5 Temmuz 2011 Salı

Karadut Peltesi, Osmanlı Mutfağı

Bu pazar karadutları görünce hemen aldım. Azıcık fiyatlı olsa da çok faydalı olduğu için arada alıyoruz. Daha önceden işaretlediğim pelte tarifini yapmak üzere hemen saplarını ayıkladım. Dutlar zarar görmesin diye makasla kesmişler galiba, o kadar düzgündü sapları. Kitapta dondurma yanına ya da bir "Osmanlı Ziyafeti'nde" pilavın yanına verilebileceği söylenmiş.
Bizim evde abim dondurmayla ablam da bisküvilerle yedi. Hafif ve mayhoş, ayıkladıktan sonra yapması çok kolay, üstelik çok da faydalı. Daha ne olsun : ) 
Bu arada dutları ezip, suyunu süzmek yerine ayıkladıktan sonra robota attım ve suyla sulandırdım.  
Karadut Peltesi
(500 Yıllık Osmanlı Mutfağı - Marianna Yerasimos) 

1kg karadut
3 çorba kaşığı buğday nişastası
6 çorba kaşığı şeker

Dutlar ezilip, suyu süzülür. 3 bardak dut suyu ayrılır. Yetmezse su ilave edilebilir.  Tencereye önce şeker sonra da elenerek nişasta konur. İkisi iyice karıştırılır. 3 bardak su katıldıktan sonra şeker eritilir. Tencere ateşe konur. Boza kıvamına gelinceye kadar sürekli karıştırılır. Fokurdamaya başladıktan 2- 3 dakika daha kaynatılır, ateşin altı kapatılır. 15x25 cmlik bir kabın dibi hafif ıslatılarak pelte boşaltılır. Soğuduktan sonra buzdolabına konur. 2-3 saat sonra servise hazırdır.

15 yorum:

  1. sevgili mine,
    süper görünüyor. ellerine sağlık;)

    YanıtlaSil
  2. çok severim dutu :) çocukluğumu hatırlatır bana.Ellerine sağlık eminim çok güzel olmuştur.

    YanıtlaSil
  3. muyurt;teşekkür ederim, bana da : )

    YanıtlaSil
  4. Dutu dalından yemeyi severim. Rahmetli dedemin bahçesinde var. Bizim bahçede de kara dut var ama olma zamanı gidemeyince yemek nasip olmuyor.

    YanıtlaSil
  5. annelili;ya sorma zamanında gidemeyince hep ziyan oluyor meyveler ...

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel görünüyor ellerine sağlık Mineciğim.

    YanıtlaSil
  7. çeşniciHandan;teşekkür ederim : )

    YanıtlaSil
  8. canım dondurma istedi,karadutlu olandan...
    görüntü çok güzel,sen yaptıysan tadıda harikadır..

    YanıtlaSil
  9. BABAM BU SENE BİZİ DUTSUZ BIRAKTI. AĞACI KESTİ KÖKLERİ EVE ZARAR VERMEYE BAŞLAMIŞTI. MEVSİM GEÇECEK HALA DUT YİYEMEDİM YA

    YanıtlaSil
  10. Baharat;hafif mayhoş karadut tadında : ) bizimkiler sevdi...

    KüçükMucizem; aa olmaz başka bir yere ekseniz tekrar dutlar en faydalı meyvelerden ...

    YanıtlaSil
  11. iadeyi ziyaret edeyim ben de dedim!..iyi ki de gelmişim:)ne hoşmuş birbirinden güzel tarifleriniz...

    harika bir tarife benziyor karadutla yaptığınız pelte!hem doğal el emeği hemde ne yediğini bildiğin içinde katkı maddesi olmayan hafif de bir tatlı!ilk işim bu gözüme hoş gelen tarifi denemek olacak...

    ellerinize ve emeklerinize sağlık..
    *bu arada doğu ekspresi gezisi ile ama yataklı vagonlarda mutlaka seyahet edin!..çok keyif alacaksınız..

    YanıtlaSil
  12. Esmir; gitmeyi çok istiyorum, hayırlısı...

    YanıtlaSil
  13. canım, bizim de bahçede karadut var, çok güzel fikir bu şekilde değerlendirmek. Ellerine sağlık, sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  14. kemalpaşatatlısı.com;ay ne güzel hiçbirşey yapmasan bile kopar kopar ye : )

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...