2 Kasım 2010 Salı

Kıremalı Karamelize Cevizli Kabak Tatlısı


Geleneksel kabak tatlısı bizim evde sıklıkla yapılır. Bu değişik tarifi görünce de hemen denemek istedim. Karamelize cevizler çok yakıştı. Püre şekli daha da çok sevildi. Sanırım artık püre olarak servis edeceğim kabak tatlılarımızı. 

Kıremalı Karamelize Cevizli Kabak Tatlısı
(Tarif; Refika’nın Mutfağı – Refika Birgül)

• 2kg balkabağı
• 3 bardak toz şeker
• 4 avuç ceviz
• 4 çorba kaşığı esmer şeker
• 140 gr kırema ( 2/3 kutu)
• ½ adet muskat
• 4-5 dal tazen nane
• 5-6 adet karanfil

Ayıklanıp, dilinlenmiş kabaklar tencereye yerleştirilir. ( Tabii en iyisi gözünüzün önünde pazarda dilimletmek:) )  Üstlerine tencerenin dibine değmeyecek şekilde toz şeker dökülür. Bu kısım önemli, çünkü şeker kabaklar suyunu vermeden tencerenin dibine değerse karamelize olur ve dibe yapışır. Aman dikkat : ) Önce orta ateşte kapak yarı kapalı, sonra tamamen açık şekilde pişirilir. İçine karanfiller atılır. Suyu çektiğinde pişmiş demektir. 50 dakika civarı dense de benimkilerin pişmesi biraz daha uzun sürdü, kabaktan olsa gerek...

Pişen kabaklar çukur bir kaba alınıp, çatalla püre haline getirilir. Bazı kısımlar sert kalabilir. Önemli değil. İçine muskat rendelenir. Muskat kıremayla çok hoş bir tat oluyor ama alışık olmayanlar için biraz daha az rendelenebilir. Püre haline gelmiş kabaklara elden geldiğince kare şekil verilir ya da kare bir kaba konulur.

Esmer şeker 2 çorba kaşığı suyla bir tavada eritilir. İçine cevizler atılır. Çevrilir. Daha sonra soğumaya bırakılır. Birbirine yapışan ve parıldayan cevizler gelişigüzel kırılır. Kabakların kenarlarına ve ortasından çizgi geçecek şekilde yerleştirilir. En sonunda çalkalanan kırema cevizlerin iç kısmına dökülür. Taze naneyle süslenir. Afiyetle yenir.

29 yorum:

  1. Ooo çok değişik olmuş! ellerinize sağlık, paylaşım için tşkler

    YanıtlaSil
  2. minecim ne güzel bir lezzet bu böyle ellerine sağlık. Tamda kabak mevsimi denemek lazım...

    YanıtlaSil
  3. ben cok severim kabak tatlisini. malesef turkiyeye gelince restoranlar hep "mevsimi degil" diyo, hangi mevsim gitsemde.

    YanıtlaSil
  4. Alışılmışın dışında tarifler hep ilgimi çeker. Bu da değişik ve çok güzel olmuş sunum harika.Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  5. baba evimin klasik yılbaşı gecesi tatlısıdır kabak, bu sene böylemi denesek ne :) ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  6. mutfagabuyrun3 Kasım 2010 01:26

    ellerinize emeğinize sağlık.cevizle kabak yanyana gelirde yanmazmi hiç.harika görünüyor.sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Minecim resmini çekip çıkıyorum aynen şekerim;)))nefis görünüyorr ellerine sağlıkkk afiyet bal şeker olsunn efendim:))Mutlu sabahlar..

    YanıtlaSil
  8. değişik ve güzelmiş ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  9. Ufff çok canım çekti :) Ellerine sağlık tatlım.

    YanıtlaSil
  10. Minecim enfes bir tatlı olmuş.Kabak
    tatlısına asla dayanamam olsada ye
    sem öpüyorum.

    YanıtlaSil
  11. Mutlaka denemeli, ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  12. çok güzel görünüyor. eminim tadı da nefistir. ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  13. dekorapsuwasyon, teşekkürler

    emel (domates sepeti),değişik bir sunum ve lezzet oldu, teşekkürler : )

    BlackPearl; bu mevsimde gelirsen yapar yollarım sana : )

    çeşnici Handan; teşekkür ederim

    NiLaY;teşekkürler, neden olmasın : )

    mutfagabuyrun ;teşekkürler

    Zeynep; çok teşekkürler, güzel bir gün diliyorum

    sarımutfak-hande;teşekkürler

    Yeşim;ayırdım bir tabak : )

    Derya; yapıverirsin becerikli ellerinle :)

    Nesrin;teşekkürler

    Zennube;teşekkürler canım

    YanıtlaSil
  14. Minecim canım ellerine sağlık bendede kabak var bekliyor valla aslında faceden bir arkadaş degişik bir tarif söylemişti ama yapmadım hala
    bak aklıma düşürdün :)

    YanıtlaSil
  15. Biz de bayiliriz kabak tatlisina. Allah tan burada bulabiliyorum. Ellerine saglik, kaymakla daha bir guzel oluyor.

    YanıtlaSil
  16. Ellerine sağlık canım.Değişik olmuş.Denenmeli.sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. bunun adı tatlı olamaz. bu bu bambaşka bişe gibi gözüküyo tatlıötesi gibi =)

    YanıtlaSil
  18. Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  19. Sevil; yap yap yap : )

    Bayram Kombesi; kaymak güzel bir seçenek
    afiyet şeker olsun

    mutfaktaki rüya - Arzu- ; teşekkürler

    zey0zey;canım benim asıl tatlı sensin : )

    Fuat Gencal; teşekkürler

    YanıtlaSil
  20. Bayılırım kabak tatlısına...
    Harika bir tatlı olmuş bu da,klasik kabak değil hani.Ellerine sağlık.Kabak olsun,nasıl olursa olsun :)

    YanıtlaSil
  21. Canım harika görünüyor!
    Karalemize'yi okur okurmaz 'tamam'dı benim için.
    Kabak tatlısı ile pek aram yoktur ama bu şekli ile bayıldım.
    Kocaman sevgi ve selamlarımı gönderiyorum..

    YanıtlaSil
  22. Papatya68; tabii ki yolladım bile :)

    Özgür;süpersin ben de son bir kaç yıldır çok sevip yapıyorum : )

    CafePepala;uzman kişi olur verdiyse tamamdır teşekkürler : )

    YanıtlaSil
  23. Unutmadan hemen defterime atmalıyım. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  24. Kabak tatlısına bende bayılırım nefis görünüyo elinize sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  25. sarkaç; tavsiye ederim : )

    Utku'nun annesi; teşekkürler

    YanıtlaSil
  26. Ellerine sağlık canım harika görünüyor kabak tatlısını çokta severim eminim bu hali çok daha lezizdir

    YanıtlaSil
  27. YEMEK VAKTİ AYLİN;teşekkürler,değişik ve hoş oldu : )

    YanıtlaSil
  28. canım ismini duymak yetti ban zaten.çok afili olmuş inan.ellerine sağlık.ben çok seviyorum bu tatlıyı.lakin eminim bu lezzet çok yakışacaktır.klasik lezzeti bir de bu şekilde denemek gerek.emeğine fikrine sağlık canısı.sevgiler minticiğinden...

    YanıtlaSil
  29. mintininmutfağı;güzel yorumun için çok teşekkürler görüşmek üzere

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...