Geleneksel kabak tatlısı bizim evde sıklıkla yapılır. Bu değişik tarifi görünce de hemen denemek istedim. Karamelize cevizler çok yakıştı. Püre şekli daha da çok sevildi. Sanırım artık püre olarak servis edeceğim kabak tatlılarımızı.
Kıremalı Karamelize Cevizli Kabak Tatlısı
(Tarif; Refika’nın Mutfağı – Refika Birgül)
• 2kg balkabağı
• 3 bardak toz şeker
• 4 avuç ceviz
• 4 çorba kaşığı esmer şeker
• 140 gr kırema ( 2/3 kutu)
• ½ adet muskat
• 4-5 dal tazen nane
• 5-6 adet karanfil
Ayıklanıp, dilinlenmiş kabaklar tencereye yerleştirilir. ( Tabii en iyisi gözünüzün önünde pazarda dilimletmek:) ) Üstlerine tencerenin dibine değmeyecek şekilde toz şeker dökülür. Bu kısım önemli, çünkü şeker kabaklar suyunu vermeden tencerenin dibine değerse karamelize olur ve dibe yapışır. Aman dikkat : ) Önce orta ateşte kapak yarı kapalı, sonra tamamen açık şekilde pişirilir. İçine karanfiller atılır. Suyu çektiğinde pişmiş demektir. 50 dakika civarı dense de benimkilerin pişmesi biraz daha uzun sürdü, kabaktan olsa gerek...
Pişen kabaklar çukur bir kaba alınıp, çatalla püre haline getirilir. Bazı kısımlar sert kalabilir. Önemli değil. İçine muskat rendelenir. Muskat kıremayla çok hoş bir tat oluyor ama alışık olmayanlar için biraz daha az rendelenebilir. Püre haline gelmiş kabaklara elden geldiğince kare şekil verilir ya da kare bir kaba konulur.
Esmer şeker 2 çorba kaşığı suyla bir tavada eritilir. İçine cevizler atılır. Çevrilir. Daha sonra soğumaya bırakılır. Birbirine yapışan ve parıldayan cevizler gelişigüzel kırılır. Kabakların kenarlarına ve ortasından çizgi geçecek şekilde yerleştirilir. En sonunda çalkalanan kırema cevizlerin iç kısmına dökülür. Taze naneyle süslenir. Afiyetle yenir.
Ooo çok değişik olmuş! ellerinize sağlık, paylaşım için tşkler
YanıtlaSilminecim ne güzel bir lezzet bu böyle ellerine sağlık. Tamda kabak mevsimi denemek lazım...
YanıtlaSilben cok severim kabak tatlisini. malesef turkiyeye gelince restoranlar hep "mevsimi degil" diyo, hangi mevsim gitsemde.
YanıtlaSilAlışılmışın dışında tarifler hep ilgimi çeker. Bu da değişik ve çok güzel olmuş sunum harika.Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilbaba evimin klasik yılbaşı gecesi tatlısıdır kabak, bu sene böylemi denesek ne :) ellerine sağlık..
YanıtlaSilellerinize emeğinize sağlık.cevizle kabak yanyana gelirde yanmazmi hiç.harika görünüyor.sevgiler.
YanıtlaSilMinecim resmini çekip çıkıyorum aynen şekerim;)))nefis görünüyorr ellerine sağlıkkk afiyet bal şeker olsunn efendim:))Mutlu sabahlar..
YanıtlaSildeğişik ve güzelmiş ellerine sağlık canım
YanıtlaSilUfff çok canım çekti :) Ellerine sağlık tatlım.
YanıtlaSilMinecim enfes bir tatlı olmuş.Kabak
YanıtlaSiltatlısına asla dayanamam olsada ye
sem öpüyorum.
Mutlaka denemeli, ellerine saglik.
YanıtlaSilçok güzel görünüyor. eminim tadı da nefistir. ellerine sağlık :)
YanıtlaSildekorapsuwasyon, teşekkürler
YanıtlaSilemel (domates sepeti),değişik bir sunum ve lezzet oldu, teşekkürler : )
BlackPearl; bu mevsimde gelirsen yapar yollarım sana : )
çeşnici Handan; teşekkür ederim
NiLaY;teşekkürler, neden olmasın : )
mutfagabuyrun ;teşekkürler
Zeynep; çok teşekkürler, güzel bir gün diliyorum
sarımutfak-hande;teşekkürler
Yeşim;ayırdım bir tabak : )
Derya; yapıverirsin becerikli ellerinle :)
Nesrin;teşekkürler
Zennube;teşekkürler canım
Minecim canım ellerine sağlık bendede kabak var bekliyor valla aslında faceden bir arkadaş degişik bir tarif söylemişti ama yapmadım hala
YanıtlaSilbak aklıma düşürdün :)
Biz de bayiliriz kabak tatlisina. Allah tan burada bulabiliyorum. Ellerine saglik, kaymakla daha bir guzel oluyor.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım.Değişik olmuş.Denenmeli.sevgiler.
YanıtlaSilbunun adı tatlı olamaz. bu bu bambaşka bişe gibi gözüküyo tatlıötesi gibi =)
YanıtlaSilEllerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
YanıtlaSilSaygılar.
Sevil; yap yap yap : )
YanıtlaSilBayram Kombesi; kaymak güzel bir seçenek
afiyet şeker olsun
mutfaktaki rüya - Arzu- ; teşekkürler
zey0zey;canım benim asıl tatlı sensin : )
Fuat Gencal; teşekkürler
Bayılırım kabak tatlısına...
YanıtlaSilHarika bir tatlı olmuş bu da,klasik kabak değil hani.Ellerine sağlık.Kabak olsun,nasıl olursa olsun :)
Canım harika görünüyor!
YanıtlaSilKaralemize'yi okur okurmaz 'tamam'dı benim için.
Kabak tatlısı ile pek aram yoktur ama bu şekli ile bayıldım.
Kocaman sevgi ve selamlarımı gönderiyorum..
Papatya68; tabii ki yolladım bile :)
YanıtlaSilÖzgür;süpersin ben de son bir kaç yıldır çok sevip yapıyorum : )
CafePepala;uzman kişi olur verdiyse tamamdır teşekkürler : )
Unutmadan hemen defterime atmalıyım. Elinize sağlık
YanıtlaSilKabak tatlısına bende bayılırım nefis görünüyo elinize sağlık
YanıtlaSilsevgiler
sarkaç; tavsiye ederim : )
YanıtlaSilUtku'nun annesi; teşekkürler
Ellerine sağlık canım harika görünüyor kabak tatlısını çokta severim eminim bu hali çok daha lezizdir
YanıtlaSilYEMEK VAKTİ AYLİN;teşekkürler,değişik ve hoş oldu : )
YanıtlaSilcanım ismini duymak yetti ban zaten.çok afili olmuş inan.ellerine sağlık.ben çok seviyorum bu tatlıyı.lakin eminim bu lezzet çok yakışacaktır.klasik lezzeti bir de bu şekilde denemek gerek.emeğine fikrine sağlık canısı.sevgiler minticiğinden...
YanıtlaSilmintininmutfağı;güzel yorumun için çok teşekkürler görüşmek üzere
YanıtlaSil