24 Mart 2010 Çarşamba

Kabaklı Pilav


Hafta sonu neredeyse 40 senelik komşularımızı ağırladık.Artık o iki katlı bahçe içindeki evlerin çoğu olmasa da komşuluklarımızın hala devam etmesini çok seviyorum. Eskilerden, eski komşuluklardan konuşurken tatlı anılar da devreye giriyor.
 Bir komşumuz çocukken annesinin eline fırında pişmiş kabakları verdiğini oyun oynarken yediklerini söylerken, annem de eski tekelin arkasının o zamanlar ilkokullarının bahçesi olduğunu ve bahçedeki keçiboynuzu ağacından dökülen keçiboynuzlarını alıp yediklerini anlatıyor. Sonrasında annemin babaannesinin çokça yaptığı kabaklı pilavı öğreniyorum. Geçmiş yad edilsin diye ben de bugün ilk defa yediğim, bu değişik pilavı pişirdim.


Kabaklı Pilav

Malzemeler

• 2 su bardağı pirinç
• 2 su bardağı kaynar su
• 3-4 dilim küp şeklinde doğranmış kabak
• Tuz
• 1 çorba kaşığı sıvıyağ
• ½ çorba kaşığı tereyağ

Pirinçler 20 dakika sıcak tuzlu suda bekletilir. Ayıklanıp, dilimlenmiş kabaklar küp küp kesilerek bir kenara ayrılır. İyice yıkanan pirinçler sıvıyağda biraz çevrilir. Kabaklar pirinçlerin üzerini kaplayacak şekilde yerleştirilir. 2 su bardağı sıcak suyla tuz eklenir.  Demlendikten sonra tereyağ ilavesiyle karıştırılır.

3 yorum:

  1. Ah Minişim,
    Bu annemin yani anneannenin sıklıkla yaptığı bir pilavdı.
    Kabaklar yalnız daha küçücük küp şeklinde ve pirinçlerle bütünleşmiş gibi olurdu.Beyaz ile turuncunun harika buluşmasını,annemin yaptığı pilavda hatırladım şimdi.Birde onun kendi yaptığı pilavı harika diyerek övdüğünde dünyanın en büyük lezzetini kaçırıyorum hissine kapılırdım."Nalemolası" tabiriyle birgün olsun bu pilavın tadına bakmadım.
    Bana geçmişi ve annemin ısrarlarını yaşattın.
    Yengemde,ablamda bu pilavı yaparlar ama ben hala annemin zamanındaki görüntüleri aradığım için mi bilmem,yoksa hiçbir tadın anne pilavı gibi olamıyacağımı bildiğimden mi, hala bu kabaklı pilava karşı yiyemiyeceklerimin arasında olduğunu düşünüyorum.
    Bize eski günleri yaşattın.Sağolasın.

    YanıtlaSil
  2. annem de pilavı görünce kabaklar daha küçük olsaydı daha iyi olacaktı demişti, ama ilk yapıştan olsa gerek pişince dağılırlar endişesi yaşadım, ondan biraz büyükçe kestim ... anneannemin eli çok lezzetliydi doğrusu, başka değişik tarifler gelirse aklına yaz oldu mu
    "annelerin yaptıklarının yerini ne tutabilir ki"

    YanıtlaSil
  3. valla bi yaşıma daha girdim..hiç duymamıştım..fakat denemeye değer
    görünüyo.eskilerin bir bildiği vardır mutlaka.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...