19 Eylül 2013 Perşembe

Küçük Şeylerin Tanrısı - Arundhati Roy

Gecenin bir yarısı tırajedinin tam kalbine geldiğimde biraz ara verip yazmak istedim. O ana kadar olay örgüsü hakkında ağır adımlarla fikrim olmuş, zamanda geri dönüşlerle hikayeyi tamamlamaya çalışmıştım.


Çocuk hayalgücüyle bezeli cümlelerini hafif bir gülümsemeyle okuduğum ikizlerin bir nedenle kuzenlerinin hayatına mal olan ve ayrılmalarına neden olan olaylar yavaş yavaş, cümle cümle, iz bıraka bıraka ilerliyordu.

Kitabın arka kapağını tekrar okudum. Konu “yasak bir aşk”tı! Önüne geçilmez, kural tanımaz tutkusuyla “yasak bir aşk”! Oysa o başlığa kadar mutsuz üç evlilik, üç çocuk, arka planda dönemim Hindistan’ı; kastlarıyla, komünizmiyle, feodal yapısıyla, bir arada yaşayan ailesiyle, şiddetiyle vardı. Nedense durup soluklanmak istedim işte. Herşeyi tam olarak öğrenmeden bir ara, kendimle konuşma biraz buruklukla …

Ve işte o hazin son karşımda tüm açıklığıyla son sayfalarına yayılmış. İçime yayılan hüzün, gökyüzündeki gıri bulutlara karışırken şiddetli donma hissi, benim yerime ağlayan yağmurla birlikte…

“Dokunulabilirlerin dokundukları hiçbir şeye dokunmalarına izin verilmezdi onların. Kast Hindular ve Kast Hıristiyanlar. Mammachi Estha ile Rahel’e, genç kızlığında, Paravanların ellerinde bir süpürgeyle geri geri sürünmelerinin ve kendi ayak izlerini silmelerinin istendiği günler olduğunu hatırladığını anlattı; bunun nedeni Brahmanların ya da Süryanilerin yanlışlıkla bu ayak izlerine basıp kendilerini pisletmeleriydi. …” Sayfa 97

"Küçük Şeylerin Tanrısı, lirik bir dil ve şiirsel bir anlatımla, yasak bir aşkın çökerttiği bir ailenin dıramını dile getiriyor. Varlıklı bir Hindu ailesinin güzel kızı Ammu, yanlarında çalışan bir işçiye aşık olur. Önüne geçilmez, kural tanımaz bir tutkuyla bağlanırlar birbirlerine. Genç adam, toplumun en alt kesimindendir. Sonu olmadığını bildikleri bu aşkta "küçük şeyler"le yetinirler, geleceği düşünemezler... Arundhati Roy, geriye dönüşlerle örüyor romanın kurgusunu, beklenmedik, dehşet verici bir sona ulaştırıyor. 1960lı yılların sonunda, Hindistan'ın güneyinde geçen bu hikayede, arka planda bağımsızlığını yeni kazanmış, siyasi çalkantılar içindeki ülkeyi kast sisteminin ürkütücü baskısını ve toplumsal baskısını buluyoruz.Hindistan'da yayımlandığı zaman, geleneklere aykırı düştüğü için büyük tartışmalara yol açan Küçük Şeylerin Tanrısı, sayısı dile çevrilmiş unutulmaz bir roman" Arka Kapak 


10 yorum:

  1. Böyle konulu kitapları çok severim,bu kitaba iştahımı açtın Mine'cim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ağır ağır Ammu'nun ikizleriyle birlikte ilerliyor herşey

      Sil
  2. Okunacak kitaplar listesine eklendi, paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitaplı güzel günlerde buluşmak dileklerimle...

      Sil
  3. Merhaba Sevgili Arkadaşım,
    kulakların çınladı mı yazmışsın aylar önce. Ne mutluluk benim için kulaklarımı çınlatacak bir arkadaşımın olması. Ben tembel mi desem, ben kaçak mı desem uğrayamadım aylardır ne kendi bloguma ne de blog dostlarıma. Ama niyetliyim, biraz zorlayacağım kendimi gelmek için. Hele yeniden mutfakta olmanın zevkine kavuşursam çok sevineceğim.

    Şansıma bloguna gelince Küçük Şeylerin Tanrısı ile kaşılaştım. Elimden bırakamadan okuduğum kitaplardan biri. Biliyor musunuz, Arundathi Roy kitabının filminin çekilmesine izin vermemiş. Merak edenlerin okumaktan başka çaresi yok.

    Bizden çok farklı bir kültürde geçiyor roman ama nasıl da bizdenmiş gibi, nasıl da içimizde hissettiriyor bütün duyguları. Ben de tavsiye ederim, kitap okumayı sevenler kaçırmasınlar bu kitabı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir kitap ve lezzet dostundan haber almak ne büyük mutluluk... filme izin vermemesine çok şaşırdım belkimde haklı atmosfer bambaşka olabiliyor ama gene de güvendiği bir yönetmene teslim etse ... bir yandan da iyi yapmış dedim içimden)) sıklıkla görüşmek dileklerimle

      Sil
  4. Gerçekten ne kadar uzun süre ayrı kalmışım blog dünyasından. Özlemişim blog komşularımı. Sevgiler Samsun'a!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler sıklıkla görüşmek dileklerimle

      Sil
  5. Hımm görünce alayımdır.
    Teşekkür ederim.

    Bir diğer kitapkurdu anne

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok sevmen dileklerimle her daim kitaplı günler

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...