1 Şubat 2011 Salı

Kuru Kayısılı Havuçlu Pilav, Patatesli Ispanaklı Börek


Çok sevdiğim bir hatta iki konunun satır aralarına serpiştirilmiş bir hayat hikayesiyle pozitif enerji veren, ilham kaynağı olan bir kitap Kazı Başkanının Karavanası.
“Asi delikanlı” bir kadın, üstelik kavundan karpuza her türlü sebze ve meyveyi sirkeli sularla yıkayan, ev yapımı reçeller dışında hiçbir reçel kullanmayan, işi konusunda biraz despot ve titiz.Birlikte çalıştığı gençlerin verimliliği için geceleri uykusuz kalıp reçeller kaynatan, soslar hazırlayan bir kazı başkanı. İster istemez denemek istiyor insan bu tarifleri. İlk ikisi denenip onaylandı bile : )

Kuru Kayısılı Pilav
250 gr kokulu yasemin pirinci ( aldığım kokusuzdu, gerçeğini merak ettim doğrusu)
20 adet kuru kayısı
3 adet orta boy havuç
500 gr et suyu (normal su kullandım)
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Havuçlar yıkanır, soyulur ve ince dilimler halinde doğranır. Kayısılar 3mm inceliğinde kıyılır. 500 gr suyla birlikte havuçlar ateşe konur. Su kaynadıktan sonra yıkanmış pirinçler ve tuz eklenir. 5 dakika daha kaynatılır. Sonra ateşin altı kısılır. 10 dakikadan sonra kıyılmış kayısılar eklenir. Çok kısık ateşte 5 dakika pişirilir. Ocağın altı kapatılır. Yemeğin üzerine tereyağı yayılır, hafif karıştırılır. Kapağın altına peçete ya da kağı havlu serilip demlenmeye bırakılır. Yarım saat sonra servise hazırdır. 


Patatesli Ispanaklı Börek

300 gr ıspanak
3 küçük boy patates
1 yemek kaşığı süt
Çok az limon suyu
Tuz
1 küçük boy soğan
2 adet hazır yufka
½ çay bardağı sıvıyağı
½ çay bardağı su
Eklediklerim;
İstenilen ölçüde beyaz peynir ya da lor peyniri
Kırmızı pul biber

300 gr ıspanak yıkanıp ayıklandıktan sonra az tuzlu ve hafif limonlu suda haşlanır, iyice süzülür. Çok ince kıyılmış kuru soğanla 5 dakika kavrulur. Patatesler tuzlu suda haşlanır. Kabukları soyulduktan sonra sütle püre kıvamına gelecek şekilde ezilir ve ıspanaklarla, peynirle karıştırılır. İstenilen baharatlar eklenir. Yufkalar su ve sıvıyağ karışımı ile yağlanır. 12 parçaya bölünür. Sigara böreği gibi sarılır. Üzerlerine istenirse çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış fırında 180 derece kızarana kadar pişirilir. Bayıla bayıla yenir : )
* Tarif muska böreği olarak geçiyor ama sigara böreği gibi yapmak daha kolayıma geldi nedense : )


35 yorum:

  1. Çok lezzetli görünüyor pilav :)

    YanıtlaSil
  2. Adaşım hala daha Çalı harmanını bulamazken yeni bir kitap önerisi ve harika bir tarif ellerine sağlık canım sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Minecim ne kadar görkemli bir pilav
    olmuş ellerine sağlık.Börekte süper
    öpüyorum.

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık , süper görünüyorlar ,pilavın hertürlüsünü severım bende .

    YanıtlaSil
  5. ikiside çok güzel ama böreğe bayıldım arkadaşım.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık Mineciğim,nefis görünüyorlar.

    YanıtlaSil
  7. DennisSatıyor;çok teşekkürler

    MisKokuluLezzetler;tavsiye ederim canım çok lezzetli bir kitap : )

    Derya;çok teşekkürler, sevgiler

    ŞuleİleEgeliTatlar;değiişiklik iyi oluyor : )

    Sevda;çok teşekkürler: )

    YanıtlaSil
  8. mutfaktakiRüya-Arzu;çokteşekkürler canım

    YanıtlaSil
  9. Yine güzel ve değişik lezzetler.Mutfaktan çıkmıyormusun sen yaHu?ellerine sağlık.Enfes görünüyor.

