Geçenlerde Leyla Hanım'la oturduk bir yandan dolmalar sarıldı(tabii ki O'nun tarafından : ) ), bir yandan iç baklalar ve bezelyeler ayıklandı. Sarılan dolmaların bir kısmıyla birlikte dondurucuya kaldırıldılar. Epey bir erzak hazırlamış olduk. Bir de üşenmeyip börek de koysam. O da olur hayırlısıyla diyelim : )
Sevgili Çiğdem İstanbul'a bu aralar geleceksem Refika'nın Mutfağı'na birlikte gitmeyi önermiş. Ne güzel bir teklif, hemen atlayıp gidesim geldi. Yakın zamanda olur mu bilemedim. İnşallah başka zamanlarda başka pilanlar yaparız keyifle. Şimdilik bu güzel kitaptan, bu nefis dolmayı yemekle yetinmeliyim galiba : )
Acılı, Ekşili, Tatlılı Dolma
(Tarif; Refika'nın Mutfağı - Refika Bİrgül)
300 gr asma yaprağı
1/2 kg kıyma
1/2 bardak pirinç
2 adet soğan
4 diş sarımsak
1 çorba kaşığı biber salçası
2 adet domates
1/2 demet maydanoz
1/2 bağ dereotu
1 çorba kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı yenibahar
1/2 çay bardağı zeytinyağı
2 bardak yoğurt
6 çorba kaşığı tatlı biber sosu
Tuz
Kıyma derin bir kaba konur. Elma sirkeli suda iyice yıkanmış maydanoz, dereotu ince ince kıyılarak gene ince kıyılan soğanla birlikte eklenir. Sarımsaklar havanda ezilir. İçine pirinç, zeytinyağı, tuz eklenerek karıştırılır. Kıymaya konur. Domatesler de bu karışımın üzerine rendelenir, baharatlar da konduktan sonra içimiz hazırdır. Asma yaprakları salamura ise biraz sıcak suda bekletilirler ki tuzlu olmasınlar. Yapraklar düz bir yerde açılır içlerine bir tatlı kaşığı iç konur. Önce kenarlarında kıvrılır, sonra da rulo yapılarak dolmalar sarılır. Yayvan bir tencerenin dibini yağlandıktan sonra 2-3 kat olacak şekilde dolmalar dizilir. Artan yapraklar üstlerine konur. Kapak kapatılır. Su eklendikten sonra önce yüksek ateşte 10 dakika, sonra kısık ateşte 40-50 dakika kapağı kapalı şekilde pişirilir. Altı kapatıldaktan sonra dolmalar tencerede 15-20 dakika dinlendirilir. Sonra bir kaba alınır. Yoğurt çırpıldıktan sonra 2 diş sarımsak da konur, tuz da eklendikten sonra dolmaların üzerine dökülür. Taze kekik ya da maydanozla süslenir. Afiyetle yenir. Parmaklara dikkat : )
Görüntü nefis arkadaşım.. ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilDeli Anne;teşekkür ederim : )
YanıtlaSilElinize sağlık,lezzeti İzmir'den hissediliyor.Ayrıca yeşillikleri sirkeli su da yıkama konusunu hatırlattığınız çok iyi olmuş.Sirkeyi
YanıtlaSildoğal dezenfektan olarak kullanabiliriz.:)
Elinize sağlık,nefis görünüyorlar.
YanıtlaSilÜşenmesem kalkıp sarma saracağım.Ama üşeniyorum:(Nefis gözüküyor ama bu:)
YanıtlaSilSunumu çok güzel görünüyor,eminim lezzeti de güzeldir,elinize sağlık;)
YanıtlaSilPembeKekik; sirke konusu çok önemli bizim evde herşey elma sirkeli suyla yıkanıyor önlem aldıktan sonra vız gelir bakteriler : )
YanıtlaSilMutfak Gazetesi;teşekkürler
Sihirli Günce; : ) azar azar belki : )
Ah ah uykulu gözlerimi açtın minecim...sabah sabah yemek blogları insanın iştahını kabartıyor, ee öğle vakti geliyor, ne yapsam iki sarma mı sarsam acep ;))
YanıtlaSilminecim nefis olmuş ellerinize sağlık afiyet bal olsun
YanıtlaSilOyyy oyyy ne harika bir dolma bu böyle ellerine sağlık canım öpüyorum.Sabun siparişinmi var canım yapraklıları sattım ama bakı
YanıtlaSilcam varsa o zaman sana bilgilerimi yollarım öpüyorum.
mine hanımcığım sarma derin dondurucuya çiğdenmi koyuyorsunuz pişirip mi?
YanıtlaSilya ben yeni kahvaltıdan kalktım ne cabuk acıktım :/
YanıtlaSilsayendeee :))
Süperr :)) O tabak benim tarafımfan anında bitiverir :))
YanıtlaSilEllerinize sağlık..
En keyiflisi dolma sarılırken yapılan keyifli sohbetler :))
şu sarma işine girişmeliyim artık. ben hiç sarma yapmadım :( ne ayıp di mi
YanıtlaSilPembe Yastık;:) sar sar : )
YanıtlaSilSevil Şahin (birdemliksohbet);teşekkür ederim canım
Derya; evet evet yaprakları sevdim inşallah vardır : )
Ahter Demir; çiğden koyuyorum çıkarıp pişiriyorum zaten yapraklar şoklanmış oluyor : )
Syhn; : ))
Vijdan; çok haklısın masa başı muhabbetlerini seviyorum : )
Küçük Mucizem;ben de çok az yaptım desem : )
bizde derindondurucuya kış için birsürü şey koyduk allah hepimize ağız tadıyla yemek nasip etsin ellerinize sağlık canım
YanıtlaSilÇok güzel bir görüntü ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilSelamlar;
sarımutfak-hande; amin ...
YanıtlaSilAycan; teşekkürler : )
az önce o sarmaların aynısından yiyiverdim ben de hem de benzer servisle :))
YanıtlaSilellerinize sağlık :))