(evet biliyorum biliyorum harika fotoğraflar çekeceğim birgün ama birgün : ) )
Yemek günlüğü tutan ve mutfakla haşır neşir olan biri ister istemez yeni çıkan kitaplarda yemek kitaplarına takılıveriyor ve en azından tanıtım yazısını okuyor. Sonra kitapçıda hiç aklında yokken rastlayıveriyor o kitaba aklında kalan iki sözcükle; kadayıf, mantı : )
Ama kitap kocaman, üstelik poşetli! Tamam poşetli kitaplar seviliyor ama en azından biri açık bırakılmalı ve sayfalarda kaybolunmasına izin verilmeli. Hele de yemek kitaplarının hayal kırıklığı yaratan kuşe kağıt ve fotoğraftan olanlarına rastlanacaksa…
Ama kitap kocaman, üstelik poşetli! Tamam poşetli kitaplar seviliyor ama en azından biri açık bırakılmalı ve sayfalarda kaybolunmasına izin verilmeli. Hele de yemek kitaplarının hayal kırıklığı yaratan kuşe kağıt ve fotoğraftan olanlarına rastlanacaksa…
İşin aslı alıp almamakta kararsız kalmıştım, biraz fiyatlıca ama geleneksel ve moderni harmanladığı söylenen, Türk Füzyon Mutfağının temel taşlarını atan bu kitabı.
Aklımda kadayıf, mantı ve kapakta modern bir fotoğraf … İyi de nasıl olacaktı? Sonrasında o modern fotoğraftaki kolyenin kurutulmuş biber –sanırım- olduğunu fark edince güldüm ve aldım. İyi ki de almışım. :) A’dan Z’ye mutfakla ilgili her şey büyük bir keyifle, kendi deyimiyle gönülden gelerek yazılmış, sıcacık doğal fotoğraflarla bezenerek…
Görünmeyen malzeme sevgiyle yola çıkan ve tüm yolculukların tutkuyla olmasını dileyen, insanın elinden bırakmak istemeyeceği bir yemek kitabı Refika’nın Mutfağı…
Baştan Çıkaranların Salatası; Roka, Parmesan, İncir
(Tarif;Refika’nın Mutfağı – Refika Birgül )
Malzemeler
• 1 bağ roka
• 50gr parmesan peyniri
• 5 adet kuru incir
• 1 avuç ceviz
• 2 çorba kaşığı kahverengi şeker
• 1 çorba kaşığı bal
• 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
• 1 çorba kaşığı balsamik sirke
Rokayı yıkanıp suyu süzüldükten sonra, elle 2-3 parçaya bölünür. Rokalar zeytinyağında iyice çevrilir. Tüm yaprakların zeytinyağlandığından emin olunur. Salatanın lezzetinin belirleyici kısmı bu aşama olduğu için atlanmaması gerekiyor. Daha sonra bal salataya yayılır. Parmesanlar fasulye soyucu ya da ince dilimleyebilecek bir bıçakla dilimlenir. (Benimkiler biraz kalın oldu ama tadı süperdi.)İncirler 6 parçaya ayrılarak eklenir.
Tavada şeker bir kaşık suyla eritilir. Cevizler tavanın içinde birkaç kez çevrilir ve soğumaya bırakılır. Soğuduklarında kırılıp salataya konulabilecek kıvama geliyorlar.
Mineciğim bende böyle kitaplara takılıyorum çok kez ama aldığımda özensiz tariflerle karşılaştığım çok oluyor ne yazıkki. Salata muhteşem eline sağlık adaşım.Sevgiler...
YanıtlaSilne değişik lezzetleri bir araya getirmiş. hepsi ayrı güzel birlikte daha bir güzel :)
YanıtlaSilsevgili adaşım aldığım birkaç yemek kitabını sağ elim gibi kullanıyorum yemek kitabı almadan önce de birkaç yerde tarifleri ya da söyleşilerini izliyorum
YanıtlaSilneyse ki bugüne kadar bir sorun çıkmadı umarım bundan sonra da hep memnun kalırım
sevgiler...
hayatın ta kendisi lokantası; gerçekten öyle, gelenekselle moderni harmanladığı için çok sevdim tarifleri ve gerçekten çok yaratıcılar ...
Olsada yesek =)
YanıtlaSilsağlık iksiri gibi :)
YanıtlaSilGerçekten bazı kitaplardaki tarifleri incelediğinde,"bu da koyulurmu bu tarife" diyorsun. Ama çok farklı ve muhteşem tatlar çıkıyor ortaya. Mesela balsamik sirke çilekle mükemmel oluyor :) İnsanın inanası gelmiyor. Ellerine sağlık. Sağlık deposu bir salata. Sevgiler.
YanıtlaSildağınık oda; bir daha sefere ayırıyorum :)
YanıtlaSilNilay; sağlık ve enerji deposu :)
Bengü ; ilk defa duydum balsamik sirke ve çileği deneyeceğim, teşekkürler