    YanıtlaSil
  10. LimonÇiçekleri;hergün girmek zorundayım ya bari değişik bir şeyler olsun diyorum : )

    YanıtlaSil
  11. Mmm.. yine ağzıma layık! eline sağlık canım...

    YanıtlaSil
  12. Harika görünüyor kayısılı pilav hiç yapmadım bilemiyorum ama mutlaka çok lezzetlidir emeğine ve yüreğine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
  13. PembeYastık;teşekkürler canım

    Güloanne;teşekkürler

    YanıtlaSil
  14. bendede yemek kitapları var..kitap siparişi verdiğimde bir tane de yemek kitabı ekliyorum..onları daha sonra sitemde yazarım bakarsın..ama seninki gibi keyifli değiller sanki ama işimi görüyorlar..

    YanıtlaSil
  15. essra; keyifli olanları daha güzel oluyor ama önemli olan tariflerinin de iyi olması değil mi : )

    YanıtlaSil
  16. Minecim kitap önerilerini not alıyorum ancak işyerinde unuttuğum için hep kafama göre takılmak zorunda kaly-ıyorum iş almaya gelirken:)

    pilava bayıldım.ben çok açığım bu tarz lezzetlere çünkü ellerine sğalık canım

    YanıtlaSil
  17. YEMEKVAKTİ;önemli olan okumak : )

    YanıtlaSil
  18. eline sağlık hemşerim,havuçlu pilavın çok nazlı görünüyor,tadından emin sanırım :)sevgiler....

    YanıtlaSil
  19. MmM!
    Çok zengin ve lezzetli bir pilav olmuş!
    Patatesli,ıspanaklı börek de çıtır çıtır,pek severim vallahi..
    Ellerine / gönlüne sağlık çiftçi teyzem benim:)

    YanıtlaSil
  20. KızHatce;teşekkürler canım

    CafePepela; : ) çok teşekkürler : )

    YanıtlaSil
  21. mmm harika görünüyo plavla kayısıyı hiç denememiştim ellerine sağlık bu arada ay çekirdeği de pilava çok yakışıyo benden söylemesi :D

    YanıtlaSil
  22. blogunun açılmasını beklerken bakalın ne okumuş neler pişirmiş diye söyleniyordum. sonra baktım ki okumuşsun pişirmişsin hatta okuduklarını pişirmişsin ;)
    ellerine sağlık ;)

    YanıtlaSil
  23. Mell'inÇöplüğü;aaa ben de ayçiçekle hiç denememiştim çok değişik geldi

    Syhn; : ) daha mı güzel oluyor ne : )

    YanıtlaSil
  24. Pilavda börek de ye beni diyor ellerine sağlık canım nefis olmuşlar...

    YanıtlaSil
  25. minecim hepsi çok lezzetli ellerine sağlık afiyet olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  26. allah ellerine zeval vermesin bu kızın

    YanıtlaSil
  27. Pilavın harika olmuş arkadaşım... Ispanaklı böreğe de hiç hayır demem:))
    Ellerine sağlık olsun, sevgiler.

    YanıtlaSil
  28. Banu;teşekkür ederim : )

    Sevil; çok teşekkürler : )

    zey0zey; amin canım amin

    dokuzuncubulut;teşekkürler, biz de çok seviyoruz ıspanaklı böreği : )

    YanıtlaSil
  29. birden zihnimde tatlarını bir araya getiremedim:)ama denemeye değer diyorum..ellerinize sağlık! sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  30. Mineciğim ikisi de harika olmuş ama özellikle pilava bayıldım mutlaka deneyeceğim. Kitabı da not aldım arada derede okuyacağım. Güzel bir hafta dilerim. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  31. çeşniciHandan; değişik oluyor umarım beğenirsin hep kitabı hem tariflerini : )

    YanıtlaSil
  32. ellerin hiiç dert görmesin e mi :)

    YanıtlaSil
  33. Zennube;amin canım inşallah

    YanıtlaSil
  34. Yemekte görüntüye önem verenlerdenim :) renk cümbüşüne bayıldım eminim çokta lezzettlidir denemeye değer :)ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  35. DATLIM;bir değişiklik,renk ve enerji ... bütün isteğim buyduuuu :)

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...