28 Nisan 2010 Çarşamba

Enginarlı Pilav


Hem annem hem de teyzem hep aynı şekilde çekiyorsun deyince son iki fotoğrafın yanına bir şeyler koydum. Değişiklik işte, ama ne yapayım bizim evde sanatçı olan abim Raif Tozanlıoğlu’dur. Abi gelsen de güzel güzel çeksen pişirdiklerimin fotoğraflarını : )

Bugün enginarlı pilavı balık sonrası için pişirdim. Hem sağlıklı, hem lezzetli.
Enginarlı Pilav
(Tarif; Dedemin Sofrası Büyükada Yemekleri- Selin Kutucular)

Malzemeler

• 4 ayıklanmış enginar
• 2,5 su bardağı pirinç
• 2 demet taze soğan
• 1,5 çay bardağı zeytinyağı
• 2 tatlı kaşığı tuz
• 8 tatlı kaşığı toz şeker ( damak tadına göre azaltılabilir, ben genelde 4 kaşık koyuyorum)
• 1 demet dereotu

Pirinçler ayıklanıp, yıkanır. 20 dakika sıcak suda bekletilir. Yıkanan taze soğanlar yeşil kısımları ile birlikte ince ince doğranarak zeytinyağında çevrilir. 6 parçaya bölünen enginarlar da tencereye konulur, biraz daha çevrilerek üstlerini geçecek kadar su konulur. Su çekince ve enginarlar pişince, pirinçler ve tuz, şeker ilave edilir. Üstlerine 2,5 su bardağı su da konulduktan sonra açık ateşte suyu çekene kadar beklenir. Pilavın üstü çukur çukur olunca ocağın altı iyice kısılır, karıştırılır, 5 -10 dakika civarı demlenmeye bırakılır. Dereotuyla servis edilir.

14 yorum:

  1. Enginarlı tariflere harika bir tarif daha hiç duymadım ama çokta güzel görünüyor.Eline sağlık Mineciğim...

    YanıtlaSil
  2. Aaaa dün akşam senin enginarlı pilavını anlatıyordum Nur'a.O domatesli yapmış,bende Mineninkini denemelisin dedim,tadına doyum olmuyor,nasıl yapıldığını anlatamadım tabi ki..
    bu sabah tarifi görünce gülümsedim.
    Mutlaka denenmeli..Ama sen enginarları bana daha küçük yedirmiştin.

    YanıtlaSil
  3. Teyzelerin en güzeli altıncı hissine bayılıyorum senin :=)
    tarifinde altıya bölün diyor, tabii enginar biraz büyükse böyle büyük oluyor, annem de servis yaparken birkaç parçaya böldürdü enginarları
    aaa Nur Ablanın tarifini de merak ettim, interneti yok mu ?

    YanıtlaSil
  4. Enginarlı Pilavı cok severim, mevsimi gediğinde sıkca yapılır her türlü tarifi:)
    ellerinize saglık,

    sevgiler,
    Figen Karavaş

    YanıtlaSil
  5. enginar deyince bizim evde akan sular durur..eşimin en sevdiği sebzedir.her gün pişirsem itiraz etmez.(aslında edemez...)bende hep aynı şekilde pişirmekten sıkılmıştım yeni bir tat arıyordum.Minecim çok sağol.Bugün pazardan çanak şeklnde temizlenmişini almıştım.çok işime yaradı bu tarif.1-2 gün içinde deneyeceğim.Ellerine sağlı bir tanem
    Nuray-İzmir

    YanıtlaSil
  6. adsızım kıymetlim afiyet şeker olsun ...

    YanıtlaSil
  7. Enginarı tek şekilde pişiriyorum ben, sağlıklı diye yediklerimden. Senin tarifini bir deneyeyim...

    YanıtlaSil
  8. hiç denemedim tatlım ..
    merak ettim bak şimdi :)
    ellerine sağlık çok güzel görünüyor canım eminim çokta lezzetlidir...
    sevgilerle:)

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Mine,
    Bu tarifi aldım, yazdım. Yarın, buzdolabında bekleyen enginarları tarifine göre pişireceğim. İlk kez yapıyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şimdiden afiyet olsun beğenmeniz dileklerimle...

      Sil
  10. Bir sonraki yapışımda enginarları daha büyük dilimlemeye karar verdim. Lezzeti gayet güzeldi ama. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğenmenize sevindim şekli isteğe göre değişebilir tabii : )

      Sil
  11. Nefis bir pilav olmuş, anlatımınızdan belli oluyor.
    Ben güneyliyim ve bizde daha çok enginarin zeytinyağlısı pişirilir.
    Sizin pilavınızı mutlaka deneyeceğim, sevgiler, Pırıl.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tavsiye ederim şimdiden afiyet olsun

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...