19 Ekim 2010 Salı

Pırasalarla Patatesler Üzülünce - Patatesli Pırasalı Börek


Patatesler ve pırasalar diğer arkadaşlarıyla birlikte çiftçi teyzenin kilerinde şarkılar söylerken bir gurup afacan da dışarıda oyun oynuyormuş. Tatlı mı tatlı torunlar ne olduğunu anlamamıza fırsat vermeden kavgaya tutuşmuşlar. Bağıra çağıra birbirlerine “şişko patatessin”, “pırasa saçlısın işte” diyorlarmış. Tabii ki afacanların kavgası onları çiftçi teyzenin çikolatalı pasta ve süt için çağırmasıyla kesilivermiş ve tatlıya bağlanmış.

Kilerde ise pencereden dışarıda olanları seyreden pırasa ve patatesin sesi soluğu kesilmiş ve ağızlarını bıçak açmaz olmuş. Akşam yemeği için hazırlık yapacak olan çiftçi teyze buz gibi soğuk havayı fark etmiş. Şöyle bir etrafına bakınınca özellikle pırasa ve patateslerin yüzlerinden düşenin bin parça olduğunu fark edip yanlarına gelmiş. Bugün pırasayla ne yapsam acaba diye tatlı tatlı sesli düşünmeye başlamış. Pırasalar hemen “neden hep pırasa saçlı diyorlar, o ne demek?” Patatesler durur mu “peki neden şişko patates deniyor hep” diye başlamışlar karmakarışık konuşmaya. Çiftçi teyze bir şey söyleyecek olmuş onu bastırıp bu sefer de ağlamaya başlamışlar.

Birden bire ne yapacağını şaşıran teyzemiz sonunda “hadi gelin hep birlikte güzel bir yemek yapalım, bakalım neler olacak” demiş. Bir kiloya yakın pırasayı bir güzel yıkamış, halka şeklinde doğrayıp haşlamaya başlamış. İki tane patatesi de yıkayarak ayrı bir tencerede haşlamaya başlamış. Haşlanan pırasaları süzerek ılımaları için bir kenara almış. Pırasalarla patatesler “bizden ne yapacaksın” diye merak ve sevinçle sorular sormaya başlamışlar, gülümseyen çiftçi teyzemiz patatesleri soyup, çatalla ezmiş. İçine 1 su bardağı torunlarının çok sevdiği rendelenmiş kaşar eklemiş ve 1 yumurta kırmış. Pırasaları, tuz, karabiber, pul biberi ekleyerek hepsini karıştırmış ve yağlanmış fırın kabına koymuş. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirmeye vermeden önce börek gibi olan bu karışımın üzerine çörek otları serperek nefis bir görünüm elde etmiş. Ve yaklaşık 40 dakika kadar pişirmiş.

Akşam yemeğinde bu nefis böreğin tadına bakan torunları “aa nineciğim bu nedir ne kadar güzelmiş, hep bundan yap” diye ne kadar beğendiklerini söylemeye başlamışlar. Teyzemiz de durumu anlatınca özürler dilenmiş, bir daha da pırasa saçlı, şişko patates gibi sözcükler kullanılmamış.

** Tarif; Lezzet Dergisi

26 yorum:

  1. Cok tatli bir tarif. Bu börek yenmez mi, sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. harika hikayeli bir börek olmuş ellerinize sağlık.anlatımı çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  3. Çayda sendeyim.Bayılırım böreğin her çeşidine .öpüyorum.

    YanıtlaSil
  4. pırasayla patates bir güzel kaynaşmışlar desene:)

    Çok güzel illaki denemek gerek.

    YanıtlaSil
  5. nesrin; teşekkürler

    Gülcan; çok teşekkürler

    mutfaktakiArzu; bekliyorum teşekkürler

    sünter; tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
  6. Mineim ellerine sağlık pırasa ve patates çok iyi bir ikili olmuşlardır eminim ...

    YanıtlaSil
  7. YEMEK VAKTİ AYLİN ; oldular canım teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. papatya68; çook tatlısın, güzel yorumun için teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. eşim bayılır pırasalı böreğe,patateslisini denememiştim,bir öyle deneyeyim :) ellerine sağlık !

    YanıtlaSil
  10. Ben de pırasalı börek yapma niyetine
    deyim bugünlerde ama sadece niyetle kalıyor, ne yazık:))

    YanıtlaSil
  11. gülbahçesi, bizim evde çok beğenildi hem kolay hem lezzetli ve yufkasız : )

    NarincE; kolay gelsin diyeyim o zaman niyetleri gerçekleştirmen dileğiyle : )

    YanıtlaSil
  12. Mineciğim şiir gibi bir börek olmuş ellerine sağlık.Hikayeye bayıldım. Tüm lezzetleri hikayeli alayım öpüyorum.

    YanıtlaSil
  13. ohh oh ohhh.. hem ağzına hem ellerine sağlık ;)

    YanıtlaSil
  14. başlık da anlatımda çok güzeldi. paylaşım için teşekkürler.

    börek harika görünüyor zaten pek bi severim hamur işini :)) ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Ne kadar güzel tarifleri dile getiriyorsun :)
    İnan insanın hemen mutfağa gidip yapası geliyor...

    Hiç sevmediğim birşey bile olsa inan bu anlatımla herşeyi yapar yerim :)

    Ellerine sağlıkkk...

    YanıtlaSil
  16. ellerine sağlık eminim nefis bir ikili oluşturmuşlardır
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. mmmm tam sevdiğim gibi! :)
    Çiftçi teyzeciğim,nefis olmuş yine,ellerine,gönlüne sağlık..
    Pırasa ve patates müthiş uyumlu olmuşlar,acıktım zannımca..

    YanıtlaSil
  18. Şimdi bende peynirli gül böreği yiyorum.Pırasalı patateslide fena olmazdı hani.

    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  19. Derya;çok teşekkürler

    Syhn; teşekkürler : )

    stuven; teşekkürler :)

    Vijdan; seviliyorsa ne mutlu bana : )

    sarı mutfak,Hande; hiç düşünmemiştim bu ikiliyi daha önce pek yakıştılar araya da kaşar peyniri girince : )

    Cafe Pepela; mutfağa gidiyorsan ne güzel lezzetler çıkaraksın kimbilir dört gözle bekliyorum : )

    Zehra Gürgen; bugün bolca yaptım beklerim : )

    YanıtlaSil
  20. Mineciğim anlatım çok şeker, tarif de güzel daha ne olsun. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  21. çeşniciHandan; çok teşekkürler canım

    YanıtlaSil
  22. Çok güzel bi tarif olmuş elinize sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  23. Yine harikasın,bu masallar tariflerinin önüne geçecek söyleyeyim :))

    YanıtlaSil
  24. Utku'nun annesi; teşekkürler

    Özgür; keşke : )

    YanıtlaSil
  25. ya mine abla senin şu hikayelerine bayılıyorum inan.bebişim büyüsün sana göndereyim ona da tatlı bişeyler anlatırsın.ellerine sağlık.çok cici olmuş bence...

    YanıtlaSil
  26. mintininmutfağı; ne tatlı bir yorum çok teşekkür ederim her zaman anlatırım : )

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...