Çok sevdiğim bir hatta iki konunun satır aralarına serpiştirilmiş bir hayat hikayesiyle pozitif enerji veren, ilham kaynağı olan bir kitap Kazı Başkanının Karavanası.
“Asi delikanlı” bir kadın, üstelik kavundan karpuza her türlü sebze ve meyveyi sirkeli sularla yıkayan, ev yapımı reçeller dışında hiçbir reçel kullanmayan, işi konusunda biraz despot ve titiz.Birlikte çalıştığı gençlerin verimliliği için geceleri uykusuz kalıp reçeller kaynatan, soslar hazırlayan bir kazı başkanı. İster istemez denemek istiyor insan bu tarifleri. İlk ikisi denenip onaylandı bile : )
“Asi delikanlı” bir kadın, üstelik kavundan karpuza her türlü sebze ve meyveyi sirkeli sularla yıkayan, ev yapımı reçeller dışında hiçbir reçel kullanmayan, işi konusunda biraz despot ve titiz.Birlikte çalıştığı gençlerin verimliliği için geceleri uykusuz kalıp reçeller kaynatan, soslar hazırlayan bir kazı başkanı. İster istemez denemek istiyor insan bu tarifleri. İlk ikisi denenip onaylandı bile : )
Kuru Kayısılı Pilav
250 gr kokulu yasemin pirinci ( aldığım kokusuzdu, gerçeğini merak ettim doğrusu)
20 adet kuru kayısı3 adet orta boy havuç
500 gr et suyu (normal su kullandım)
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Havuçlar yıkanır, soyulur ve ince dilimler halinde doğranır. Kayısılar 3mm inceliğinde kıyılır. 500 gr suyla birlikte havuçlar ateşe konur. Su kaynadıktan sonra yıkanmış pirinçler ve tuz eklenir. 5 dakika daha kaynatılır. Sonra ateşin altı kısılır. 10 dakikadan sonra kıyılmış kayısılar eklenir. Çok kısık ateşte 5 dakika pişirilir. Ocağın altı kapatılır. Yemeğin üzerine tereyağı yayılır, hafif karıştırılır. Kapağın altına peçete ya da kağı havlu serilip demlenmeye bırakılır. Yarım saat sonra servise hazırdır.
Patatesli Ispanaklı Börek
300 gr ıspanak
3 küçük boy patates
1 yemek kaşığı süt
Çok az limon suyu
Tuz
1 küçük boy soğan
2 adet hazır yufka
½ çay bardağı sıvıyağı
½ çay bardağı su
Eklediklerim;
İstenilen ölçüde beyaz peynir ya da lor peyniri
Kırmızı pul biber
300 gr ıspanak yıkanıp ayıklandıktan sonra az tuzlu ve hafif limonlu suda haşlanır, iyice süzülür. Çok ince kıyılmış kuru soğanla 5 dakika kavrulur. Patatesler tuzlu suda haşlanır. Kabukları soyulduktan sonra sütle püre kıvamına gelecek şekilde ezilir ve ıspanaklarla, peynirle karıştırılır. İstenilen baharatlar eklenir. Yufkalar su ve sıvıyağ karışımı ile yağlanır. 12 parçaya bölünür. Sigara böreği gibi sarılır. Üzerlerine istenirse çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış fırında 180 derece kızarana kadar pişirilir. Bayıla bayıla yenir : )
* Tarif muska böreği olarak geçiyor ama sigara böreği gibi yapmak daha kolayıma geldi nedense : )
Çok lezzetli görünüyor pilav :)
YanıtlaSilAdaşım hala daha Çalı harmanını bulamazken yeni bir kitap önerisi ve harika bir tarif ellerine sağlık canım sevgiler..
YanıtlaSilMinecim ne kadar görkemli bir pilav
YanıtlaSilolmuş ellerine sağlık.Börekte süper
öpüyorum.
Ellerinize sağlık , süper görünüyorlar ,pilavın hertürlüsünü severım bende .
YanıtlaSilikiside çok güzel ama böreğe bayıldım arkadaşım.ellerine sağlık.öpüyorum.
YanıtlaSilellerine sağlık Mineciğim,nefis görünüyorlar.
