29 Eylül 2012 Cumartesi

Yeşil Domatesli İki Tarif




Geçenlerdeki davetimizde akşamdan annem “aa pırasa yapmışsın aferin” dedi. Gözleme içini pırasa sandı galiba dedim geçtim. Ertesi sabah ısrarla gene söyleyince, hangisinden bahsediyorsun dedim ve zeytinyağlı yeşil domatesi gösterdiğini görünce güldüm. Gerçekten de pırasaya benziyordu. Nitekim masada da öyle sanılmıştı.

Bu yaz birkaç sefer yeşil domates aldım; menemen ve zeytinyağlısı için. Geçenlerde yaptığım menemeni eve gelen ablam da pırasa sanmış. Tadını sevdik, çabuk ve değişik bir lezzet için yeşil domatesli tarifler ideal derim.

Yeşil Domatesli Menemen
(Tarif; Dedemin Sofrası Büyükada Yemekleri – Selin Kutucular)

4 tane sivri biber
2 çorba kaşığı ayçiçeği yağı
4 adet yeşil domates (bir tane de kırmızı ekledim)
1 tatlı kaşığı tuz
4 yumurta
1 çay kaşığı karabiber
½ demet karabiber
100 gr beyaz beynir

1 çay bardağı ılık su
Küp küp kesilen sivri biberler yağda iyice çevrilir. Küp küp kesilen domatesler de eklenir. Biberlerle biraz daha çevrildikten sonra bir çay bardağı ılık su eklenir. Yumurtalar tuz ve karabiberle çırpıldıktan sonra tavaya dökülür. Pişmesine yakın ocağın altı kapatılır. Menemen sulu olmalı.




Zeytinyağlı Yeşil Domates
(Tarif; yer sofrası)

1/2 kg yeşil domates
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 adet havuç
2 yemek kaşığı pirinç
1 tatlı kaşığı şeker
Tuz
Zeytinyağı
Soğan ve sarımsak küp küp doğranıp zeytinyağında kavrulur. Küp küp doğranan yeşil domatesler de eklendikten sonra biraz daha çevrilir, ufak doğranmış havuçlar da eklenir. Pirinçten sonra 2 su bardağı ılık su ilave edilir. Kaynamaya başlayınca tencerenin kapağı kapatılır, ocağın altı kısılır. Tuz ve şeker eklenir. Pişince ocağın altı kapatılır.

4 yorum:

  1. İlk defa duydum yeşil domatesli yemek. İşte blogları bunun için çok seviyorum. Her gün bir yaşımıza daha giriyoruz. Çarşıda, pazarda çoğaldı şu sıralar, hep geçerken düşünüyordum acaba bununla turşudan başka ne yapılabilir diye. Biliyorsunuz Osmanlı'larda domates kızarınca bozuldu diye atarlarmış. :)) Sadece yeşilken kullanılırmış. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. : ) bozulunca atmak mı çok hoşmuş : )

    YanıtlaSil
  3. Adaşım bende daha önce yeşil domates pilakisini paylaşmıştım gerçektende pırasaya benziyor tadı ama çok hoş ellerine sağlık canım sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tadı değil de görüntü benzetildi bizim evde : ) teşekkürler

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...