15 Ocak 2013 Salı

Fırından Gelen Kokular



Dolaptaki karnabaharı fırında pişirmek istedim bugün. Fırında pişen zeytinyağlı karnabaharın yanına zencefilli etli bulgur pilavı yaptım. Ortalıktaki karnabahar kokusunu biraz olsun hafifletmek için de bir kek yapayım dedim. Hem dolaptakiler değerlendi hem de akşam çayımızın yanına çok yakıştı doğrusu.

Fırında Zeytinyağlı Karnabahar

1 adet orta boy karnabahar
2 adet orta boy havuç
1 adet soğan
2 adet patates
4-5 diş sarımsak
½ su bardağı sızma zeytinyağı
1 çorba kaşığı nar ekşisi
Tuz
Karabiber
2 çimdik kekik

Sunumda

Sarımsaklı Yoğurt
Üzerine limon suyu

Karnabahar parçalara ayrıldıktan sonra iyice yıkanır. (Hafif haşlamak iyi olur. Ben haşlamıyorum ve çok uzun sürüyor pişmesi. )Süzüldükten sonra fırın kabına alınır. Üzerine yarım halka doğranmış soğanlar, ince halkalar halinde doğranmış havuçlar, küp küp doğranmış patatesler konur. Sarımsaklar rendelenir. Zeytinyağı nar ekşisi ve baharatlarla karıştırılıp tüm sebzelerin üzerine dökülür ve karıştırılarak sebzelere iyice yedirilir. Fırın kabına bir fincan su eklendikten sonra üzeri yağlı kağıtla kapatılır ve  önceden ısıtılmış 170 derecelik fırına verilir. Sebzeler piştikten sonra kağıt açılır. Üzerleri kızartılır, ılıdıktan sonra limonlanır. Sarımsaklı yoğurtla servis edilir. 

Kuru Meyveli, Lorlu, Fındıklı Kek

75 gr tereyağı
1/3 su bardağı sızma zeytinyağı
½ su bardağı toz şeker
½ su bardağı kuru üzüm
3 yumurta
1 çay bardağı süt
1 su bardağı çekilmiş fındık içi
1 su bardağı lor peyniri
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Oda sıcaklığındaki yumurtalar, tereyağı ve şekerle iyice çırpılır. Süt, zeytinyağı, fındık, lor peyniri, kuru üzüm de eklendikten sonra çırpılmaya devam edilir. Ayrı bir yerde karıştırılan un, kabartma tozu, vanilya da eklendikten sonra sıvıyağla yağlanmış fırın kabına dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında pişirilir. Kürdan ya da bıçak testiyle konturol edilir. 

21 yorum:

  1. miiis miiiis ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  2. Ikiside mis gibi gorunuyor , emeklerine saglik....

    YanıtlaSil
  3. Açıkcası karnıbahardan çok pilav ve kek kısmı ilgimi çekti. :)) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tadına bakın derim, hepimiz çok sevdik :)

      Sil
  4. Canım koku bana kadar geldi ellerine sağlık misss sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık kokular geliyo buralara...

    YanıtlaSil
  6. hmm karnabahar değişik bulguru zencefilli tadıyla merak ettim doğrusu keke ise bayıldım:))
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. Karnibahar lahana cok saglikli sebzelerden birde piseken kokusuna care bulunsa
    bende firinda yemek yapinca ya kurabiye ya bir kek yaparim yemegin arkasina
    Hem hafif hem besleyici olmus elinize saglik

    YanıtlaSil
  8. sevgili mine,
    karnıbahar'ın kıymalı/ tavuklu/ z.yağlı yemeğini,
    yumurtalı kızartmasını,
    haşlanmış şekilde salatasını,
    fırında tavuklu yemeğini yapıyorum ben de..
    tam bir karnabahar delisiyim;)
    bunu da denemeliyim!! teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya yumurtalı kızartmasını yap diyor ablam hep, bir türlü yapmadım
      süper besleniyorsun bu arada ellerine sağlık

      Sil
    2. sevgili mine,
      yumurtalıya ben de bu kış alıştım, bilmezdim önceden, güzel oluyor gerçekten;)
      tarifini denedim dün, müthişti, teşekkürler;)
      valla ben tam bi obur olduğumdan sağlıklı besinleri de sağlıksızlar kadar seviyorum, hepsi benim bebeklerim, hiçbirini ayırmıyorum :D

      Sil
    3. aynen hepsi benim bebeklerim : )

      Sil
  9. Ya ne güzel anlatmışsın, eve gidince ne yemek yapacağımı buldum sayende:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. afiyet olsun , ellerine sağlık

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...