YanıtlaSilDennisSatıyor;çok teşekkürler
YanıtlaSilMisKokuluLezzetler;tavsiye ederim canım çok lezzetli bir kitap : )
Derya;çok teşekkürler, sevgiler
ŞuleİleEgeliTatlar;değiişiklik iyi oluyor : )
Sevda;çok teşekkürler: )
mutfaktakiRüya-Arzu;çokteşekkürler canım
YanıtlaSilYine güzel ve değişik lezzetler.Mutfaktan çıkmıyormusun sen yaHu?ellerine sağlık.Enfes görünüyor.
YanıtlaSilLimonÇiçekleri;hergün girmek zorundayım ya bari değişik bir şeyler olsun diyorum : )
YanıtlaSilMmm.. yine ağzıma layık! eline sağlık canım...
YanıtlaSilHarika görünüyor kayısılı pilav hiç yapmadım bilemiyorum ama mutlaka çok lezzetlidir emeğine ve yüreğine sağlık arkadaşım
YanıtlaSilPembeYastık;teşekkürler canım
YanıtlaSilGüloanne;teşekkürler
bendede yemek kitapları var..kitap siparişi verdiğimde bir tane de yemek kitabı ekliyorum..onları daha sonra sitemde yazarım bakarsın..ama seninki gibi keyifli değiller sanki ama işimi görüyorlar..
YanıtlaSilessra; keyifli olanları daha güzel oluyor ama önemli olan tariflerinin de iyi olması değil mi : )
YanıtlaSilMinecim kitap önerilerini not alıyorum ancak işyerinde unuttuğum için hep kafama göre takılmak zorunda kaly-ıyorum iş almaya gelirken:)
YanıtlaSilpilava bayıldım.ben çok açığım bu tarz lezzetlere çünkü ellerine sğalık canım
YEMEKVAKTİ;önemli olan okumak : )
YanıtlaSileline sağlık hemşerim,havuçlu pilavın çok nazlı görünüyor,tadından emin sanırım :)sevgiler....
YanıtlaSilMmM!
YanıtlaSilÇok zengin ve lezzetli bir pilav olmuş!
Patatesli,ıspanaklı börek de çıtır çıtır,pek severim vallahi..
Ellerine / gönlüne sağlık çiftçi teyzem benim:)
KızHatce;teşekkürler canım
YanıtlaSilCafePepela; : ) çok teşekkürler : )
mmm harika görünüyo plavla kayısıyı hiç denememiştim ellerine sağlık bu arada ay çekirdeği de pilava çok yakışıyo benden söylemesi :D
YanıtlaSilblogunun açılmasını beklerken bakalın ne okumuş neler pişirmiş diye söyleniyordum. sonra baktım ki okumuşsun pişirmişsin hatta okuduklarını pişirmişsin ;)
YanıtlaSilellerine sağlık ;)
Mell'inÇöplüğü;aaa ben de ayçiçekle hiç denememiştim çok değişik geldi
YanıtlaSilSyhn; : ) daha mı güzel oluyor ne : )
Pilavda börek de ye beni diyor ellerine sağlık canım nefis olmuşlar...
YanıtlaSilminecim hepsi çok lezzetli ellerine sağlık afiyet olsun
YanıtlaSilsevgiler
allah ellerine zeval vermesin bu kızın
YanıtlaSilPilavın harika olmuş arkadaşım... Ispanaklı böreğe de hiç hayır demem:))
YanıtlaSilEllerine sağlık olsun, sevgiler.
Banu;teşekkür ederim : )
YanıtlaSilSevil; çok teşekkürler : )
zey0zey; amin canım amin
dokuzuncubulut;teşekkürler, biz de çok seviyoruz ıspanaklı böreği : )
birden zihnimde tatlarını bir araya getiremedim:)ama denemeye değer diyorum..ellerinize sağlık! sevgilerimle..
YanıtlaSilMineciğim ikisi de harika olmuş ama özellikle pilava bayıldım mutlaka deneyeceğim. Kitabı da not aldım arada derede okuyacağım. Güzel bir hafta dilerim. Sevgilerimle.
YanıtlaSilçeşniciHandan; değişik oluyor umarım beğenirsin hep kitabı hem tariflerini : )
YanıtlaSilellerin hiiç dert görmesin e mi :)
YanıtlaSilZennube;amin canım inşallah
YanıtlaSilYemekte görüntüye önem verenlerdenim :) renk cümbüşüne bayıldım eminim çokta lezzettlidir denemeye değer :)ellerinize sağlık
YanıtlaSilDATLIM;bir değişiklik,renk ve enerji ... bütün isteğim buyduuuu :)
YanıtlaSil