3 Ocak 2011 Pazartesi

Çalı Harmanı _ Akın Üner




Gelen mesajdaki tarihlere baktığımda hüzünleniyorum. 

Doğdukları topraklardan koparılan yeni hayatlara yeni düzenlere alışmaya çalışan insanlar acıyı da taşır mı çocuklarına, torunlarına... Ne çok hikaye, her yöne ne çok göç, ne çok savaş, ne çok acı bir ateş topu gibi yüreklerimize, ocaklarımıza düşüveren, yakıp kavuran...
1922-1924 tarihleri ... Belki bunlardan sebep konu bir sıcaklık yayıverdi içime ... İyi araştırılmış, iyi kurgulanmış bir romanla karşılaşıverdim beklemediğim şekilde...Devletlerin savaşlarında oradan oraya savruluverenler ... Cız ediveriyor insanın içi hatırladıkça ve bir yerlerde  hala yaşandığını bildikçe ... Şükretmek, daha mutlu yaşamak geçmişi, geçmişteki acıları bilmekte bir anlamda da.
Teşekkürler Akın arkadaşım kalemine sağlık...

Açıklama ;

Yanlış anlaşıldığımı düşünerek küçük bir düzeltme yapmak istedim. Her hafta internet günlüğümde okuduğum bir kitabı yayınlamaya çalışıyorum. Kitap yorumlarımı okuduklarımın beni nasıl etkilediğiyle ilgili yazdığımı farkettim. Ancak bu yanlış anlaşılmaya da neden olabiliyor galiba.

Çalı Harmanı insanların savaşlar yüzünden yaşadıkları acılara götürdü beni. Büyük Kafkas Göçü sırasında ailesini kaybeden büyük dedem,6 yaşında sahip olduğu parayı da kaptırarak tek başına kalakalmış. 18 yaşında 3 yerden maaş alan “ayaklı kütüphane” olarak çağrılan güvenilir biri olmuş sonra. Bugün çocuklara nasıl davranılması gerektiği ile ilgili pisikologlardı, bir yığın kitaptı derken 6 yaşında tek başına kalakalan bir çocuk... İnsanın içi nasıl cız etmez! Bugün Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi bünyesinde olan ilk hastane binasında yapımını yönetmiş ve ilk hastane müdürü olmuş, güvenilirliği ile dava vekilliği de yaparken. Zor zamanlarda Hasan Hayri Efendi'nin ayakta duruşu, durabilmesi geliyor hep aklıma. Onun oğullarından biri olan dedem Mustafa Raif , Samsun'da tek müslüman doktorken ve savaşlarda donmaktan kurtulmuşken, hastanede Rumlar yararına birşeyler yapmayı reddettiği için ölümle tehdit edilmiş ve babaannemin ısrarıyla Anadolu'da farklı şehirlerde tayin istemiş. Üzüntüden erken gelen felç ve çalışamama ve ölüm ve gene üzüntüler, acılar....

Geriye baktığımda ne çok savaş acıdan yokluktan başka bir şey getirmeyen. Söylemek istediğim Akın arkadaşımın kitabının beni bu acılara götürdüğü, yani ailem Balkan Mübadelesi'nde yer almamıştır.


11 yorum:

  1. Zor bir süreç göç. İnsanlarda bitkiler gibi galiba, yaşadıkları topraklara kök salmayı seviyorlar...

    YanıtlaSil
  2. paylaşım için teşekkürler, hemen okunacaklar listesine ekliyorum, sevgiler:)))

    YanıtlaSil
  3. biz çocukken Bulgaristan'dan getirilen göçmenler Trakya'da çadırlara yerleştirilirdi ve inanılmaz zor koşullarda yaşam savaşı verirlerdi ufacık çocukları ile birlikte küçük olmamıza rağmen kazınmış görüntüleri vardır hafızamda o göçebe yerleşkelerindeki insanların :(

    YanıtlaSil
  4. annelili; hiç böyle düşünmemiştim, haklısın

    nokurunçocukları; Samsun'da yazarın imkanlarıyla çıkmış bir kitap istersen facebookta tarattırıp yazarından isteyebilirsin :)

    touchthesky;ne çok hikaye var bu şekilde üstelik sadece tırakyadan gelenlerle ilgili de değil : (

    YanıtlaSil
  5. Mübadele deyince, içinde ne hüzünler, ne acılar barındırıyor değil mi?

    YanıtlaSil
  6. içimden evinize gelip kitaplarınızı karıştırmak geliyor evet içimden şuan tam olarak bu geçti bide kitap sohbeti istedi canım:)

    YanıtlaSil
  7. Mine,

    Sagol. Yine hiç bilmediğim bir yazar.

    Kütüphanesi hep genişleyen mutlu anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  8. yüreğine sağlık arkadaşım :)
    yeni yılın sana ve tüm sevdiklerine sağlık ve huzur getirmesini diliyorum..sevgiler hemşerim :)

    YanıtlaSil
  9. Zeynep; ne güzel olurdu, yolu bu taraflara düşen herkesi beklerim

    Oğlak Kızları; sürekli gelişen, geliştiren annelere bayılıyorum :)

    Kızhatce;güzel dileklerin için çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  10. her hafta en az bir kitap okuyo yaa :'(((
    hiç de bi kere kıskanmıyorum ki...

    off yaa çatlatırsın sen adamı :))

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...