20 Ağustos 2016 Cumartesi

Azrail’i Beklerken – Marjane Satrapi


İran’a gittikten sonra okuduğum Persepolis bir dönem İran’ını çizgilerle anlatan nefis bir kitaptı. Annesi babası tarafından daha iyi eğitim görmesi için yurt dışına gönderilen yazarın hem İran’da hem de İran dışında yaşadıkları sersemletirken o tarihlere dair bir dolu ipucu barındırıyordu. Daha sonra Marjane Satrapi’nin büyük amcasının ölüme yatışını anlattığı Azrail’i Beklerken’i raflarda görünce dayanamayıp aldım. Beni çok etkileyen bir ülkeye dair başka bir hikayeydi.

Olay 1958 yılında geçiyordu. 1951 yılında başbakan Musaddık’ın İran petrollerini özelleştirdikten iki yıl sonra İngilizler tarafından görevden alınması satır aralarında bahsedilirken, tarihe dair bilgiler verilmesi hoşuma gidiyor kitaplarda. Hem o dönemde ülkemizde olanlarla karşılaştırabiliyorum hem de kalıcı oluyor hafızamda. Böyle bir dönemde ünlü tar ustası sevdiği kadınla evlenemeyince başka biriyle evlenip çoluk çocuğa karışır. Tarınıysa kavuşamadığı sevgilisi yerine koyar. Ve bir gün herşeyi olan tarı kırılır. Kırık bir aşk hikayesine eşlik eden nefis çizgi roman uykusuz geceme eşlik etti. Seveceksiniz…

İç Kapak                                                                                   

Sevilen çizgi roman sanatçısı Marjane Satrapi, hayatını müziğe ve aşkına adayan, ünlü bir İranlı müzisyenin yaşamöyküsünü, kendi bakış açısından hüzünlü ve mizahi bir dille bize sunuyor.


Yazarın büyük amcası olan Nasır Ali Bey, büyük bir bağ hissettiği enstrümanına zarar verildiğini görünce, dünyanın bütün zevklerinden vazgeçip, kendini yatağa hapseder. Bunu takip eden bir hafta boyunca yaşadıklarını, ilişkilerini, anılarını, çocuklarının geleceğini ve daha da ötesini bu kitapta buluyoruz. Hikayesi oturmaya başladıkça, hayata dair görüşleriyle de tanışıyoruz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...