25 Mart 2010 Perşembe

Minik Kereviz Üzülünce





Günlerden bir gün minik kereviz sabah uyandığında esnerken yemyeşil minik yaprakları günışığına çıkıverdi. Toprak ananın güvenli ve sakin kucağından aydınlık yeryüzüne çıkınca gözleri kamaştı. Şaşkınlıkla etrafına bakarken diğer minik kerevizlerle göz göze geldi.
Hemen kaynaşarak gülüşmeye, şarkılar söylemeye başladılar. Mutlu minik kerevizleri gülümseyerek seyreden az ilerideki portakal dede aşağı doğru eğilip sabah çiğlerini üstlerine döktü. Kerevizler çok susadıkları için kana kana dökülen suları içtiler. Kış güneşini ve gelen suyu bir güzel vitamine çevirdiler. Sonra da “kereviziz biz çok leziziz hem de çok vitaminliyiz herkese iyi geliriz” diye şarkılarına devam ettiler.

Günler güle eğlene geçerken kerevizler dallarını portakal dedeye doğru uzatıp artık biz de insan dostlarımız için yararlı olmak istiyoruz demeye başladılar. Konuşmalarını duyan çiftçi teyze sebze bahçesine gelip “hııım ne de güzel büyümüşsünüz sizden salata yapmak istiyorum” deyip birer birer topladı kerevizleri. Artık kocaman olan kerevizimiz de, sevinçle topraktan çıkarak sepette yerini aldı. Teyze kerevizleri soyarken içeri giren evin iki yaramazı "öfff biz bunları yemek istemiyoruz, bu kokuyu sevmiyoruz" diye bağırmaya başladılar ve kerevizin yapraklarıyla birbirlerine vurmaya başladılar. Bunun üzerine bizim kerevizimiz o kadar üzüldü ki birden kararmaya başladı. Şaşıran anneleri sanki toprağa dönmek ister gibi tümüyle kapkara oluveren kerevizle ne yapacağını bilemedi. Afacanlardan özür dilemelerini istese de iş işten geçmişti artık.

O gün bugündür ne zaman bir kereviz azıcık da olsa üzülse hemen kararmaya ve ağlamaya başlar. Kerevizi teselli etmek için limon arkadaşları sularıyla devreye girer. Ve ona insanlar için ne kadar büyük bir iyilikte bulunduğunu, hepimizin doğa ananın çocukları olduğumuzu birbirimiz olmadan yaşayamayacağımızı anlatır.

Masal bir yana, evdekilerin tepkilerinden artık kereviz sezonunu bitirmem gerektiğini anlamış bulunmaktayım. Teyzecim gelecek sezona tariflerim şimdiden birikti bile.

Şaka bir yana bu nefis bir davet yemeği, ablamla ben bayıldık!Kesinlikle tavsiye ediyoruz.


Kereviz Gıraten
(Tarif; Gamze Bursa net425g)

• 1 çorba kaşığı zeytinyağı
• 20gr tereyağı
• 1 beyaz soğan
• 2 diş sarımsak
• 2 çorba kaşığı esmer şeker
• 1 çorba kaşığı taze kekik- kuru kullandım-
• 1 çorba kaşığı balsamik sirke
• 1 su bardağı kırema
• ¼ çaybardağı hindistancevizi
• 1 kg kereviz
• 150 gr keçi peyniri
• Tuz
• Karabiber – isteğe göre-

Fırın 180 dereceye ayarlanır. Soğanlar halka halka doğranır, ince doğranmış sarımsaklarla birlikte yanmaz tavada iyice pembeleştirilir. Tabii tavada önce yağları eritmek gerekiyor. Şeker, kekik ve balsamik sirke bu karışıma eklenerek 2 dakika pişirilir. Başka bir tencerede kırema ve hindistancevizi karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişirilir. Kaynayınca ocaktan alınır. Fırın kabı yağlanır ya da yağlı kağıt serilir. Kerevizler, soğan , sarımsak, tuz karışık dizilir. Ben kerevizleri en alta dizip üstlerine soğan, sarımsağı, üstüne kırema karışımını döktüm. En üste de keçi peynirini dilimleyerek ekledim. 40 dakika civarı fırında pişirilir. Kerevizler pişip, peynirler kızarınca fırından çıkarılıp servis yapılır.

Not: Tüm fırın yemeklerinde fırın kullanılmadan önce istenilen sıcaklıkta en az 5 dakika ısıtılmış olmalıdır.







5 yorum:

  1. ah teyzecim ah insan bu kadar üzdüğünü bildiği bu tatlı sebzeye böyle kötü davranır mı : =)

    YanıtlaSil
  2. Mine'ciğim, yemeklerin görüntüsü harika, en kısa zamanda ben de deneyeceğim. Ben en çok masallarına bayılıyorum. Sen çocuklar için böyle masallı bir yemek kitabı çıkarsana, (tabii büyükler için de).
    Günay

    YanıtlaSil
  3. teşekkürler, çok naziksin

    YanıtlaSil
  4. Mineeeeeeeeeeeee,
    Günayın fikrini çok tuttum.
    Bu konuda çalışmalısın.
    Hatta çocuklara bir site açmalısın.
    Düşünsene bu masallarla kerevizi yiyebilirdim belki de.Oysa ablam bana bir sürü masal anlatırdı.Böyle masalllarla kimbilir ne gaza gelip kereviz hayranı bile olabilirdim.!!!!!
    Aklınla çok yaşa Günay..
    Çocuklara iyilik yap....

    YanıtlaSil
  5. Allah iyiliğinizi versin ne diyeyim : =))

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...