2 Mart 2010 Salı

Kerevizin Sevgi Vitaminleri



Zaman zaman çocukken ne çok yemek seçtiğimi hatırlıyorum. Biber dolmasının kabuğunu ayıklayıp içini yemek, maydonoz, dereotuna böggh diye yaklaşmak, hatta çayı bile sevmemek artık sisler ardındaki zamanlardan gülümsüyorlar. O dönemde annem çok kolay piştiği için bolca yaptığını söylese de kerevizin adını bile hatırlamıyorum (demek bögh ötesi duygularım varmış kerevize karşı ).
Şimdilerde gerek vitamin deposu olması, gerekse çok kolay pişmesi nedeniyle kereviz favorilerim arasında ve mevsimi bitmeden iyice tadını çıkarmak istiyorum. Tarif Sofra dergisinden, kereviz sayısını yarıya indirdim, dolayısıyla iki kat olacak kerevizler tek kat oldu, tavuk göğsünü de biraz fazla koydum bana göre böyle daha kolay oluyor. Teyzecim kerevizler içinde ananas dilimleri gibi duruyor, böyle bir lezzeti kaçırma derim.

Fırında Tavuklu Kereviz (4-6 kişilik )

Malzemeler

• 2 adet kereviz (İstenirse kerevizler 2 yerine 4 olabilir , böylece tarif 8 kişilik olacaktır)
• 1,5- 2 adet tavuk göğsü ( İstenirse 1 adet de olabilir )
• 1 adet limonun suyu
• 5 çorba kaşığı silme tereyağ
• 3 dilim kabukları alınmış ekmek
• 2 su bardağı süt
• 100 gr rendelenmiş kaşar peyniri
• 2 çorba kaşığı mayonez
• 1 adet yumurta
• Tuz
• Karabiber (İsteğe göre)
Kerevizler soyulup halka halka doğranır. Bir tencereye alınıp, üzerine 2 su bardağı su ve limon eklenip 10 dakika haşlanır. 2 çorba kaşığı tereyağını bir tavaya alıp, ince doğranan tavuklar kızartılıp kenara alınır. Haşlanmış kerevizler süzülür. Kalan tereyağı ayrı bir tencereye alınır, ekmekler ve süt eklenir. Ekmekler tahta kaşıkla ezilir. Rendelenmiş kaşar peyniri, mayonez, tuz, yumurta eklenir. Hızla karıştırılarak 5 dakika pişirilir ve ocaktan alınır. Yağlı kağıt serilen ya da yağ sürülen fırın tepsisine kerevizler dizilir, üstlerine tavuk parçaları konur, kereviz artarsa bir kat daha konur. Daha sonra hazırlanan sütlü harç tepsinin üzerinde gezdirilir. 200 derece fırında 25- 30 dakika yani üzeri iştah açıcı olacak şekilde kızarana kadar pişirilir.Sıcak servis edilir. Afiyet olsun.

Not : Yağlı kağıt alırken üzerinde 200 dereceye dayanıklı ibaresini görmek gerekiyor. Çünkü kimi markalarda bu rakam 180 derece civarında dolayısıyla fırına konulduğunda yanıyor.

4 yorum:

  1. Sabah sabah gelmişim işe,önümde çay ve karşımda ööööööö kereviz!!!!!simit,puaça değil kereviz..
    Yeğenim bana kereviz yedirme çabalarına hayranım.Kereviz mevsimi bittiğinde Samsuna gelirim!Sen devam et kereviz yemeklerine, ben belki bir gün kereviz yerim...
    Ben çaya devam edeyim,böreğine bakayım.

    YanıtlaSil
  2. sabah sabah annemle çok güldük, sen çok yaşa emi
    haftaya kerevizçorba tariflerim var tam senlik : =)) ! içinde kerevizin olduğunu bile anlamayacağın tarifler hem de ...

    YanıtlaSil
  3. Mine;
    Ben de tavuksuz olarak mutlaka deneyecegim bu tarifi.
    Senin blogun da oldukca yeniymis. Hayirli olsun.
    Pinar

    YanıtlaSil
  4. kereviz graten gibi olur, çok da hoş olur iyi fikir...

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...