13 Mayıs 2010 Perşembe

Havaalanında Bir Hafta(Alain De Botton)- Zencefilli Kurabiye-1




İş koşuşturmacaları dışında havaalanı kavramı bende daha çok Azınlık Raporundaki haliyle oluşmuştu bir ara. Hani şu yaklaştığında, kişinin adıyla selam veren, sadece ona reklam yapan panoların olduğu geleceğin havaalanları … (Sahi doğru mu hatırlıyorum, Azınlık Raporundaydı değil mi onlar ? )

Uçak biletleri bir güzel ucuzladığında sık sık havaalanına gider, “insanları ihtiyatla gözlemleme, ötekilik denizinde kendini unutma ve gözle kulağın sağladığı sınırsız öykü parçacıklarında hayal gücünü serbest bırakma fırsatı”* nı yakalar oldum.

Açıkçası yazarın yaptığı gibi havaalanına bir bavulla gidip, daha öteye gitmeden sınırsızca her yere girip çıkabilme ya da herkesle konuşma fikri oldukça çekici. Fikir güzel olunca ve felsefeden sanata, bilime, güncel konulara değinerek oluşturduğu değişik üslubunu sevdiğim Alain De Botton'un bu kitabı hafta sonu seçeneklerime giriverdi.

Kitapçıya bir tanım vererek kitap tavsiye etmesini istediğinde, dergi isteyip istemediğinin sorulması ya da pederle metafizik konularına dair bir konuşmaya girecekken aldığı cevap gülümsediklerim arasında… Havada her şeyden uzak bir yolculuktan sonra bagajlara kavuşmanın melankolisi ya da British Airways genel müdürüyle yaptığı konuşmanın sonlanış şekli de belki biraz hüzünlendirici…

Kısaca Alain De Botton beklenmedik şekilde gelen bu kitap önerisini çok hoş bir şekilde kağıda dökmüş. Bana da bir dahaki havaalanı yolculuğumda bu kitaba yakıştırdığım zencefilli kurabiyelerim ve mümkünse demli bir fincan çay eşliğinde bir köşeye çekilmek kalıyor belki de :=)

Zencefilli Kurabiye -1
(Tarif-net 400gr. Gamze Bursa)

Malzemeler
• 2,5 su bardağı un
• 2 çay kaşığı kabartma tozu
• 1 çorba kaşığı kakao
• ¼ çay kaşığı tuz
• 1 çay kaşığı zencefil
• 1 dövülmüş karanfil
• 150 gr tereyağı
• 1 su bardağı esmer şeker
• 1 yumurta
• 2 çorba kaşığı toz şeker

Fırın 180 dereceye ayarlanır. Fırın tepsisi yağlanır ya da pişirme kağıdı serilerek hazırlanır. Un, kabartma tozu, kakao, tuz, zencefil, karanfil elenerek karıştırılır. Oda sıcaklığında bekletilen tereyağı ve esmer şeker karıştırıcıyla iyice karıştırılır. Yumurta eklenerek karıştırmaya devam edilir. Unlu karışım eklendikten sonra düşük ayarda karıştırılarak hamur haline getirilir. Hamurdan elle parçalar koparılarak yuvarlanır. Üzerine parmakla bastırılarak yassılaştırılır. Fırın tepsisine dizilir. 15 dakika fırında tutulduktan sonra çıkarılır. Orta kısmı hafif ıslak kalmalı. Bizim fırının biraz yavaş ısıttığı için biraz beş- altı dakika kadar fazla beklettim. Ilıyınca toz şeker serpilir.

* sayfa 27 (Havaalanında Bir Hafta)

5 yorum:

  1. teyzelerin sultanı istersin de hemen kayıt girmez miyim : =)

    YanıtlaSil
  2. Mine'ciğim,
    Benim blogdaki fotoğrafta kaktüs meyvesi yok, gördüğün (eğer en öndekinden bahsediyorsan) "dragon fruit" denen ve Asya ülkelerinde bulunan bir meyve.

    YanıtlaSil
  3. hele şükür ya,
    kitap okunacaklar arasına girdi bile,umarım özlem de seni takip ediyordur.
    zencefilli kurabiye yemek kısmet olmamıştı,tarifini aldım,haftaya misafirlerime yapayım bari.
    ellerine sağlık olsun.

    YanıtlaSil
  4. Teyzelerin kıymetlisi Alain De Bottonun tarzı biraz değişik, tarzını sevmeyenlere biraz sıkıcı gelebilir de...

    zencefilli kurabiye neredeyse çay demleme süresinde yapılıyor, biz annemle çok sevdik
    tavsiye ederim rahatlıkla

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...