30 Haziran 2010 Çarşamba

AMAT İhsan Oktay Anar - Domatesli Pilav



Bir döngüye farkında olmadan teslim olmuş bir gemi dolusu adam başlarında esrarengiz bir kaptanla denize açıldığında gemiye, iri yapılı, sırma işlemeli siyah kaput giymiş biri de biner. “İşte bu adam kuşağı bırakıp küpeşteye tutundu ve güverteye ayak bastı. Bunun ilahi düzenin bozulması demek olduğunu hiç kimse bilmeyecekti.”*

Anar’ın eski Türkçeyi rahatlıkla kullanmakla kalmayıp bu konudaki gemicilik terimleriyle de haşır neşir olduğu, göndermelerle ve espirilerle süsleyerek ve  eğlenerek yazdığı bir roman Amat. Tıpkı Suskunlar ve diğerleri gibi... Gündemimin ve gündemimizin ağır olduğu zamanlarda bir parça edebiyatla hafiflemek için kitaplığımda tekrar tekrar okunacaklar arasına çoktan girdi bile…

*Sayfa 19


Domatesli Pilav

3 su bardağı pirinç ayıklanıp, tuzlu ılık suda 20 dakika bekletilir. Bu yirmi dakika çocukluğumda beri öyledir neden bilmem: =) 2 adet olgun kırmızı domates incecik doğranarak sıvıyağda çevrilir. Su eklenerek iyice pişirilir. Piştikten sonra yıkanıp nişastası süzülen pirinçler de eklenip biraz daha çevrilir. 3 su bardağı kaynar su tencereye koyulur ya da pirinçlerin üstünü geçecek kadar kaynar su eklenir. İsteğe göre tuz da koyulduktan sonra altı açık ateşte suyu çekene kadar pişirilir. Su çekince altı kısılarak demlendirilir. Üzerine 1-2 çorba kaşığı tereyağı eklenerek karıştırılır. Afiyetle yenir.

11 yorum:

  1. ellerine sağlık arkadaşım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Çok lezzetli görünüyor canım ellerine sağlık.Sevgilerle...

    YanıtlaSil
  3. minecim ellerine sağlık çok güzel görünüyor. sıcacık pilavın yanına buz gibi ayran eşliğinde harika olur bak şimdi canımı çektirdin...

    YanıtlaSil
  4. Domatesli pilavı çok severim ama kolay gibi görünse de aslında tutturmak lazım kıvamını lapa gibi olmamalı,
    kitap önerini dikkate alacağım bu sıralar elimde kitap kalmadı madem uykusuzluk sorunum var bari bol bol kitap okuyayım değil mi?

    YanıtlaSil
  5. Sevil; teşekkür ederim...

    Arzucum teşekkürler, sanal da olsa insanın arkadaşlarının olması çok güzel


    Emel; yeşil salata da olsun ama : =)

    Zehra; eski Türkçeyi çok güzel ve eğlenceli kullanıyor Anar. Suskunları tavsiye ederim ama gene de herkesin zevki bir olmayabilir derim
    kaliteli bir uyku çekmen dileğiyle...

    YanıtlaSil
  6. evet ya nasıl unutulur salata sen yapmaya başla geliyorum tatlıda benden olsun hadi

    YanıtlaSil
  7. tamamdır çok keyifli olacak : =)

    YanıtlaSil
  8. elinize sağlık. çok hoş görünüyor. ben de bayılırım domatesli pilava. sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Mine cik,

    Ihsan Oktay Anar a bayilirim. Yeni kitabi okunmadan duruyor kutuphanemde. Siradalar yani.

    Operim.
    Cigdem

    YanıtlaSil
  10. vazgeçilmezim.
    ama görüntü sende çok güzel olmuş.
    anasının kızı,anneannesinin torunu ne olacak.

    YanıtlaSil
  11. ya anneannemin domatesli pilavı ünlüydü o kadar kaldım insan bir seyreder di mi
    annemi de hiç seyretmedim şimdi de yemek yapmıyor ama komik olan ablam annemin eli değen yemeği hemen anlıyor : ))))-kendisi fena halde lezzet radarı ya -
    öptüm

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...