Patatesler ve pırasalar diğer arkadaşlarıyla birlikte çiftçi teyzenin kilerinde şarkılar söylerken bir gurup afacan da dışarıda oyun oynuyormuş. Tatlı mı tatlı torunlar ne olduğunu anlamamıza fırsat vermeden kavgaya tutuşmuşlar. Bağıra çağıra birbirlerine “şişko patatessin”, “pırasa saçlısın işte” diyorlarmış. Tabii ki afacanların kavgası onları çiftçi teyzenin çikolatalı pasta ve süt için çağırmasıyla kesilivermiş ve tatlıya bağlanmış.
Kilerde ise pencereden dışarıda olanları seyreden pırasa ve patatesin sesi soluğu kesilmiş ve ağızlarını bıçak açmaz olmuş. Akşam yemeği için hazırlık yapacak olan çiftçi teyze buz gibi soğuk havayı fark etmiş. Şöyle bir etrafına bakınınca özellikle pırasa ve patateslerin yüzlerinden düşenin bin parça olduğunu fark edip yanlarına gelmiş. Bugün pırasayla ne yapsam acaba diye tatlı tatlı sesli düşünmeye başlamış. Pırasalar hemen “neden hep pırasa saçlı diyorlar, o ne demek?” Patatesler durur mu “peki neden şişko patates deniyor hep” diye başlamışlar karmakarışık konuşmaya. Çiftçi teyze bir şey söyleyecek olmuş onu bastırıp bu sefer de ağlamaya başlamışlar.
Birden bire ne yapacağını şaşıran teyzemiz sonunda “hadi gelin hep birlikte güzel bir yemek yapalım, bakalım neler olacak” demiş. Bir kiloya yakın pırasayı bir güzel yıkamış, halka şeklinde doğrayıp haşlamaya başlamış. İki tane patatesi de yıkayarak ayrı bir tencerede haşlamaya başlamış. Haşlanan pırasaları süzerek ılımaları için bir kenara almış. Pırasalarla patatesler “bizden ne yapacaksın” diye merak ve sevinçle sorular sormaya başlamışlar, gülümseyen çiftçi teyzemiz patatesleri soyup, çatalla ezmiş. İçine 1 su bardağı torunlarının çok sevdiği rendelenmiş kaşar eklemiş ve 1 yumurta kırmış. Pırasaları, tuz, karabiber, pul biberi ekleyerek hepsini karıştırmış ve yağlanmış fırın kabına koymuş. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirmeye vermeden önce börek gibi olan bu karışımın üzerine çörek otları serperek nefis bir görünüm elde etmiş. Ve yaklaşık 40 dakika kadar pişirmiş.
Akşam yemeğinde bu nefis böreğin tadına bakan torunları “aa nineciğim bu nedir ne kadar güzelmiş, hep bundan yap” diye ne kadar beğendiklerini söylemeye başlamışlar. Teyzemiz de durumu anlatınca özürler dilenmiş, bir daha da pırasa saçlı, şişko patates gibi sözcükler kullanılmamış.
** Tarif; Lezzet Dergisi
Cok tatli bir tarif. Bu börek yenmez mi, sevgiler...
YanıtlaSilharika hikayeli bir börek olmuş ellerinize sağlık.anlatımı çok güzel olmuş.
YanıtlaSilÇayda sendeyim.Bayılırım böreğin her çeşidine .öpüyorum.
YanıtlaSilpırasayla patates bir güzel kaynaşmışlar desene:)
YanıtlaSilÇok güzel illaki denemek gerek.
nesrin; teşekkürler
YanıtlaSilGülcan; çok teşekkürler
mutfaktakiArzu; bekliyorum teşekkürler
sünter; tavsiye ederim :)
Mineim ellerine sağlık pırasa ve patates çok iyi bir ikili olmuşlardır eminim ...
YanıtlaSilYEMEK VAKTİ AYLİN ; oldular canım teşekkürler
YanıtlaSilpapatya68; çook tatlısın, güzel yorumun için teşekkürler
YanıtlaSileşim bayılır pırasalı böreğe,patateslisini denememiştim,bir öyle deneyeyim :) ellerine sağlık !
YanıtlaSilBen de pırasalı börek yapma niyetine
YanıtlaSildeyim bugünlerde ama sadece niyetle kalıyor, ne yazık:))
gülbahçesi, bizim evde çok beğenildi hem kolay hem lezzetli ve yufkasız : )
YanıtlaSilNarincE; kolay gelsin diyeyim o zaman niyetleri gerçekleştirmen dileğiyle : )
Mineciğim şiir gibi bir börek olmuş ellerine sağlık.Hikayeye bayıldım. Tüm lezzetleri hikayeli alayım öpüyorum.
YanıtlaSilohh oh ohhh.. hem ağzına hem ellerine sağlık ;)
YanıtlaSilbaşlık da anlatımda çok güzeldi. paylaşım için teşekkürler.
YanıtlaSilbörek harika görünüyor zaten pek bi severim hamur işini :)) ellerine sağlık.
Ne kadar güzel tarifleri dile getiriyorsun :)
YanıtlaSilİnan insanın hemen mutfağa gidip yapası geliyor...
Hiç sevmediğim birşey bile olsa inan bu anlatımla herşeyi yapar yerim :)
Ellerine sağlıkkk...
ellerine sağlık eminim nefis bir ikili oluşturmuşlardır
YanıtlaSilsevgiler...
mmmm tam sevdiğim gibi! :)
YanıtlaSilÇiftçi teyzeciğim,nefis olmuş yine,ellerine,gönlüne sağlık..
Pırasa ve patates müthiş uyumlu olmuşlar,acıktım zannımca..
Şimdi bende peynirli gül böreği yiyorum.Pırasalı patateslide fena olmazdı hani.
YanıtlaSilellerine sağlık canım
Derya;çok teşekkürler
YanıtlaSilSyhn; teşekkürler : )
stuven; teşekkürler :)
Vijdan; seviliyorsa ne mutlu bana : )
sarı mutfak,Hande; hiç düşünmemiştim bu ikiliyi daha önce pek yakıştılar araya da kaşar peyniri girince : )
Cafe Pepela; mutfağa gidiyorsan ne güzel lezzetler çıkaraksın kimbilir dört gözle bekliyorum : )
Zehra Gürgen; bugün bolca yaptım beklerim : )
Mineciğim anlatım çok şeker, tarif de güzel daha ne olsun. Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilçeşniciHandan; çok teşekkürler canım
YanıtlaSilÇok güzel bi tarif olmuş elinize sağlık
YanıtlaSilsevgiler
Yine harikasın,bu masallar tariflerinin önüne geçecek söyleyeyim :))
YanıtlaSilUtku'nun annesi; teşekkürler
YanıtlaSilÖzgür; keşke : )
ya mine abla senin şu hikayelerine bayılıyorum inan.bebişim büyüsün sana göndereyim ona da tatlı bişeyler anlatırsın.ellerine sağlık.çok cici olmuş bence...
YanıtlaSilmintininmutfağı; ne tatlı bir yorum çok teşekkür ederim her zaman anlatırım : )
YanıtlaSil