7 Haziran 2011 Salı

Acılı, Ekşili, Tatlılı Dolma


Geçenlerde Leyla Hanım'la oturduk bir yandan dolmalar sarıldı(tabii ki O'nun tarafından : )  ), bir yandan iç baklalar ve bezelyeler ayıklandı. Sarılan dolmaların bir kısmıyla birlikte dondurucuya kaldırıldılar. Epey bir erzak hazırlamış olduk. Bir de üşenmeyip börek de koysam. O da olur hayırlısıyla diyelim : )
Sevgili Çiğdem İstanbul'a bu aralar geleceksem Refika'nın Mutfağı'na birlikte gitmeyi önermiş. Ne güzel bir teklif, hemen atlayıp gidesim geldi. Yakın zamanda olur mu bilemedim. İnşallah başka zamanlarda başka pilanlar yaparız keyifle. Şimdilik bu güzel kitaptan, bu nefis dolmayı yemekle yetinmeliyim galiba : )



Acılı, Ekşili, Tatlılı Dolma
(Tarif; Refika'nın Mutfağı - Refika Bİrgül)

300 gr asma yaprağı
1/2 kg kıyma
1/2 bardak pirinç
2 adet soğan
4 diş sarımsak
1 çorba kaşığı biber salçası
2 adet domates
1/2 demet maydanoz
1/2 bağ dereotu
1 çorba kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı yenibahar
1/2 çay bardağı zeytinyağı
2 bardak yoğurt
6 çorba kaşığı tatlı biber sosu
Tuz
Kıyma derin bir kaba konur. Elma sirkeli suda iyice yıkanmış maydanoz, dereotu ince ince kıyılarak gene ince kıyılan soğanla birlikte eklenir. Sarımsaklar havanda ezilir. İçine pirinç, zeytinyağı, tuz eklenerek karıştırılır. Kıymaya konur. Domatesler de bu karışımın üzerine rendelenir, baharatlar da konduktan sonra içimiz hazırdır. Asma yaprakları salamura ise biraz sıcak suda bekletilirler ki tuzlu olmasınlar. Yapraklar düz bir yerde açılır içlerine bir tatlı kaşığı iç konur. Önce kenarlarında kıvrılır, sonra da rulo yapılarak dolmalar sarılır. Yayvan bir tencerenin dibini yağlandıktan sonra 2-3 kat olacak şekilde dolmalar dizilir. Artan yapraklar üstlerine konur. Kapak kapatılır. Su eklendikten sonra önce yüksek ateşte 10 dakika, sonra kısık ateşte 40-50 dakika kapağı kapalı şekilde pişirilir. Altı kapatıldaktan sonra dolmalar tencerede 15-20 dakika dinlendirilir. Sonra bir kaba alınır. Yoğurt çırpıldıktan sonra 2 diş sarımsak da konur, tuz da eklendikten sonra dolmaların üzerine dökülür. Taze kekik ya da maydanozla süslenir. Afiyetle yenir. Parmaklara dikkat : )

19 yorum:

  1. Görüntü nefis arkadaşım.. ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. Deli Anne;teşekkür ederim : )

    YanıtlaSil
  3. Elinize sağlık,lezzeti İzmir'den hissediliyor.Ayrıca yeşillikleri sirkeli su da yıkama konusunu hatırlattığınız çok iyi olmuş.Sirkeyi
    doğal dezenfektan olarak kullanabiliriz.:)

    YanıtlaSil
  4. Elinize sağlık,nefis görünüyorlar.

    YanıtlaSil
  5. Üşenmesem kalkıp sarma saracağım.Ama üşeniyorum:(Nefis gözüküyor ama bu:)

    YanıtlaSil
  6. Sunumu çok güzel görünüyor,eminim lezzeti de güzeldir,elinize sağlık;)

    YanıtlaSil
  7. PembeKekik; sirke konusu çok önemli bizim evde herşey elma sirkeli suyla yıkanıyor önlem aldıktan sonra vız gelir bakteriler : )

    Mutfak Gazetesi;teşekkürler

    Sihirli Günce; : ) azar azar belki : )

    YanıtlaSil
  8. Ah ah uykulu gözlerimi açtın minecim...sabah sabah yemek blogları insanın iştahını kabartıyor, ee öğle vakti geliyor, ne yapsam iki sarma mı sarsam acep ;))

    YanıtlaSil
  9. minecim nefis olmuş ellerinize sağlık afiyet bal olsun

    YanıtlaSil
  10. Oyyy oyyy ne harika bir dolma bu böyle ellerine sağlık canım öpüyorum.Sabun siparişinmi var canım yapraklıları sattım ama bakı
    cam varsa o zaman sana bilgilerimi yollarım öpüyorum.

    YanıtlaSil
  11. mine hanımcığım sarma derin dondurucuya çiğdenmi koyuyorsunuz pişirip mi?

    YanıtlaSil
  12. ya ben yeni kahvaltıdan kalktım ne cabuk acıktım :/
    sayendeee :))

    YanıtlaSil
  13. Süperr :)) O tabak benim tarafımfan anında bitiverir :))

    Ellerinize sağlık..
    En keyiflisi dolma sarılırken yapılan keyifli sohbetler :))

    YanıtlaSil
  14. şu sarma işine girişmeliyim artık. ben hiç sarma yapmadım :( ne ayıp di mi

    YanıtlaSil
  15. Pembe Yastık;:) sar sar : )

    Sevil Şahin (birdemliksohbet);teşekkür ederim canım

    Derya; evet evet yaprakları sevdim inşallah vardır : )

    Ahter Demir; çiğden koyuyorum çıkarıp pişiriyorum zaten yapraklar şoklanmış oluyor : )

    Syhn; : ))

    Vijdan; çok haklısın masa başı muhabbetlerini seviyorum : )

    Küçük Mucizem;ben de çok az yaptım desem : )

    YanıtlaSil
  16. bizde derindondurucuya kış için birsürü şey koyduk allah hepimize ağız tadıyla yemek nasip etsin ellerinize sağlık canım

    YanıtlaSil
  17. Çok güzel bir görüntü ellerine sağlık canım.


    Selamlar;

    YanıtlaSil
  18. sarımutfak-hande; amin ...

    Aycan; teşekkürler : )

    YanıtlaSil
  19. az önce o sarmaların aynısından yiyiverdim ben de hem de benzer servisle :))

    ellerinize sağlık :))

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...