12 Şubat 2013 Salı

Mahluta (Arap Çorbası)



Kırmızı mercimek bizim evde en çok kullanılan bakliyat sanırım. Hemen her çorbaya karışıveriyor. Cümbüş Hanım çorbasından balkabağı çorbasına, sarı çorbadan evde ne varsa çorbalarına kadar neredeyse eşlik etmediği çorba yok diyebilirim.  Dolayısıyla mahlutanın tarifine baktığımda gülümsedim. Ertesi güne kalacak yemeklerde patates kullanmayı tercih etmesek de çorbayı bu tarifiyle denemeden olmazdı. Salı güzel başlasın ve devam etsin inşaAllah.

Mahluta (Arap Çorbası)
(Tarif;Her Güne Bir Yemek – Tijen İnaltog)

1 su bardağı kırmızı mercimek
2 ufak doğranmış havuç
1 ufak doğranmış patates
1 ufak doğranmış soğan
1 çorba kaşığı salça
5 su bardağı sıcak su veya et suyu
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kimyon
Tuz
Karabiber
Pul biber

Mercimek iyice yıkandıktan sonra havuç ve patatesle birlikte et suyunda pişmeye bırakılır. Bu arada soğan yağda kavrulur. Salça ve baharatlar eklenir. Çorbadan biraz alıp soğanlı karışım seyreltildikten sonra çorbaya eklenir. Bir süre birlikte pişirilir. Kevgirden ya da mutfak robotundan geçirilir. Çorba zevkinize göre koyuysa su ya da sütle seyreltilebilir. Servis esnasında eritilmiş tereyağında kırmızı biberle süslenebilir. Ben biraz  ince doğranmış dereotu kattım.

14 yorum:

  1. Ellerinize sağlık. Nefis bir çorba .

    YanıtlaSil
  2. Adaşım bir çorba sever olarak bu tarifini not ettim ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şimdiden afiyet olsun o zaman sevgiler

      Sil
  3. Ellerinize sağlık nefis görünüyor..mercimeği ben de çok severim..tarifi uygulayacağım..sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. afiyet olsun, teşekkür ederim

      Sil
  4. Not aldım tarifi Minecim, ilk fırsatta yapar, görüşümü yazarım ;)

    YanıtlaSil
  5. grazie per aver visitato il mio blog!
    piacere di conoscerti.....oggi penso che cucinerò le lenticchie, mi hai dato una grande idea!
    un abbraccio
    Annalisa

    YanıtlaSil
  6. En sevdiğim çorbadır. Bugün 2-3 blogda değişik terifleri paylaşıldı, seninki de dahil hepsinin not aldım. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Ben kirmizi mercimegi genellikle böyle pisiririm ama sogani
    Cig koyardim.kavrulmus haliyle daha aromatik olacaktir.Iyi fikir.
    Ama adinin mahluta oldugunu bilmiyordum.ögrenmis oldum:))
    Elinize saglik.2 haftadir yapmadigimi farkettim.Yarin artik sart oldu.
    Elinize saglik.Sule.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sıklıkla pişer bizim evde de mercimek ama patates eklemem genellikle... teşekkürler

      Sil
  8. Eline sağlık ben çok severim

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...