini de okumak en kısa zamanda mümkün olur umarım.

Arka Kapak

“Modern Klasikler Dizisi-78

Lou Andreas-Salomé modern anlamda “feminist” olarak tarif edilemese de, bağımsız ve özgürlükçü yaşamıyla kuşaklar boyu feministler için bir rol model oldu. Nietzche, Rilke ve Freud gibi önemli şahsiyetlerle kurduğu dostluklarla ve onlar üzerindeki etkisiyle gündeme geldi. Avrupa üniversitelerinde öğrenim gören ilk kadınlardan biri olarak, erkeklerle ilişkileri çağının kadınlarına göre farklı bir seyir izlemişti.

Feniçka, Andreas-Salomé’nin Alman oyun yazarı Franz Wedekin’le yaşadığı, daha sonra Alban Berg’in Lulu operasının librettosuna da konu olan bir deneyime dayanır. Geleneksel cinsiyetler arası ilişkileri pek umursamayan, İsviçre’de doktorasını yapmış Moskovalı bir kadının bir erkek psikoloğun gözünden anlatılan hikayesidir. Anlatıcı yapıtın akışı içinde Feniçka’yla dostluğunu ilerletirken, kadınları her daim belli şablonlar içinde; ya erkek avcıları ya da salt zihinsel kapasiteleriyle öne çıkan cinsiyetsiz varlıklar olarak değerlendirmekten vazgeçip, insan olarak görmeyi öğrenir."

LOU ANDREAS-SALOME (1861-1937): Yeni ve devrimci fikirlerin filizlenmeye başladığı bir dönemde Petersburg’da dünyaya gelen yazar ve psikanalist Salomé, küçük yaşta Almanca ve Fransızca öğrendi. On yedi yaşındayken bir din adamından teoloji ve felsefe dersleri aldı. Zürih Üniversitesi’nde teoloji ve sanat tarihi okudu. Salomé 1882’de Nietzsche’nin evlenme teklifini geri çevirerek, Oryantalist F.C. Andreas ile evlendi. 1897’de Rainer Maria Rilke ile tanıştı ve kendisine aşık olan şairin hayatında önemli bir rol oynadı. 1911’de Viyana’daki psikanalistlerin çevresine girdi. Sigmund Freud’un öğrencisi ve yakın dostu oldu. Im Kampf um Gott (1885; Tanrı Uğrunda Savaş), Ruth (1895), Im Zwischeland ( Ara Memlekette) ve Rodinka (1923) romanlarından bazılarıdır. Ayrıca dini ve felsefi konulardan tiyatro ve edebiyat eleştirisine uzanan geniş bir yelpazede denemeler ve monografiler kaleme aldı. Kurmaca dışı yapıtları arasında Friedrich Nietzsche in seinen Werken (1894: Yapıtlarında Friedrich Nietzsche) ve Rainer Maria Rilke (1928) dikkat çeker.                                                                     


4 yorum:

  1. Merhaba. İyi bayramlar. :)
    Bende yeni bitirdim bu enfes kitabı.
    Birde bloğunuzu takip etmek isterim kitap kurdu biri olarak fakat takip et" butonu yok :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hemen eklemeye çalışıyorum (tabii nereden ekleneceğini bulabilirsem :) )

      Sil
    2. Eğer bulamazsanız; ayarlarınızda yerleşim bölümünde Gagdet ekle var ordan yapılıyor Mine.
      Ve umarım olur çünkü benim gibi eklemek isteyen takipçileriniz vaardır diye düşünüyorum.
      İyi geceler, iyi haftalar.
      Sevgiler.

      Sil
    3. ekledim sanırım teşekkür ederim ilginiz için sevgiler ...

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...