25 Ocak 2016 Pazartesi

Ortadoğu Uygarlık Mirası -1 - Muazzez İlmiye Çığ


Binlerce yıl öncesinin sesi kulaklarımda. Rengarenk kervanlar, okullarda çocuklar, evlenip boşanan ticaret yapan kadınlara dair sesleri taşıyor sanki bu taşlar. Dicle, Fırat delice akarken Anadolu’dan getirdiği taşları hediye getiriyor Sumerlilere. Böylesine rengarenk taşlar olsun geçmişin taşları da. Hatta geçmişin umutlarını, baharlarını taşıyor olsun Sumerlilerden. Elinize alıp dinlmek kulak verip dinlemek ister misiniz?

“İnsanlar asırlar boyunca medeniyeti geliştirmek için çalışmış, uğraşmış ve büyük başarılar elde etmiştir. Fakat insanlık karakteri, bütün bu ilerlemelere rağmen pek değiştirmemiştir. Yüzyıllar geçse de değişeceğe benzemez. Mesela insanların yasak olan şeylere karşı daima bir eğilimi olmuştur. Hele bunlar zevk verici veya menfaat sağlayıcı şeyler olunca daha çok ilgi çekmektedir. Dinler, kanunla insanların hareketlerine gem vurmaya çalışırken, zaman zaman bazı kimseler bunların açık kapılarını bulmaya ve aksini yapmaya heves etmiştir….”Sh153

Yazıyı ilk bulan ve geliştiren Sumerlilere ait tabletleri okumasaydık, yukarıdaki satırların binlerce yıl öncesindeki insanlar için de söylenebileceğini düşünmek delice gelebilirdi. Oysa gümrük kaçakçılığından rüşvete, kadın erkek ilişkilerinden okullara kadar pek çok şey günümüzün bir modeli halinde binlerce yıl önceki bu uygarlıkta. Bugüne kadar Sümerler olarak bildiğim halkı “ü” süz ve “liler” ekiyle neden yazdığını tam olarak çözemesem de şimdilik Muazzez İlmiye Çığ gibi kullanmak yerinde olacaktır diye düşünüyorum.

Öte yandan, Anadolu’yu gezme serüvenim daha da ötesini öğrenme isteği doğurdu ister istemez. Hal böyleyken biraz geçmişe doğru gidince Hititlere oradan Asurlara ve Sumerlilerere doğru bir yolculuk başladı. Dinler tarihiyse yaşadığım coğrafyada ve yakınında olanları öğrenmekten daha fazlasını ister oldu. Bu bir yolculuk ve henüz çok başındayım. Sumerlilere, yaşadıkları coğrafyaya ve yaşadığım coğrafyaya dair söylenecek çok şey var. Biraz demlenip, biraz daha okuduktan sonra daha çok şey yazmak istiyorum.

Arka Kapak

“Bu kitap, Muazzez İlmiye Çığ’ın çeşitli dergilerde yayınlanan makaleleri ve bilimsel toplantılarda sunduğu bazı bildirileri kapsamaktadır.

Çığ, Sumerlilerden zamanımıza ulaşan kültür izlerini yazılarıyla bizlere taşıyor.

Kitapta, yer alan bazı konu başlıkları şunlardır:

Atatürk ve Türkiye’de Çiviyazıları Bilimin Başlaması…  Anadolu’nun Ortasında Tarihin En Eski Ticaret Merkezi…İlk Yazıyı Allah, Adem’e mi Öğretti?... Sumer Dini ve Efsanelerinden Tektanrılı Dinler ve Din Kitaplarına Gelen Etkiler… Tarihte İlk Cinayet ve Sumer Mahkemeleri… Dünyada İlk Rüşvet Olayı ve Sumer Okulları…Sumer’de Cinsel Yaşam… Çiftçilik Hakkında Yazılmış En Eski El Kitabı…Önemli Bir Anadolu Uygarlığı: Hititler… Hitit Güneşi Nereden Geliyor?... Tarihte İlk Vergi Reformu… Tarihte En Eski Gümrük Kaçakçılığı… Dünya Halkları Mitolojilerinde Yaratılış Efsaneleri… Sünnet Geleneğinin Kökeni… Tarihte İlk Kadın Şair…Tarihin En Eski Ninnisi!... Örtünmenin Tarihçesi… Eski Deniz Krallarının Haritaları…”

4 yorum:

  1. M.İ. Çığ'ın bilgiyle edebiyatı harmanladığı kitaplarını okumuştum ama bilimsel eserlerine yaklaşmayı düşünmemiştim şimdiye kadar. Konu başlıkları çok ilgi çekici.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok ilgi çekici ve fikir verici ... seriyi okumayı düşünüyorum ağır ağır. Sevgiler

      Sil
  2. ilginç konulara imza atmış bir yazar,tarih severim..bigün okumayı isterdim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. farklı bakış açıları için mutlaka tavsiye ederim ...

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...