6 Ocak 2020 Pazartesi

Renksiz Tsukuru Tazaki'nin HAc Yılları - Haruki Murakami


Karmakarışık aklını odaklayıp, sakinleştirmek istiyorsun. Bu sefer bir kuyuda oturup düşünmek değil de sert dalgaları izlerken üşümek gibi daha çok istediğin... Dünya halinden bir anlığına silkelenmek ya da... Bir Murakami romanı yapabilir bunu. Tam bir yıl önce başlayan hastane maratonundaki gibi sarıp sarmalanır, birlikte karşılarsın şifayı kim bilir... Şükürlerle gelecek iyileşme bu kez ruhuna olur, yüreğini toparlar. Evet tam olarak istediğin bu.


Azıcık hayal kırıklığı eşliğinde seçtiğin romanı bir çırpıda bitirirken yazarı okumaya başladığın roman  olsaydı nasıl hissederdin diye düşünmeden edemiyorsun. Kuyu hariç tüm Murakami sürprizlerini adım adım takip ederken internette bulduğun tabloya gülümseyerek göz gezdiriyorsun. Zemberek Kuşu'nun şiddetinde olmasa da, Kumandanı Öldürmek'in o anki ruh haline iyi gelen şifacılığından uzakta olsa da, odaklanan zihnini biraz olsun sakinleştirdi Tsuku Tazaki! Renksiz ve üstelik asosyal kişilik benzerliklerine gülümserken yine bir taslakmış diyorsun içten içe. Uyku'yu okurken hissettiğin gibi...

Meydan okumak, bilmeyi istemek insanın doğası, olmazsa olmazıysa ölümsüzlük peşinde koşmak... Ölümsüzlük jetonunu devredecek birini ararken hayatı karşılığında başka birinin hayatını fellik fellik arayan Deli Dumrul geliyor aklına. İnsan binlerce yıl öncesinde ya da şimdi refah düzeyi, zekası ne kadar gelişirse gelişsin sürekli aynı basit şeylerin peşinde olduğunu bir gün fark eder belki de kimbilir...

Arka Kapak

"Kaderimde tek başına kalmak vardır belki de...

İşte o an, Tsukuru nihayet her şeyi kabullenmeyi başarabildi. İnsanların yürekleri arasındaki bağ yalnızca uyum üzerinden oluşmuyordu. Aksine, bir yaradan diğerine daha derin bağlar oluşuyordu. Acı acıyla, kırılganlık kırılganlıkla yürekleri birbirine bağlıyordu. Elemli çığlıklar olmadan suskunluk, kan toprağa akmadan affediş, insanın içini lime lime eden kayıplardan geçmeden kabulleniş mümkün değildi. İşte bu, gerçek uyumun kökünde var olan şeydi.

Haruki Murakami'nin kaderinin gizemini çözmek, içindeki iflah olmaz yaranın kaynağına inmek için büyük bir yolculuğa çıkan bir kahramanın romanı.Kendini "renksiz" bilen Tsukuru Tazaki'nin hikayesi."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...