29 Ağustos 2013 Perşembe

"İki Kek"e Eşlik Eden Düşünceler




Bir duvarın yıkılması bir döneme nasıl da damgasını vurmuştu. Berlin Duvarı. Tam da üniversitede hazırlık yıllarıma denk düşen bu duvarla ilgili ufak bir ödev hazırlamıştım. Daha sonra 90' larda, Gorbaçov’dan sonra yani Soğuk Savaş ortadan kalktığında Türkiye’nin yeni dünya düzenindeki yeri hakkında ne çok görüş bildirilmiş, gelecek tahminleri yapılmıştı. Savaşların artık bittiğinin konuşulduğunu bile hatırlıyorum içim burkularak.

Soğuk Savaş’ın başlatan nedenler hiç bitmedi oysa. Berlin Duvarı yerine İsrail’in Filistin’e karşı ördüğü bir duvar var. Güney Kore Kuzey Kore’deki insanlar, yakın akrabalar onlarca yıldır birbirlerini göremiyorlar, hatta haber bile alamıyorlar birbirlerinden… Afganistan’da insanlar geçmişlerini fotoğraflarda bile hatırlayamıyorlar artık…

Güzelim Ortadoğu'ysa kendimi bildim bileli kanayan yara. Çocukluğumda İran – Irak Savaşı’nı duymanın nasıl normal geldiğini hatırlıyorum da. Daha sonra Irak, şimdilerde Suriye… Kimyasal silahlar, ölen insanlar, yok olan ülkeler, ele geçirilen topraklar, petrol, pek yakında su… 


Peki ne için ? NE İÇİN ! 

İktidar ve güç sözcükleri bu aralar aklımın bir köşesinde sürekli...


Zeytinli Kek
(Keyifli Sofralar İçin 50 Pratik Menü – Jale Balcı)

300 gr un
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı zeytin
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı süt
3 adet yumurta
1 çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı kuru nane
1 çorba kaşığı kuru kekik

Yumurtalar, şekerle iyice çırpılır. Süt, zeytinyağı da eklenerek karıştırmaya devam edilir. Un, kabartma tozu, baharatlar da konularak düşük ayarla özdeşleşmeleri sağlanır. Zeytinler konulduktan sonra tahta kaşıkla karıştılarak yağlanmış fırın tepsisine dökülür. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Kürdan ya da bir bıçak batırılarak pişip pişmediği konturol edilir. Afiyetle yenir. 


Çikolatalı Muffin
(Keyifli Sofralar İçin 50 Pratik Menü – Jale Balcı)

200 gr un
50 gr kakao
1,5 tatlı kaşığı kabartma tozu
½ tatlı kaşığı karbonat
100 gr damla çikolata
1 adet yumurta
175 ml süt
150 gr toz şeker
60 gr tereyağı

Yumurtalar şekerle iyice çırpıldıktan sonra süt, iyice yumuşamış yağ da eklenip karıştırmaya devam edilir. Un, kakao, kabartma tozu, karbonat eklenerek düşük ayarda karıştırılır. Damla çikolata da konulduktan sonra kaşıkla şöyle bir karıştırılır. Minik kek kaplarına ya da benim gibiyağlanmış fırın kabına dökülerek önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirilir. Kürdan ya da bıçak testiyle pişip pişmedikleri anlaşılarak servis edilmek üzere fırından çıkarılır. 

2 yorum:

  1. İki sevdiğim kek bir arada...Ellerine sağlık Mine hanımcım. Sevgiler.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...